Avoti: Trampa sabiedrotie gribējuši nomainīt Ukrainas gāzes uzņēmuma vadību (5)

TVNET/AP
CopyLinkedIn Draugiem X
Donalds Tramps
Donalds Tramps Foto: Reuters/ScanPix

Kamēr ASV prezidenta Donalda Trampa advokāts Rūdijs Džuliāni pagājušā gada pavasarī izdarīja spiedienu uz Ukrainas amatpersonām, cenšoties panākt izmeklēšanu pret vienu no Trampa politiskajiem sāncenšiem, tikmēr vairāki uzņēmēji un republikāņu partijas ziedotāji centās iecelt Ukrainas valsts gāzes kompānijas "Naftogaz" vadībā "savus cilvēkus", ziņo aģentūra AP, atsaucoties uz anonīmiem informācijas avotiem.

Uzņēmēju grupa šo ieceri mēģinājusi īstenot, apgalvojot, ka viņi esot saistīti ar Džuliāni un Trampu. Nomainīt "Naftogaz" vadību ar viņiem labvēlīgāku, uzņēmēji plānojuši novirzīt ienesīgus darījumus Trampam draudzīgām kompānijām. Par šo plānu aģentūrai pastāstījuši četri cilvēki, tai skaitā viens amerikāņu uzņēmējs, kura profesionālā darbība saistīta ar Ukrainas enerģētikas sektoru.

Iecere sašķobījās, kad Ukrainas prezidents Petro Porošenko vēlēšanās zaudēja Volodimiram Zelenskim, kura telefonsaruna ar Trampu kļuva par iemeslu impīčmenta izmeklēšanas sākšanai pret ASV prezidentu.

Taču pēc Zelenska stāšanās amatā ar viņu sarunas esot uzsācis ASV enerģētikas ministrs Riks Perijs. Viņš esot ierosinājis vairākus kandidātus, ko vēlētos redzēt "Naftogaz" vadībā, tai skaitā vienu no saviem bijušajiem politiskajiem ziedotājiem.

Nav skaidrs, vai Perija centieni tika koordinēti ar Džuliāni sabiedrotajiem, kuri centās panākt līdzīgu iznākumu.

Kā norāda aģentūra AP, šīs Trampam pietuvināto personu darbības norāda, ka pašreizējā ASV administrācija attiecībās Ukrainu gājusi vēl tālāk par mēģinājumiem panākt personīgu labumu Trampam.

ASV Enerģētikas departamenta pārstāvis aģentūrai norādījis, ka Perijs neesot darbojies neviena cilvēka personīgajās interesēs un ka viņa kontakti ar Ukrainas amatpersonām par "Naftogaz" esot bijuši saistīti ar pūlēm reformēt Ukrainas enerģētikas sektoru, lai tajā varētu darboties Rietumvalstu uzņēmumi.

Piektdien Tramps privātā sarunā ar vairākiem republikāņu kongresmeņiem izteicās, ka Perijs esot ierosinājis bēdīgi slaveno Trampa-Zelenska telefonsarunu, vēsta portāls "Axios".

Trampa un Džuliāni sabiedrotie, kuri centās panākt "Naftogaz" vadības nomaiņu, esot zinājuši par ASV valdības plāniem saistībā ar Ukrainu. Piemēram, viņi par gaidāmo ASV vēstnieka Ukrainā nomaiņu esot runājuši trīs mēnešus pirms tas notika, žurnālistiem apliecināja trīs informācijas avoti.

Viens no informācijas avotiem norādīja, ka esot bijis tik ļoti nobažījies par notiekošo, ka pirms vairākiem mēnešiem par to ziņojis ASV vēstniecības amatpersonai Ukrainā.

AP informācijas avoti atklājuši, kuri bija "Naftogaz" vadības posteņiem izvirzītie cilvēki. Divi no tiem bijuši Padomju Savienībā dzimuši amerikāņu uzņēmēji - Ļevs Parnass un Igors Frumans. Trešais bijis Floridas naftas magnāts vārdā Harijs Saržants III.

Parnass un Frumans republikāņiem ziedojuši simtos tūkstošos dolāru mērāmas summas, tai skaitā 325 000 dolārus ar Trampu saistītai politiskās rīcības komitejai 2018.gadā. Tas palīdzēja relatīvi mazzināmajiem uzņēmējiem nodibināt kontaktus ar ietekmīgiem republikāņiem, un viņi pat tikušies ar Trampu gan Baltajā namā, gan arī viņa īpašumā Maralago.

Savukārt Saržants, viņa sieva un ar viņa ģimeni saistītie uzņēmumi republikāņu kampaņām pēdējo 20 gadu laikā ziedojuši vismaz 1,2 miljonus dolāru. Šī gada jūnijā Saržants ziedojis 100 000 dolāru organizācijai "Trump Victory Fund".

Visi trīs uzņēmēji esot klāstījuši par saviem plāniem nomainīt "Naftogaz" vadītāju Andriju Koboļevu ar citu augsta ranga "Naftogaz" darbinieku Endrū Favorovu.

Komentāri (5)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu