Vai Trampa telefonsaruna ar Zelenski izraisīs impīčmentu? Sarunas atreferējums (12)

Ukrainas tieslietas, "Trump Tower" un mērīšanās ar lidmašīnām
TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Reuters/ScanPix

ASV politisko vētru - un arī impīčmenta izmeklēšanu - izraisīja ASV prezidenta Donalda Trampa saruna ar Ukrainas prezidentu Volodimiru Zelenski 25.jūlijā. Izskanēja aizdomas, ka Tramps mēģinājis izdarīt spiedienu uz Ukrainu, lai tā atsāktu izmeklēšanu pret Džo Baidena dēlu. Baidens ir Trampa sāncensis 2020.gada prezidenta vēlēšanās. Trešdien tika publiskots skandāla epicentrā esošās telefonsarunas atreferējums, ar kura tulkojumu latviešu valodā piedāvā iepazīties portāls TVNET.

Dokumentā norādīts - tas ir nevis pusstundu ilgās sarunas atšifrējums, bet gan atreferējums, kas balstīts uz Baltā nama un Nacionālās drošības padomes darbinieku pierakstiem un atmiņām par telefonsarunu.

Donalda Trampa un Volodimira Zelenska 25.jūlija telefonsarunas atreferējums

Tramps: Apsveicu ar dižu uzvaru. Mēs visi Savienotajās Valstīs skatījāmies, un jūs paveicāt lielisku darbu. Kā jūs piezagāties no aizmugures, jūsu izredzes tika vērtētas kā zemas, bet beigās jūs pārliecinoši uzvarējāt. Tas ir fantastisks sasniegums. Apsveicu.

Zelenskis: Jums pilnīga taisnība, prezidenta kungs. Mēs guvām lielu uzvaru, un mēs pie tā smagi strādājām. Mēs daudz strādājām, un man jums jāatzīstas, ka izmantoju iespēju mācīties no jums. Mēs pielietojām diezgan daudzas jūsu prasmes un zināšanas, izmantojām tās kā paraugu savām vēlēšanām. Jā, tā ir taisnība - šīs bija unikālas vēlēšanas. Mēs bijām unikālā situācijā, kurā izdevās gūt unikālus panākumus. Teikšu jums tā.

Pirmoreiz jūs man piezvanījāt, lai apsveiktu ar uzvaru prezidenta vēlēšanās. Tagad jūs man zvanāt otro reizi, lai apsveiktu ar to, ka mana partija uzvarēja parlamenta vēlēšanās. Domāju, ka man vajadzētu kandidēt biežāk, lai jūs man atkal piezvanītu un mēs varētu biežāk parunāt pa telefonu.

Tramps (smejas): Tā ir ļoti laba doma. Es domāju, ka jūsu valsts par to ļoti priecājas.

Zelenskis: Jā, godīgi sakot, mēs smagi strādājam, jo gribam izsusināt purvu šeit, mūsu valstī. Mēs ievedām [valdībā] daudzus jaunus cilvēkus. Nevis vecos politiķus, nevis tipiskos politiķus. Mēs vēlamies jaunu formātu un jauna tipa valdību. Jūs mums šajā ziņā esat labs skolotājs.

Tramps: Ļoti jauki, ka tā sakāt. Mēs daudz darām Ukrainas labā. Mēs ieguldām daudz pūļu un laika. Daudz vairāk nekā Eiropas valstis - tām vajadzētu palīdzēt vairāk, nekā tās pašlaik dara.

Vācija jūsu labā nedara gandrīz neko. Viņi tikai runā. Domāju, ka jums vajadzētu viņiem par to apjautāties. Kad es runāju ar Angelu Merkeli, viņa pieminēja Ukrainu, bet viņa neko nedara. Daudzas Eiropas valstis ir tādas pašas, un jums par to vajadzētu padomāt, bet ASV ir bijušas ļoti, ļoti labas pret Ukrainu.

Es neteiktu, ka tas ir abpusēji, jo notiek nelabas lietas, bet ASV bijušas ļoti, ļoti labas pret Ukrainu.

Zelenskis: Jā, jums pilnīga taisnība. Nevis tikai par 100%, bet pat par 1000%. Varu jums pastāstīt - es runāju ar Angelu Merkeli un tikos ar viņu. Es tikos arī ar Makronu un teicu, ka viņi sankciju sakarā nedara gluži tik daudz, cik vajadzētu. Viņi neievieš sankcijas. Viņi gana daudz nedara Ukrainas labā. Izrādās, ka lai arī Eiropas Savienībai būtu jābūt mūsu lielākajam partnerim, tomēr patiesībā ASV ir lielāks partneris par Eiropas Savienību.

Esmu jums ļoti pateicīgs par to, jo ASV Ukrainas labā dara diezgan daudz. Daudz vairāk nekā Eiropas Savienība, īpaši kad runājam par sankcijām pret Krievijas Federāciju.

Es arī gribētu jums pateikties par lielo atbalstu aizsardzības jomā. Mēs esam gatavi turpināt sadarbības nākamos soļus, konkrēti - mēs esam gandrīz gatavi no Savienotajām Valstīm iepirkt jaunus "Javelin" aizsardzības nolūkiem.

Tramps: Es tikai gribētu, lai jūs izdarāt mums pakalpojumu, jo mūsu valsts ir daudz pieredzējusi un Ukraina daudz par to zina. Es gribētu, lai jūs noskaidrojat, kāda ir visa šī situācija Ukrainā, viņi saka, ar "Crowdstrike"... Laikam viens no jūsu turīgajiem cilvēkiem... Saka, ka Ukrainai esot serveris. Notika daudz kas, visa šī situācija. Es domāju, ka jūs grozāties starp tiem pašiem cilvēkiem.

Es gribētu, lai ģenerālprokurors sazvanās ar jums vai jūsu cilvēkiem, un es vēlētos šo lietu atrisināt.

Kā jūs vakar redzējāt, visa šī bezjēdzība beidzās ar ārkārtīgi vāju sniegumu no Roberta Millera puses, nekompetentu sniegumu, bet runā, ka tas lielā mērā sākās Ukrainā. Ja jūs kaut ko varat darīt, ļoti svarīgi, lai jūs rīkojaties, ja tas iespējams.

Zelenskis: Jā, tas man ir ļoti svarīgi, tāpat kā viss, ko minējāt pirms tam. Man kā prezidentam tas ir ļoti svarīgi, un mēs esam atvērti jebkādai sadarbībai nākotnē. Esam gatavi pāršķirt jaunu lapu sadarbībā starp ASV un Ukrainu. Šī iemesla dēļ es tikko atsaucu mūsu vēstnieku no ASV; viņu nomainīs ļoti kompetents un pieredzējis vēstnieks, kurš smagi strādās, lai nodrošinātu, ka abas mūsu valstis kļūst tuvākas. Es ceru, ka viņš iemantos jūsu uzticību un pārliecību, ka jūsu starpā izveidosies personiskas attiecības, lai varam vēl vairāk sadarboties. Varu jums personīgi pateikt, ka viens no maniem asistentiem pavisam nesen runāja ar Džuliāni kungu, un mēs ļoti ceram, ka Džuliāni kungs varēs atceļot uz Ukrainu un mēs varēsim tikties Ukrainā. Es vēlētos jums vēlreiz apliecināt, ka mūsu vidū ir tikai un vienīgi jūsu draugi. Es ap sevi pulcēšu labākajiem un pieredzējušākajiem cilvēkiem. Es arī gribētu jums pateikt, ka mēs esam draugi. Mēs esam lieli draugi, un jums, prezidenta kungs, ir draugi mūsu valstī, lai mēs varētu turpināt stratēģisko partnerību. Es arī plānoju ap sevi pulcēt lieliskus cilvēkus.

Papildus tai izmeklēšanai, es kā Ukrainas prezidents garantēju, ka visas izmeklēšanas tiks veiktas atklāti un caurspīdīgi. To varu jums apliecināt...

Tramps: Tas labi, jo es dzirdēju, ka jums bija ļoti labs prokurors, kurš tika atstādināts, un tas ir ļoti negodīgi. Daudzi cilvēki par to runā - kā viņi bloķēja jūsu ļoti labo prokuroru un ka bija iesaistīti daži ļoti slikti cilvēki. Džuliāni kungs ir ļoti cienīts vīrs. Viņš bija Ņujorkas mērs, lielisks mērs, un es gribētu, lai viņš ar jums sazvanās. Es palūgšu, lai viņš jums piezvana tāpat kā ģenerālprokurors. Rūdijs ļoti labi zina, kas notiek, un viņš ir ļoti spējīgs cilvēks. Tas būtu lieliski, ja jūs ar viņu varētu parunāt. ASV bijusī vēstniece, sieviete, bija sliktas ziņas. Cilvēki, ar kuriem viņa strādāja Ukrainā, bija sliktas ziņas. Tikai gribēju jums to darīt zināmu. Otra lieta.

Daudz runā par Baidena dēlu. Ka Baidens esot apstādinājis apsūdzību, daudzi cilvēki par to grib uzzināt, tāpēc jebkas, ko varat panākt ar [ASV] ģenerālprokuroru būtu lieliski.

Baidens lielījās, ka esot apturējis apsūdzību, tāpēc, ja jūs varētu uzmest aci... Man tas izklausās briesmīgi.

Zelenskis: Es gribētu jums pastāstīt par prokuroru.

Pirmkārt, es saprotu un zinu par situāciju. Tā kā esam ieguvuši absolūto vairākumu parlamentā, nākamais ģenerālprokurors 100% būs mans cilvēks, mans kandidāts, kuru apstiprinās parlaments un kurš sāks strādāt septembrī. Viņš vai viņa iedziļināsies situācijā, it īpaši uzņēmumā, ko šajā sakarā minējāt. Lietas izmeklēšana problemātika patiesībā ir saistīta ar godīguma atjaunošanu. Mēs par to parūpēsimies un strādāsim pie lietas izmeklēšanas. 

Kā arī, ja jums ir kāda papildus informācija, ko varat mums sniegt, izmeklēšanai tas ļoti noderētu, lai nodrošinātu, ka mūsu valstī tiek nodrošināts tiesiskums. Runājot par Ukrainas vēstnieci ASV, kuras uzvārds, ja nemaldos, bija Ivanoviča. Labi, ka jūs pirmais man pateicāt, ka viņa bija slikta vēstniece, jo es jums piekrītu par 100%. Viņas attieksme pret mani nepavisam nebija laba, jo viņa apbrīnoja iepriekšējo prezidentu un bija viņa pusē. Viņa mani neakceptēja kā jauno prezidentu.

Tramps: Nu, viņai nāksies iet cauri šādām tādām lietām. Es likšu Džuliāni kungam jums piezvanīt, un arī ģenerālprokurors Bars jums piezvanīs, un mēs to atrisināsim. Esmu pārliecināts, ka jūs izdomāsiet, ko darīt. Dzirdēju, ka pret [Ukrainas] prokuroru ļoti slikti izturējās, kaut arī viņš bija ļoti taisnīgs prokurors, tāpēc vēlu jums veiksmi visās jomās. Es prognozēju, ka jūsu ekonomika kļūs arvien labāka un labāka. Jums ir daudz aktīvu. Tā ir lieliska valsts. Man ir daudz ukraiņu draugu, viņi ir fantastiski cilvēki.

Zelenskis: Vēlos jums pateikt, ka man arī ir diezgan daudz draugu ukraiņu, kuri dzīvo Savienotajās Valstīs.

Pēdējoreiz, kad biju ASV, es apmetos Ņujorkā pie Centrālparka. Es paliku "Trump Tower". 

Es ar viņiem parunāšu un ceru, ka nākotnē atkal ar viņiem tikšos. Vēl vēlējos jums pateikties par ielūgumu apciemot ASV un jo īpaši Vašingtonu. Gribētu arī jums apliecināt, ka mēs ļoti nopietni izturēsimies pret lietu un strādāsim pie izmeklēšanas. Kas attiecas uz ekonomiku, abām mūsu valstīm ir liels potenciāls un Ukrainai ļoti svarīgs jautājums ir enerģētiskā neatkarība. Ticu, ka mūsu sadarbība ar ASV šajā jomā varētu būt ļoti veiksmīga. Mēs jau strādājam pie šādas sadarbības. Mēs iepērkam ASV naftu, bet es ļoti ceru uz tikšanos nākotnē. Mums būs vairāk laika un izdevību apspriest šīs iespējas un vienam otru labāk iepazīt. Esmu jums ļoti pateicīgs par atbalstu.

Tramps: Tas labi. Liels jums paldies, es to ļoti novērtēju. Pateikšu Rūdijam un ģenerālprokuroram Baram, lai jums piezvana. Paldies. Kad vien vēlaties atbraukt uz Balto namu, droši zvaniet. Pasakiet mums datumu, un mēs to nokārtosim. Labprāt ar jums tikšos.

Zelenskis: Liels paldies. Es ļoti priecātos par iespēju aizbraukt, tikties ar jums personīgi un labāk iepazīties vienam ar otru. Priecājos par mūsu gaidāmo tikšanos un vēlos jūs uzaicināt uz Ukrainu un Kijevu, kas ir skaista pilsēta. Mums ir skaista valsts, kas jūs laipni uzņemtu. No otras puses, 1.septembrī mēs būsim Polijā. Cerams, ka varēsim tikties Polijā.

Tā būtu ļoti laba doma, ja pēc tam jūs varētu atbraukt uz Ukrainu. Varam vai nu izmantot manu lidmašīnu un doties uz Ukrainu, vai arī lidot ar jūsu lidmašīnu, kas droši vien ir daudz labāka par manējo.

Tramps: Labi, varam par to padomāt. Priecāšos jūs redzēt Vašingtonā un varbūt Polijā, jo domāju, ka tajā laikā tur būsim.

Zelenskis: Liels paldies, prezidenta kungs.

Tramps: Apsveicu ar fantastisko darbu, ko esat paveicis. Pasaule jūs vēroja. Nedomāju, ka bija liela pretreakcija, bet apsveicu.

Zelenskis: Paldies, prezidenta kungs. Visu labu.

Zelenska reakcija

Zelenskis ceturtdien žurnālistiem sacīja - viņš esot domājis, ka ASV atslepenošot tikai Trampa izteikumus telefonsarunas laikā.

Impīčmenta izmeklēšana

ASV Pārstāvju palātas demokrāti otrdien sāka oficiālu impīčmenta izmeklēšanu pret Trampu, apsūdzot prezidentu mēģinājumos panākt palīdzību no Ukrainas, lai kaitētu savam politiskajam sāncensim Džo Baidenam.

Skandāla pamatā ir trauksmes cēlāja sūdzība, kas pagaidām netiek publiskota. ASV Senāta demokrātu līderis Čaks Šūmers pieprasījis to atslepenot. Demokrātu iebildumi saistīti ne vien ar sarunas saturu, bet arī veidu, kā ar to apgājās Baltā nama darbinieki, norāda raidorganizācija BBC.

"Es uzskatu, ka apsūdzības ir ārkārtīgi satraucošas. Un man tās arī šķiet ļoti ticamas," norādīja Pārstāvju palātas Izlūkošanas komitejas priekšsēdētājs, demokrāts Adams Šifs.

"Es domāju, ka šis drosmīgais indivīds ir izgaismojis nopietnus pārkāpumus," par trauksmes cēlāju sacīja Šifs. "Mēs darīsim visu iespējamo, lai tevi pasargātu."

Izlūkošanas komitejas loceklis, republikāņu senators Bens Sass izteicies, ka trauksmes cēlāja sūdzībā esot "patiešām satraucošas lietas", un norādīja, ka republikāņiem nevajadzētu vilcināties un sargāt Trampu.

Tomēr cits komitejas republikānis Maiks Konavejs bija citās domās. "Neesmu redzējis neko, kas mani satrauc," viņš pauda.

Demokrāti apsūdz Trampu mēģinājumos ar ārvalstu valdības palīdzību nomelnot Baidenu, kurš ir viens no reālākajiem Trampa sāncenšiem 2020.gadā gaidāmajās ASV prezidenta vēlēšanās. 

Tramps neilgi pirms 25.jūlija telefonsarunas iesaldēja palīdzību Ukrainai 400 miljonu dolāru apmērā. Tramps apgalvo, ka apturējis palīdzību Ukrainai, lai panāktu citu valstu lielāku iesaistīšanos palīdzības sniegšanā.

ASV Kongresa ierosinātā izmeklēšana daļēji koncentrējas uz to, vai Tramps ļaunprātīgi izmantoja prezidenta pilnvaras priekšvēlēšanu cīņā pret Baidenu. Telefonsarunā Tramps ar Zelenski runā par Ukrainas prokurora Viktora Šokina atbrīvošanu no amata 2016.gadā. Tramps un konservatīvie ASV politiķi apgalvo, ka Baidens, atrodoties ASV viceprezidenta amatā, esot lobējis Ukrainu atlaist Šokinu, kura birojs bija uzsācis izmeklēšanu pret uzņēmumu "Burisma". Baidena dēls Hanters Baidens tajā bija valdes loceklis.

Citas Rietumvalstu amatpersonas tolaik mudināja atlaist Šokinu, jo viņš esot bijis pielaidīgs pret korupciju.

Kā notiek impīčmenta procedūra?

Jebkurš ASV Pārstāvju palātas loceklis var ierosināt impīčmentu, ja tam ir aizdomas, ka prezidents vainojams "valsts nodevībā, korupcijā vai citos smagos noziegumos vai pārkāpumos", norāda BBC. Pārstāvju palāta izskata apsūdzības. Ja vismaz 51% tās locekļu atbalsta impīčmentu, tiek uzsākta tiesvedība.

Tiesvedība notiek Augstākajā tiesā. Pārstāvju palāta vada apsūdzību, bet senatori darbojas kā zvērinātie.

Tiesāšanos noslēdz Senāta lēmums. Ja vismaz divas trešdaļas atzīst prezidentu par vainīgu izvirzītajās apsūdzībās, prezidentu atstādina no amata un atlikušo termiņa daļu viņa pienākumus pārņem viceprezidents.

Komentāri (12)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu