ASV asu reakciju izsaukusi Trampa un Zelenska telefonsaruna (7)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Donalds Tramps un Volodimirs Zelenskis
Donalds Tramps un Volodimirs Zelenskis Foto: Reuters/EPA/Scanpix

ASV izcēlies jauns politiskais skandāls. Saistībā ar ASV prezidenta Donalda Trampa un Ukrainas prezidenta Volodimira Zelenska starpā 25.jūlijā notikušo telefonsarunu izskanējušas bažas, ka Tramps mēģina pret Ukrainu vērst spiedienu, lai tā atjaunotu izmeklēšanu pret Trampa potenciālā sāncenša gaidāmajās vēlēšanās Džo Baidena dēlu, vēsta izdevums "Politico".

Vai Tramps izdarīja spiedienu uz Ukrainu?

Ukrainas prezidenta biroja publicētajā telefonsarunas atstāstā minēts - Tramps esot teicis, ka jaunā Ukrainas valdība varētu nekavējoties uzlabot valsts tēlu, ja "pilnībā izmeklētu korupcijas lietas, kuras liek šķēršļus Ukrainas un ASV mijiedarbībai".

Trampa advokāts Rūdijs Džuliāni ceturtdien intervijā raidorganizācijai CNN atzina, ka esot Ukrainas augstākajām amatpersonām lūdzis veikt izmeklēšanu pret bijušo ASV viceprezidentu Džo Baidenu, kurš ir vadošais demokrātu partijas kandidāts 2020.gada ASV prezidenta vēlēšanās. Baidens patlaban ir Trampa sīvākais sāncensis cīņā par pārvēlēšanu.

"Tātad jūs lūdzāt Ukrainu izmeklēt Džo Baidenu?" ceturtdien intervijā jautāja CNN žurnālists Kriss Kumo.

"Protams, ka es to darīju," atbildēja Džuliāni.

Tikmēr Tramps tviterī uzdod jautājumu, "vai kāds ir gana dumjš, lai noticētu, ka es ārvalstu līderim teiktu ko nepieņemamu".

Reakcija ASV

Vairāku Pārstāvju palātas komiteju priekšsēdētāji pagājušonedēļ rakstveidā iesniedza Baltā nama juristam prasību nodot 25.jūlija telefonsarunas atšifrējumu un visus dokumentus, kuros pieminētas apsūdzības pret Baidena dēlu.

Izdevumi "The New York Times" un "The Washington Post" ziņojuši par to, ka 12.augustā esot tikusi iesniegta kāda trauksmes cēlēja sūdzība par Trampu. Tās iesniedzējs esot kāds izlūkošanas dienestu darbinieks. Medijos izskanējušas ziņas, ka šī sūdzība varētu būt bijusi saistīta ar Ukrainu.

Izlūkošanas regulators sūdzību esot kategorizējis kā ticamu un "steidzamu", kas parasti nozīmē tūlītēju nodošanu izskatīšanai ASV Kongresā. Taču šīs jomas augstākā amatpersona, Nacionālo izlūkdienestu direktors Džozefs Makgvairs iejaucās un novirzīja sūdzību uz ASV Tieslietu departamentu. 

ASV kongresmeņi norāda, ka līdz ar to nav varējuši iepazīties ar sūdzību un nevar apstiprināt medijos izskanējušo ziņu patiesumu. Pārstāvju palātas Izlūkošanas komitejā darbojošies demokrāti izteikuši aizdomas, ka trauksmes cēlēja sūdzības novirzīšana varētu būt Trampa padomnieku mēģinājums slēpt nozīmīgu pārkāpumu, ko pieļāvis prezidents.

Demokrāti norāda, ka dažas dienas pēc Trampa un Zelenska telefonsarunas Džuliāni esot Spānijā ticies ar vienu no Zelenska padomniekiem. ASV Valsts departaments vēlāk norādīja, ka tajā esot piedalījies ASV vēstnieks Ukrainā Kurts Vokers. Ap to pašu laiku Tramps aizturēja 250 miljonu militārās palīdzības sūtījumu Ukrainai, kas bija paredzēts aizsardzības stiprināšanai pret Krieviju.

"Ja prezidents cenšas izdarīt spiedienu uz Ukrainu, liekot izvēlēties starp nepieciešamību aizsargāt sevi no Krievijas agresijas bez ASV palīdzības un izmantojot tieslietu sistēmu Trampa kampaņas interesēs, tas uzskatāms par satriecošu pilnvaru pārkāpšanu, pakalpojumu Krievijai un sabiedrības uzticēšanās nodošanu," raksta Izlūkošanas komitejas pārstāvji Adams Šifs, Elaija Kamingss un Eliots Engels. 

Baidena dēla biznesa ambīcijas Ukrainā

Džo Baidena dēls Hanters Baidens 2014.gadā tika iecelts Ukrainas lielākā privātā dabasgāzes uzņēmuma "Burisma Holdings" valdē. Uzņēmums bāzēts Kipras pilsētā Limasola - vienā no Eiropas nodokļu paradīzēm.

Hantera Baidena valdes locekļa amata termiņš beidzās 2019.gada aprīlī.

Atrodoties amatā, Hanters Baidens mēnesī nopelnīja līdz 50 000 ASV dolāru, vēsta "The New York Times".

Komentāri (7)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu