No nākamā gada janvāra būtiski pieaugs UR publiski pieejamo datu apjoms

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Unsplash

No nākamā gada 7.janvāra būtiski pieaugs Uzņēmumu reģistrā (UR) publiski pieejamo datu apjoms, paredz valdībā šodien atbalstītais Uzņēmumu reģistra likuma grozījumu projekts.

Grozījumu anotācijā skaidrots, ka ar plānotajiem grozījumiem palielināsies tas informācijas apjoms, ko UR tīmekļvietnē varēs redzēt bez maksas, tostarp personas identificējošo informāciju, piemēram, uzņēmumu valdes īpašnieku un valdes locekļu personas kodus. 

Likumprojektā norādīts, ka reģistrācijas lietu dokumenti tiks dalīti publiskajā un nepubliskajā daļā. Publiskajā daļā tiks iekļauti ieraksti, ziņas no reģistrācijas lietā esošajiem dokumentiem par kompetentu iestāžu vai amatpersonu lēmumos un rīkojumos noteiktajiem nodrošinājuma līdzekļiem, ja tādi ir noteikti, ziņas no SIA dalībnieku reģistra nodalījuma par sabiedrības ar ierobežotu atbildību dalībniekiem un mantojuma aizgādņiem, ziņas par juridisko personu patiesajiem labuma guvējiem, citas ziņas, kuru pieejamību UR noteic normatīvie akti. Tāpat publiskajā daļā tiks iekļauta virkne citu reģistrācijas lietā esošo dokumentu.

Anotācijā skaidrots, ka, piemēram, likumprojekts neparedz mainīt dokumentu apjomu, kurus šobrīd saņem vai kurus jebkuram šobrīd ir tiesības saņemt atkalizmantošanas nolūkā. Šobrīd spēkā esošais regulējums attiecībā uz UR informācijas atkalizmantošanu paredz ierobežojumu atkalizmantot UR rīcībā esošos reģistrācijas lietu dokumentus, izņemot gada pārskatus. Ņemot vērā, ka dokumentus - ne publiskās, ne nepubliskās daļas, izņemot gada pārskatu dokumentus - nav atļauts atkalizmantot, UR atkalizmantošanas nolūkam dokumentus jau šobrīd neizsniedz un attiecīgi - atkalizmantotāji tos nesaņem. 

Anotācijā arī norādīts, ka UR tīmekļvietnē nākotnē tiks nodrošināta iespēja ikvienam interesentam iegūt publiski ticamus UR reģistru ierakstus un citas ziņas bez maksas un autorizācijas. Līdz ar to sabiedrībai aktuālā informācija būs pieejama tūlītēji, bez maksas, bez starpniekiem, bez papildu darbībām autorizācijai, tādējādi samazinot resursu patēriņu un slogu noteikta apjoma informācijas saņemšanai. Tāpat tiks novērsta nepieciešamība pieprasīt izziņu no reģistriem, jo nepieciešamā informācija būs iegūstama UR tīmekļvietnē nekavējoties bez maksas. 

UR pārstāve Dace Zandfelde iepriekš aģentūrai LETA skaidroja, ka UR likuma grozījumu būtība ir tāda, ka UR reģistru dati turpmāk būs pieejami tieši no UR, bez starpniekiem, bez līgumsaistībām un tiešsaistē, tostarp veicinot jaunu spēlētāju ienākšanu un jaunu komercpakalpojumu izstrādi informācijas atkalizmantošanas nozarē. Daļa valsts reģistru datu turpmāk būs brīvi pieejami tiešsaistē, daļa - tiešsaistē, bet ar autorizāciju un daļa - pēc pieprasījuma. 

Grozījumus vēl jāpieņem Saeimā. Plānots, ka tie varētu stāties spēkā 2020.gada 7.janvārī.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu