Gulbis: Ceru, ka Šteinberga kādu dienu pievienosies izlasei

CopyDraugiem X Whatsapp
Mārtiņš Gulbis.
Mārtiņš Gulbis. Foto: Zane Bitere/LETA

Latvijas sieviešu basketbola izlases galvenais treneris Mārtiņš Gulbis cer, ka Anete Šteinberga kādu dienu atgriezīsies valstsvienībā, piektdien publiski pauda speciālists.

Gulbis augustā tika apstiprināts sieviešu izlases galvenā trenera amatā. Viņš amatu apvieno ar darbu Latvijas komandā "Jūrmala"/"Betsafe", kuru vada trešo sezonu pēc kārtas.

Trenerim amatā palīdzēs Ziedonis Jansons un Matīss Rožlapa.

"Vēlos sākotnēji pateikties izlases ģenerālmenedžerei Guntai Baško, kura nebaidījās un uzrunāja mani. Otrkārt, paldies Latvijas Basketbola savienībai (LBS) par doto iespēju, bet, treškārt, lielākais paldies manai ģimenei, kas atbalstīja mani šajā solī," pateicības vārdus teica Gulbis.

"Daudzi to varbūt neredz, bet man tā ir liela atbildība vadīt Latvijas sieviešu izlasi. Man nav svarīgi vai tā ir jauniešu, vai pieaugušo izlase. Esmu ļoti lepns šeit atrasties kā izlases galvenais treneris," atzīmēja Gulbis.

Tāpat kā šovasar notikušajā Eiropas čempionātā, arī novembrī izlasei būs jāiztiek bez vienas no potenciālajām līderēm Šteinbergas.

"Uzsākot darbu, jebkurš treneris un ģenerālmenedžeris savā komandā vēlas redzēt tikai labākos spēlētājus. Kad mani apstiprināja šajā amatā, tas bija arī mans pirmais mērķis - sakopot izlasē labākās spēlētājas.

Diemžēl, neizdevās vienoties ar Šteinbergu, jo viņai ir personīgas problēmas, kuras gan es nevēlos publiski paust," stāstīja Gulbis.

"Tikāmies ar Aneti un visu izrunājām.Novēlēju viņai veiksmi un ceru, ka Anete mums kādu dienu pievienosies. Tāpat izlasei līdz janvārim nevarēs palīdzēt Ieva Pulvere, kura apsver vai vēl spēlēs basketbolu. Līdz ar to mums ir ļoti īss laiks, lai sagatavotos. Tie būtībā ir divi treniņi, bet kandidātu lokā iekļautas 14 spēlētājas," skaidroja Gulbis.

Sastāvā iekļauta arī Kitija Laksa, kura vēl nav atgriezusies laukumā pēc smagās ceļgala traumas.

"Mēs ceram, ka Kitija drīzumā atveseļosies un būs pilnībā gatava palīdzēt "TTT Rīga" komandai spēlēt Eirolīgā. Izlasē viņa spēlēs tikai tad, ja būs pilnībā gatava. Viņa mums ir vajadzīga uz soliņa tāpat, kā visas citas spēlētājas," atklāja Gulbis.

Latvietes pirms oficiālajiem mačiem aizvadīs vienu pārbaudes spēli, aiz slēgtām durvīm mērojot spēkus ar Lietuvu.

Gulbis apmeklējis arī treniņus "TTT Rīga" komandā, kuru vada nu jau bijušais valstsvienības stūrmanis Mārtiņš Zībarts.

"Aizvien vēl uzskatu, ka Zībarts ir labākais sieviešu basketbola speciālists Latvijā, tāpēc arī bija lietderīgi ierasties uz "TTT Rīga" treniņu un redzēt,, kā izskatās sieviešu treniņu process. Godīgi sakot, nekas daudz neatšķiras no vīriešu basketbola. Varbūt nedaudz zemāka intensitāte un nav tik agresīva spēle kā vīriešiem, bet domāju, ka viss pamazām virzās uz to pusi," pauda Gulbis, kurš līdz šim strādājis tikai ar vīriešu komandām un jauniešiem.

"Lielas atšķirības es neredzēju, vienkārši vēlējos aprunāties ar Mārtiņu un Rožlapu par to, kā viņi redz spēles zīmējumu un kā to redzu es," atklāja Gulbis.

Elīna Dikeulak pirms šovasar notikušā Eiropas čempionāta plānoja beigt karjeru izlasē, tomēr atgriezās tajā un šobrīd jau ir iekļauta kandidāšu lokā.

"Nezinu, kas ir mainījies kopš vasaras, bet man ar Elīnu ir bijusi saruna. Izstāstīju viņai kāds būs komandas kopējais zīmējums. Pēc tam pajautāju vai viņa būtu gatava spēlēt, uz ko saņēmu pozitīvu atbildi," komentēja Gulbis.

Latvijas sieviešu basketbola izlase šovasar Rīgā zaudēja Eiropas čempionāta astotdaļfinālā, tādējādi neturpinot cīņu par 2020.gada Tokijas olimpisko spēļu kvalifikācijas turnīru.

Pēc mača Mārtiņš Zībarts paziņoja par atkāpšanos no galvenā trenera amata, lēmumu pamatojot ar uzstādītā mērķa nesasniegšanu. Zībarts pie Latvijas izlases stūres stājās 2015.gada septembrī.

Latvietes viņa vadībā 2017.gada Eiropas čempionātā izcīnīja sesto vietu un ieguva ceļazīmi uz pērnā gada Pasaules kausa izcīņu.

Latvijas sieviešu basketbola valstsvienība 14.novembrī Rīgā aizvadīs 2021.gada Eiropas čempionāta kvalifikācijas turnīra pirmo spēli ar Horvātijas izlasi, bet 17.novembrī izbraukumā tiksies ar Maķedonijas komandu.

I grupā vēl spēlēs arī Vācijas vienība, kvalifikācijas turnīra nākamās cīņas notiks 2020.gada novembrī un 2021.gada februārī.

2021.gada Eiropas čempionāta finālturnīrs notiks Spānijā un Francijā.

Latvijas sieviešu basketbola izlases kandidāšu saraksts 2021.gada Eiropas čempionāta kvalifikācijas spēlēm novembrī:

Elīna Dikeulaka (Adanas ASKI, Turcija), Ilze Jākobsone (Kelternas "Rutronik Stars", Vācija), Elizabete Bulāne, Vanesa Jasa, Kate Krēsliņa, Kitija Laksa, Paula Strautmane, Karlīne Pilābere, Aija Klakocka, Zenta Meļņika (visas - "TTT Rīga"), Dinija Pāvelsone (RSU), Aija Putniņa (Ankaras "Čankaja Universitesi", Turcija), Kristīne Vītola (Salamankas "Perfumerias Avenida", Spānija), Laura Meldere (Venēcijas "Umana Reyer", Itālija).

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu