Ministrija: Rīgas padomju "atbrīvošanas" svinēšana Maskavā nav pieņemama (12)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X

Latvijas Ārlietu ministrijai (ĀM) nav pieņemama 13.oktobrī Maskavā plānotā svētku uguņošana, kas tikšot veltīta padomju karaspēka paveiktajai Rīgas "atbrīvošanai" no vācu okupācijas, pavēstīja ministrijā.

ĀM atgādina, ka Latvijai un pārējām Baltijas valstīm šī "atbrīvošana" nozīmēja vēl vienu gandrīz 50 gadu ilgu okupācijas periodu.

Ministrija uzsver, ka Latvija kategoriski noraida pēdējā laikā Krievijā valdošos centienus pārrakstīt vēsturi pēc sava prāta un attaisnot staļinistu pastrādātos noziegumus Otrā pasaules kara laikā, tostarp tādus starptautisko tiesību pārkāpumus kā 1939.gada 23.augustā noslēgto Molotova-Ribentropa noziedzīgo vienošanos par ietekmju sfēru sadali Eiropā.

Šī prettiesiskā Padomju Savienības un nacistiskās Vācijas vienošanās pavēra ceļu Otrā pasaules kara sākumam, Padomju Savienības agresijai pret Latviju, kā arī Latvijas okupācijai un aneksijai, kuru par nelikumīgu atzinusi pasaules demokrātisko valstu kopiena, teikts ĀM paziņojumā.

ĀM uzsver, ka, apsveicot nacisma sagrāvi, pasaulei tiek atgādināts, ka Latvijai, Lietuvai un Igaunijai brīvības un neatkarības atjaunošana notika nepilnus 50 gadus vēlāk, jo Sarkanās armijas ienākšana nozīmēja padomju okupācijas atjaunošanu.

Maskavā plānoto svētku uguņošanu par godu 75.gadadienai kopš padomju karaspēka veiktās Rīgas "atbrīvošanas" no vācu okupācijas Latvija uzskata par nedraudzīgu rīcību.

Līdzīga satura pasākums, gan ar krietni mazāku vērienu, svētdien ir pieteikts arī Rīgā.

Komentāri (12)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu