Ekvadoras galvaspilsētā izsludināta komendantstunda (2)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Protestētāji Ekvadoras galvaspilsētas Kito ielās 2019. gada 12. oktobrī
Protestētāji Ekvadoras galvaspilsētas Kito ielās 2019. gada 12. oktobrī Foto: Fernando Vergara/AP

Ekvadoras prezidents Lenins Moreno izsludinājis komandantstundu galvaspilsētā Kito un devis rīkojumu izvietot ielās armiju, mēģinot savaldīt jau vairāk nekā desmit dienas ilgušos protestus, ko izraisījis straujais degvielas cenu pieaugums.

Prezidents paziņojis, ka armija gādās par komandantstundas ievērošanu arī ap vitāli svarīgajiem infrastruktūras objektiem, tai skaitā elektrostacijām un slimnīcām. Šāda kārtība Ekvadorā noteikta pirmo reizi vairāku desmitu gadu laikā.

Karavīri atguvuši kontroli pār ielām ap parlamentu un Ekvadoras audita dienesta ēku, kurā bija iebrukuši protestētāji. Pāris stundas vēlāk vairāki desmiti cilvēku maskās uzbruka arī privātās telekompānijas "Teleamazonas" ēkai un laikraksta "El Comercio" redakcijai.

Sestdienas vakarā Moreno paziņoja, ka valdība ir gatava uz zināmu piekāpšanos protestētāju prasībām un pētīs iespējas gādāt, lai resursi nonāk arī līdz lauku rajoniem, taču neatkāpās no lēmuma izbeigt 40 gadus pastāvējušo degvielas subsidēšanas politiku.

Valdības iecerētā taupības politika, par ko panākta vienošanās ar Starptautisko Valūtas fondu (SVF), izraisījusi plašus protestus, kas satricinājuši Ekvadoru, kura tikusi uzskatīta par vienu no stabilākajām un drošākajām valstīm reģionā.

Indiāņu federācija CONAIE atkārtoti noraidījusi sarunu piedāvājumu un pieprasa vispirms atjaunot subsīdijas.

Valsts subsīdiju atcelšana degvielai noveda pie tā, ka degvielas cenas no 3.oktobra pieauga par 120%. 

Protestu dēļ valdība kopš pirmdienas ir atstājusi galvaspilsētu Kito un pārcēlusies uz Gvajakilu. 

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu