Kurdi Sīrijā izvērsuši pretuzbrukumu Turcijas karaspēkam (1)

TVNET/LETA/DPA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: AFP/SCANPIX

Kurdu vadītie Sīrijas Demokrātiskie spēki (SDF) izvērsuši pretuzbrukumu Turcijas karaspēkam un Turcijas atbalstītajiem sīriešu kaujiniekiem, pilnībā atgūstot kontroli pār stratēģiski svarīgo pierobežas pilsētu Rāselainu, otrdien pavēstīja monitoringa organizācija un kurdu avoti.

Lielbritānijā bāzētā sīriešu aktīvistu organizācija "Syrian Observatory for Human Rights" (SOHR) pavēstīja, ka SDF atkarojuši Turcijas karaspēkam un tā sabiedrotajiem Rāselainu.

Kurdu avoti apstiprināja, ka šāda operācija notikusi, un norādīja, ka ieņemts arī Tal Helefas ciems, kas atrodas līdzās Rāselainai.

Tiesa gan avoti, kas ir tuvi Turcijas atbalstītajiem nemierniekiem, apgalvo, ka Rāselainā turpinās sīvas sadursmes.

Pēc vienošanās, kas tika panākta Sīrijas centrālās valdības un Sīrijas kurdu starpā, lai stātos pretī 9.oktobrī sāktajam Turcijas iebrukumam, Sīrijas valdības karspēks pirmdien izvietots kurdu bastionos valsts ziemeļaustrumos.

Turcija Sīrijas ziemeļaustrumos izvērsa uzbrukumu SDF, kas vairākus gadus bija ASV galvenie sabiedrotie karā pret teroristu grupējumu "Islāma valsts".

Turcijas iebrukums kļuva iespējams pēc tam, kad ASV prezidents Donalds Tramps 6.oktobrī paziņoja, ka Sīrijā no robežas ar Turciju tiek atvilkti ASV karavīri, kas cita starpā bija arī garants tam, ka Turcija neuzbrūk Sīrijas kurdiem.

Lēmumu par ASV karaspēka atvilkšanu no robežas Tramps pieņēmis pēc telefonsarunas ar Turcijas prezidentu Redžepu Tajipu Erdoanu. ASV sabiedrotie kurdi par gaidāmo amerikāņu spēku atvilkšanu nav tikuši brīdināti un notikušo raksturojuši kā nodevību no sabiedroto puses un "dūrienu mugurā".

Trampa negaidītais lēmums izsaucis teju vienbalsīgu starptautisko nosodījumu, kā arī asu nopēlumu no abu lielo ASV politisko partiju puses.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu