No Turcijas ofensīvas Sīrijas ziemeļaustrumos bēguši 190 000 cilvēku (1)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: AFP/LETA

Bēgot no Turcijas ofensīvas Sīrijas ziemeļaustrumos, savas mājas pametuši 190 000 cilvēku, otrdien paziņoja Starptautiskā Migrācijas organizācija (IOM).

Bēgļu vidū ir 70 000 bērnu, pavēstīja Apvienoto Nāciju Organizācijas Bērnu fonds (UNICEF).

Savukārt ANO Pasaules pārtikas programma (WFP) paziņoja, ka aģentūra ir gatava palīdzēt 450 000 cilvēku Sīrijas ziemeļaustrumos ar piecu dienu pārtikas pakām.

Līdz šim šādas pārtikas pakas saņēmuši 83 000 cilvēku.

Turcija pagājušajā nedēļā sāka ofensīvu pret kurdu kaujiniekiem Sīrijas ziemeļaustrumos.

Kurdu vadītajiem Sīrijas Demokrātiskajiem spēkiem (SDF) kā ASV sabiedrotajiem Sīrijā bijusi izšķiroša loma uzvarās pret "Islāma valsti", un šajā karā krituši aptuveni 10 000 kurdu spēku karotāju. Savukārt Ankara apsūdz SDF sakaros ar Turcijā aizliegto kurdu bruņoto grupējumu "Kurdistānas strādnieku partija" (PKK).

Turcijas iebrukums kļuva iespējams pēc tam, kad ASV prezidents Donalds Tramps 6.oktobrī paziņoja, ka Sīrijā no robežas ar Turciju tiek atvilkti ASV karavīri, kas cita starpā bija arī garants tam, ka Turcija neuzbrūk Sīrijas kurdiem.

Lēmumu par ASV karaspēka atvilkšanu no robežas Tramps pieņēmis pēc telefonsarunas ar Turcijas prezidentu Redžepu Tajipu Erdoanu. ASV sabiedrotie kurdi par gaidāmo amerikāņu spēku atvilkšanu nav tikuši brīdināti un notikušo raksturojuši kā nodevību no sabiedroto puses un "dūrienu mugurā".

Trampa negaidītais lēmums izsaucis teju vienbalsīgu starptautisko nosodījumu, kā arī asu nopēlumu no abu lielo ASV politisko partiju puses.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu