Atklāti pirmie foruma TEDxRiga 2019 runātāji

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Publicitātes foto

22. novembrī notiks jau astotais ideju forums TEDxRiga, kurā visas dienas garumā Latvijas Nacionālajā bibliotēkā savās idejās dalīsies vairāk nekā 20 atzīti pašmāju un ārzemju viesi. Nupat izziņoti pirmie pasākuma runātāji – bērnu psihiatrs Ņikita Bezborodovs, uzņēmēja un piedzīvojumu meklētāja Olga Kotova, sabiedriskais aktīvists Jānis Erts, pārtikas inovatore un pasniedzēja Ilga Gedrovica un zero waste aktīviste Laura Arnicāne.

Prestižās TED kustības nacionālā mēroga ideju forums TEDxRiga ik gadu pulcē dažādu jomu profesionāļus no Latvijas un ārzemēm – zinātniekus, uzņēmējus, radošo industriju pārstāvjus un citus – izcilības, kuri dalās ar personīgiem un iedvesmojošiem stāstiem. Septiņu gadu laikā uz TEDxRiga skatuves kāpuši vairāk nekā 100 runātāji, kuru vēstījumi TEDx Youtube kanālā skatīti teju divus miljonus reižu.

Par TEDxRiga 2019 vadmotīvu izvēlēts “Together” jeb “Kopā”. “Šī gada TEDxRiga tēma vērš uzmanību uz to, ka kopībā mēs ne tikai esam vairāk un stiprāki. Īsteni spēcīgā kopībā ir arī cieņa pret dažādību un individualitāti, vairākuma atbildība pret mazākumu, veiksmes un ietekmes dalīšana ar tiem, kam nav tā veicies. Un šādā kopībā mēs varam īstenot ko diženāku kā to, ko varam cerēt sasniegt katrs individuāli. Šis ir arī Baltijas ceļa 30. jubilejas gads — labs brīdis, lai palūkotos atpakaļ un apzinātos, kas ir īstena kopība un kāds ir tās spēks. Par to pasākumā atgādinās arī katrs no runātājiem, jo viņu pieredzes stāsti var stiprināt un iedvesmot ikvienu no mums,” uzsver TEDxRiga organizatoru komandas pārstāvis Pāvils Jurjāns.

Līdzās pirmajam zināmajam TEDxRiga runātājam – uzņēmējam Aleksandram Tonisonam (Aleksander Tonisson) no Igaunijas, kurš iespēju kāpt uz lielās skatuves ieguva, uzvarot konkursā Stāstu medības, nupat izziņoti pirmie ideju foruma viesi.

Ņikita Bezborodovs ir bērnu psihiatrs un psihiatrijas pasniedzējs Rīgas Stradiņa universitātē. Viņš ir viens no retajiem bērnu psihiatriem Latvijā un ikdienā strādā ar bērnu uzvedības un emocionālajiem jautājumiem.

Olga Kotova ir uzņēmēja ar vairāk nekā 20 gadu pieredzi. Pēc veiksmīgas karjeras korporatīvajā vidē Olga izveidojusi savu uzņēmumu aviācijas nozarē un ir arī pasniedzēja Rīgas Biznesa skolā. Brīvajā laikā Olga kāpj kalnos, un viņa ir pirmā sieviete no Baltijas, kura uzkāpusi pasaules augstākajā virsotnē – Everestā.

Jānis Erts strādājis mārketinga nozarē, tostarp Latvijas Radio, kur 2014. gadā uzsācis labdarības maratonu Dod pieci. Šobrīd viņš ir atbalsta programmas Plecs stratēģiskais vadītājs. Tā ir organizācija, kuras mērķis ir panākt, lai bērni vairs neuzaugtu bērnunamos, bet gan ģimenēs. Jānis ir arī izglītības kustības Iespējamā Misija stratēģiskais partneris un sabiedrības iniciatīvu platformas Mana Balss līdzveidotājs.

Ilga Gedrovica ir pētniece, kura pēta pārtiku, ko mēs ēdam, un to, ko, iespējams, ēdīsim nākotnē. Viņa ir Pārtikas tehnoloģijas katedras docente un vadošā pētniece Latvijas Lauksaimniecības universitātē. Ilga sadarbojas ar uzņēmējiem, un ir piedalījusies daudzu inovatīvu pārtikas produktu radīšanā. Par savu ieguldījumu saņēmusi arī Latvijas Zinātņu akadēmijas balvu.

Laura Arnicāne ir blogere un lektore, kura jau vairākus gadus pēta veidus, kā ikdienā pielietot zero waste un minimālisma principus, lai mūsu resursi – nauda, laiks un enerģija, netiktu novirzīti lietām, kas mūs nedara laimīgus. Par saviem atklājumiem un mācībām viņa stāsta blogā un lekcijās, iedvesmojot cilvēkus mierīgākam, laimīgākam un zaļākam dzīvesveidam.

TEDxRiga savus runātājus atklāj pakāpeniski. Ar ideju foruma programmu varēs iepazīties mājaslapā tedxriga.com, kur tiek publicēta informācija par runātājiem, soli pa solim atklājot pasākuma bagātīgo piedāvājumu.

Pasākuma oficiālās valodas būs angļu un latviešu, kā arī tiks nodrošināts tulkojums uz latviešu valodu. Biļetes uz pasākumu pieejamas TEDxRiga mājaslapā.

TEDxRiga partneri ir OP Bank, Paulig, Fazenda, Printful, Rīgas Ekonomikas augstskola un Latvijas Nacionālā bibliotēka. Informatīvie atbalstītāji: Tvnet, Ir, JCDecaux. Tuvojoties pasākumam, partneru loks turpina pieaugt.

TEDxRiga jeb neatkarīgi organizēts TED ideju forums Rīgā pirmoreiz tika rīkots 2012. gada jūnijā, gūstot milzu atsaucību. TEDx Youtube kanālā publicētie TEDxRiga video kopumā skatīti jau vairāk nekā pusotru miljonu reižu. TEDxRiga ir visvairāk skatītais ideju forums Latvijā.

TED ir starptautiska bezpeļņas organizācija ar devīzi “Idejas, ar kurām vērts dalīties” (Ideas Worth Spreading). Organizācijas pamatmērķis ir iepazīstināt plašāku publiku ar dažādu nozaru speciālistu radītām idejām cilvēces attīstībai un dzīves kvalitātes un apkārtējās vides uzlabošanai. TED kustības ietvaros izcili cilvēki dalās savos stāstos līdz 18 minūtēm ilgās prezentācijās, iepazīstinot skatītājus ar savām idejām un sasniegumiem. Mājaslapā TED.com šo prezentāciju video skatīti jau vairāk nekā miljards reižu.

TEDx ideju forumus savās pilsētās reizi gadā saskaņā ar TED izsniegto licenci rīko lielākie šīs organizācijas aktīvisti no visas pasaules. Tā ir iespēja ne vien popularizēt TED idejas dažādās pasaules malās, bet arī iesaistīt krietni plašāku runātāju un klausītāju loku savstarpējā komunikācijā, pasauli mainošu ideju veicināšanā un šo ideju pārvēršanā reālos darbos.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu