Opozīcija savākusi parakstus parlamentārās izmeklēšanas rīkošanai Saeimā par mediķu atalgojumu

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Evija Trifanova/LETA

Saeimas opozīcijas politiskie spēki ir savākuši nepieciešamos parakstus, lai likumdevējs lemtu par parlamentārās izmeklēšanas komisijas izveidošanu "par likumā noteiktā finansējuma pilnā apjomā nenodrošināšanu medicīnas darbinieku atalgojuma pieaugumam", informēja idejas iniciators, Saeimas deputāts Ivars Zariņš (S).

Par parlamentārās izmeklēšanas komisijas izveidošanu parakstījušies 34 "Saskaņas", Zaļo un zemnieku savienība, kā arī pie frakcijām nepiederošie deputāti.

Izmeklēšanas komisiju rosina izveidot deputāti Ivars Zariņš (S), Linda Liepiņa, Aldis Gobzems, Karina Sprūde, Valērijs Agešins (S), Dana Reizniece-Ozola (ZZS), Regīna Ločmele-Luņova (S), Ivans Ribakovs (S), Nikolajs Kabanovs (S), Jānis Krišāns (S), Jānis Tutins (S), Edgars Kucins (S), Artūrs Rubiks (S), Boriss Cilevičs (S), Jūlija Stepaņenko, Igors Pimenovs (S), Vjačeslavs Dombrovskis (S), Didzis Šmits, Jānis Urbanovičs (S), Jānis Ādamsons (S), Andrejs Klementjevs (S), Vitālijs Orlovs (S), Uldis Augulis (ZZS), Gundars Daudze (ZZS), Raimonds Bergmanis (ZZS), Viktors Valainis (ZZS), Janīna Jalinska (ZZS), Sergejs Dolgopolovs (S), Ļubova Švecova (S), Vladimirs Nikonovs (S), Inga Goldberga (S), Armands Krauze (ZZS), Evija Papule (S) un Ivans Klementjevs (S).

Zariņš ironizē, ka parlamentārās izmeklēšanas komisijas izveidošana "netraucēs koalīcijas partijām pacensties nopelnīt sev arī no šī pasākuma, ieceļot komisijas vadībā savu pārstāvi un pieprasot maksāt tam atalgojumu".

Saeimas Prezidijam paredzēts skatīt jautājumu par parlamenta ārkārtas sēdes sasaukšanu šodien, lai Saeima lemtu par parlamentārās izmeklēšanas komisijas izveidošanu.

Kā aģentūru LETA iepriekš informēja Zariņa pārstāvji, parlamentārās izmeklēšanas komisijas izveidošanas gadījumā uzdevums būtu iegūt valdības rīcības tiesisko pamatojumu, kāpēc mediķiem nav nodrošināts samaksas palielinājums pilnā apjomā 2020.gada valsts budžetā.

Tāpat parlamentārā komisijai būtu jānoskaidro, vai Saeima ir tikusi maldināta par Kariņa "patieso darba kārtību, lai varētu izvairīties no savas dalības Saeimas Pieprasījumu komisijas sēdē" šajā jautājumā, norāda politiķis.

"Šāda valdības rīcība - klaji ignorējot Saeimas lemto, turklāt, iespējams, vēl maldinot Saeimu, grauj Latviju kā tiesisku un demokrātisku valsti pašos tās pamatos, jo neatbilst arī Satversmē noteiktajiem tiesiskuma principiem," akcentē Zariņš. "Ja būs nepieciešams, tad Kariņu uz komisijas sēdi varēs atvest kaut vai saslēgtu roku dzelžos," sola politiķis.

Kā ziņots, valdība nākamā gada budžetā ir plānojusi novirzīt papildus līdzekļus mediķu algu palielināšanai, taču ne tādā apjomā, kā pirms aptuveni gada deputāti iebalsoja likumā, proti, valdība ir lēmusi nozarei solīto 120 miljonu eiro vietā iezīmēt papildu 50 miljonus eiro. Valdības pārstāvji ir skaidrojuši, ka šāds lēmums pieņemts, lai budžetā būtu līdzekļi arī citu nozaru vajadzību apmierināšanai.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu