Dānijas parlaments apstiprina likumprojektu par pilsonības atņemšanu džihādistiem (2)

TVNET/LETA/DPA
CopyLinkedIn Draugiem X
Dānijas parlaments Kopenhāgenā
Dānijas parlaments Kopenhāgenā Foto: Reuters/ScanPix

Dānijas parlaments ceturtdien pieņēmis likumprojektu par Dānijas pilsonības atņemšanu personām, kuras tiek turētas aizdomās par saistību ar teroristu grupējumu "Islāma valsts" un kurām ir dubultpilsonība.

Likumprojekts pieņemts ļoti īsā laikā. Par to tika paziņots vēl tikai pagājušajā nedēļā, kad medijos izplatījās ziņa, ka Sīrijas ziemeļos no nometnes izbēguši simtiem "Islāma valsts" kaujinieku ģimenes locekļu.

"Šie cilvēki uzgrieza muguru Dānijai un izmantoja vardarbību, lai cīnītos pret mūsu demokrātiju un brīvībām. Viņi apdraud mūsu drošību. Viņi Dānijā nav vēlami," pagājušajā nedēļā paziņoja Dānijas premjerministre Mete Fredriksena.

Jaunais likums ļaus imigrācijas un integrācijas ministram atņemt Dānijas pilsonību personām, kas cīnījušās "Islāma valsts" rindās, arī situācijā, ja šīs personas neatrodas Dānijā.

Pilsonības atņemšanai turpmāk vairs nebūs nepieciešams tiesas spriedums, taču personas, kurām tiks atņemta pilsonība, varēs četru nedēļu laikā šo lēmumu apstrīdēt.

Dānijas imigrācijas un integrācijas ministrs Matiass Tesfaje trešdien pēc likumprojekta pirmā lasījuma parlamentā sacīja, ka likumprojekts tiks vēlreiz celts priekšā parlamentam pirms 2021.gada vasaras, lai būtu iespējams veikt labojumus.

Likumprojektu parlamentā atbalstīja Fredriksena vadītie sociāldemokrāti, opozīcijā esošie liberāļi un populistiskā Dānijas Tautas partija.

Sociāli liberālā partija, kreisais "Vienotības saraksts" un zaļo partija "Alternatīva" balsoja pret likumprojektu, bet Sociālistu tautas partija no balsošanas atturējās.

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu