Bordāns kritizē Bičkoviča ieguldījumu tiesu varas reputācijas uzlabošanā (3)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Tieslietu ministrs Jānis Bordāns (no kreisās) un ģenerālprokurors Ēriks Kalnmeiers pirms Tieslietu padomes sēdes, kurā tieslietu ministrs Tieslietu padomes locekļiem prezentēs ieceri veidot specializētu tiesu komercstrīdu, finanšu un ekonomisko noziegumu lietu izskatīšanai.
Tieslietu ministrs Jānis Bordāns (no kreisās) un ģenerālprokurors Ēriks Kalnmeiers pirms Tieslietu padomes sēdes, kurā tieslietu ministrs Tieslietu padomes locekļiem prezentēs ieceri veidot specializētu tiesu komercstrīdu, finanšu un ekonomisko noziegumu lietu izskatīšanai. Foto: Zane Bitere/LETA

Ņemot vērā sabiedrības salīdzinoši zemo uzticēšanos tiesu varai, Augstākās tiesas (AT) priekšsēdētājam Ivaram Bičkovičam, jau deviņus gadus ieņemot arī Tieslietu padomes priekšsēdētāja amatu, būtu vajadzējis sniegt lielāku ieguldījumu tiesu varas reputācijas stiprināšanā un uzlabošanā, uzskata tieslietu ministrs Jānis Bordāns (JKP).

Bordāns vērsa uzmanību uz to, ka Tieslietu padomes priekšsēdētāja amats Bičkovičam par tiesu varas darbību uzliek daudz lielāku atbildību, nekā tas patlaban ir redzams publiskajā telpā.

Ministrs atzīmēja, ka, ņemot vērā sabiedrības salīdzinoši zemo uzticēšanos tiesu varai, Tieslietu padomes priekšsēdētāja ieguldījumam tiesu varas reputācijas stiprināšanā vajadzētu būt lielākam, kaut vai nākot publiskajā telpā ar savām iniciatīvām, piemēram, grozot savas vai padomes pilnvaras, ne tikai kritizējot Tieslietu ministrijas (TM) rosinātās iniciatīvas.

Jau vēstīts, ka AT aicināja Bordānu nodrošināt likumā noteikto TM funkciju kompetentu izpildi un atturēties no tiesu sistēmas nekorektas un nepamatotas kritikas, izmantojot politisko retoriku publiskajā telpā.

Šāds komentārs no AT nāca pēc tam, kad tieslietu ministrs publiskajā telpā pauda uzskatu, ka par Zolitūdes traģēdijas tiesvedības procesu atbildību vistiešākajā veidā nes AT priekšsēdētājs.

Bičkovičs norādīja, ka tiesvedības gaitai ikvienā lietā jābūt maksimāli efektīvai, un tiesai pie taisnīga sprieduma jānonāk iespējami ātrā laikā, jo īpaši svarīgi tas esot Zolitūdes traģēdijas krimināllietā. Vienlaikus AT priekšsēdētājs skaidroja, ka ne viņam, ne AT tiesnešiem nav tiesību iejaukties zemākas instances tiesas darba organizatoriskos jautājumos un ietekmēt lietas izskatīšanas gaitu.

Komentāri (3)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu