Dizainere: Ziemassvētkiem vērts sākt gatavoties jau tagad

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Unsplash

Mājokļa sagatavošanu Ziemassvētkiem vajadzētu sākt jau oktobrī, ir pārliecināti dizaineri. Viņi uzsver, ka pirmie soļi ir teju nemanāmi – piemēram, vasarīgas spilvendrānas nomainot pret ziemas sezonai atbilstošām. Novembrī iekārtojumu var papildināt ar svecēm un lampiņu virtenēm, bet decembra beigās mājās tiek rotāta Ziemassvētku eglīte. Taču mājās ir kāda vieta, kam bieži netiek veltīts pietiekami daudz uzmanības – tas ir svētku galds. IKEA interjera dizainere Renāte Vāvere dalās ar padomiem, kā sagatavot māju Ziemassvētkiem, kombinējot jau esošos rotājumus ar jaunākajām tendencēm.

Dizainere stāsta, ka divu mēnešu periodu līdz Ziemassvētkiem var uzskatīt par lēnu sagatavošanās posmu – pamazām šajā laikā mājās var ienest dažādus elementus

Ziemassvētku noskaņas radīšanai un noslēgt gatavošanās laiku ar svētku eglītes rotāšanu, galda noformēšanu un laika pavadīšanu kopā ar ģimeni.

Pirmos gatavošanās darbus var sākt jau oktobrī – un pirmās pārmaiņas būs pavisam neuzkrītošas, piemēram, vasarīgāki pledi vai dekoratīvo spilvenu pārvalki var tikt nomainīti pret vēsajai sezonai atbilstošākiem.

“Oktobrī krāsainus vasaras tekstilizstrādājumus var aizstāt ar biezākiem, siltākiem materiāliem un intensīvākām krāsām.

Tas piešķir papildu mājīgumu, tāpēc ir vērts apsvērt jaunu spilvendrānu, segu vai mākslīgo kažokādu elementu ieviešanu. Padomājiet arī par to, kādos toņos ir tie Ziemassvētku rotājumi, kas jums jau ir mājās un ko plānojat izmantot. Ja tie būs saskaņoti ar mājas tekstilu un traukiem, tad svētku kopskats mājās būs glīts un gaumīgs,” skaidro interjera dizainere.

Foto: Publicitātes foto

Novembrī dienas kļūst īsākas un mājās gribas ienest vairāk gaismas – šim nolūkam var izmantot sveces un lampiņu virtenes. Sveces radīs mājīgu atmosfēru, taču var izmantot arī alternatīvu – LED gaismiņas. Tā vietā, lai izvietotu sveces dažādās istabas vietās, Renāte Vāvere iesaka tās grupēt un kombinēt ar citiem interjera dekoriem. Papildus var izmantot arī LED lampiņu virtenes, kas noderēs noskaņas radīšanai un atgādinās par svētku tuvošanos, turklāt ir pieejamas tādas virtenes, kas darbojas ar baterijām, tāpēc ar tām rotāt var arī tās vietas, kur nav pieejamas elektrības rozetes.

“Ar virtenēm rotājiet tikai divas vai trīs vietas mājās, lai telpas neizskatītos pārspīlēti. Mans ieteikums ir rotāt logus, svētku galdu un Ziemassvētku eglīti,”

saka dizainere.

Decembrī beidzot vari sākt koncentrēties uz Ziemassvētkiem – adventes vainags, eglītes rotāšana, svētku maltītes un galda noformējuma plānošana. Renāte Vāvere atgādina, ka nav nepieciešams rotāt īstu eglīti vai veidot adventes vainagu no dabīgiem zariem – ir pieejamas dažādas videi draudzīgas, interesantas un lētākas alternatīvas, no kā izvēlēties. Piemēram, Ziemassvētku eglītes vietā ar lampiņām var izrotāt kādu kuplāku istabas augu.

Foto: Publicitātes foto

Dizainere uzsver, ka mazāk ir vairāk jeb – jo mazāk mājās ir vietas, jo mazāk rotājumu vajadzētu izmantot. Pietiek izrotāt trīs vietas – logus, svētku galdu un Ziemassvētku eglīti. “Es iesaku katru gadu izmantot tos pašus rotājumus, pievienojot tikai dažus akcentus no jaunajām Ziemassvētku kolekcijām. Tā varēsiet ietaupīt līdzekļus, bet vienlaikus iegūt svaigu kopskatu,” stāsta Renāte Vāvere. Viņa piebilst, ka visā mājoklī būtu vēlams izmantot vienādus rotājumus, piemēram, svētku galda klājumā iekļaut tos pašus rotājumus, ko Ziemassvētku eglītē.

Svētku galds – vieta, ko nereti Ziemassvētkos aizmirstam izrotāt

“Ziemassvētku vakarā visa ģimene pulcējas ap svētku galdu, kas kļūst par svinību centrālo vietu. Tomēr bieži vien galda klājumā aprobežojamies ar pavisam minimāliem risinājumiem – galdautu, svētku glāzēm vai svečturiem,” norāda Renāte. Viņa uzsver, ka galds nav atsevišķa pasaule – tā rotājumiem un izmantotajām krāsām būtu jāsaskan ar pārējās mājas iekārtojumu un eglīti.

“Pievienojot dažus papildu elementus, rotājumus vai virtenes, svētku galds var kļūt par nopietnu konkurentu Ziemassvētku eglītei,”

saka dizainere. Viņa iesaka galdu rotāt ar tekstilizstrādājumiem un dabas materiāliem, piemēram, egļu zariem vai čiekuriem, kas piešķirs galda klājumam dzīvīgāku un dabīgāku izskatu. Tāpat labi izskatīsies maiga sveču gaisma vai lampiņu virtenes. Renāte piebilst, ka nelielas LED lampiņu virtenes, kas darbojas ar baterijām, maksā vien dažus eiro, bet palīdzēs radīt mājās jauku noskaņu.

Foto: Publicitātes foto

Neaizmirsti padomāt par dāvanām

Svarīga Ziemassvētku tradīcija ir arī apdāvināšanās. Pirms gada veiktajā aptaujā tika noskaidrots, ka izvēlēties un iegādāties dāvanas ir lielākais izaicinājums, kas saistīts ar Ziemassvētkiem – šis uzdevums grūtības sagādā 65 % Latvijas iedzīvotāju.

Tāpēc šogad aptauja* veltīta tam, lai palīdzētu šo izaicinājumu risināt un noskaidrotu, kādas dāvanas Latvijas iedzīvotāji visvairāk vēlas un nevēlas saņemt. Negribēto dāvanu saraksta augšgalā ir pārdāvinātas lietas (59 % respondentu tās negribētu saņemt dāvanā), un tām seko mājas tīrīšanas līdzekļi (58 %), lietotas mantas (58 %), mājdzīvnieki (56 %) un kancelejas preces (39 %).

Foto: Unsplash

No otras puses – Latvijas iedzīvotāji sapņo Ziemassvētkos saņemt pārsteigumus (49 %) un praktiskas dāvanas, kas noderēs mājās (48 %). Tāpat populāras ir praktiskas dāvanas personīgai lietošanai (38 %), dāvanu kartes (35 %) un pieredzes dāvanas, piemēram, biļetes uz pasākumiem vai SPA apmeklējums (30 %).

*Aptauju šī gada oktobrī pēc IKEA pasūtījuma veica socioloģisko pētījumu uzņēmums “Norstat”, aptaujājot 500 Latvijas iedzīvotāju vecumā no 18 līdz 74 gadiem.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu