Krievijā ir vismaz 305 politieslodzīto

LETA/RFE/RL
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: AFP/SCANPIX

Krievijas cilvēktiesību aizsardzības centrs "Memoriāls" trešdien Politisko represiju upuru piemiņas dienā publicējis mūsdienu Krievijas politieslodzīto sarakstu, kurā šogad iekļauti 305 cilvēku vārdi.

Reālais politieslodzīto un politisku motīvu dēļ ieslodzījumā esošo cilvēku skaits ir krietni lielāks, norāda aktīvisti.

Aizvadītā gada laikā saraksts papildināts ar 168 jauniem vārdiem. Viņu vidū ir deviņi cilvēki, kas aizturēti saistībā ar aizvadītās vasaras Maskavas protestiem, Ingušijas miermīlīgo protestu rīkotāji, kreisie aktīvisti, kas apsūdzēti teroraktu plānošanā.

142 cilvēki sarakstā iekļauti saistībā ar ticības brīvības pārkāpumiem. Viņu vidū ir musulmaņi, kas tiek apsūdzēti par līdzdalību panislāmistu organizācijā "Hizb ut-Tahrir", kā arī Jehovas liecinieki. 2017.gadā Krievijas Augstākā tiesa Jehovas lieciniekus atzina par ekstrēmu organizāciju un aizliedza tās darbību.

Aizvadītā gada laikā 57 politieslodzītie dažādu apsvērumu dēļ atbrīvoti. Viņu vidū ir Maskavas protestu lietā apsūdzētie, anektētās Krimas piekrastē sagūstītie Ukrainas jūrnieki, Ukrainas režisors Olehs Sencovs, čečenu cilvēktiesību aktīvists Ojubs Titijevs.

Aktīvisti ir pārliecināti, ka daudzi politieslodzītie atbrīvoti, pateicoties solidaritātes kampaņām kā Krievijā, tā starptautiskajā līmenī.

"Memoriāls" pieprasa Krievijas varasiestādēm nekavējoties atbrīvot visus politieslodzītos, kā arī mudina visus cilvēkus, kas piekrīt šai prasībai, paust atbalstu.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu