Atgriežoties Latvijā, ārstam ar 20 gadu pieredzi prasa kārtot augstskolas eksāmenu (84)

CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Ekrānuzņēmums

Ārsts un Teksasas universitātes asociētais profesors Uģis Gruntmanis pēc vairāk nekā 20 Amerikas Savienotājās valstīs nodzīvotiem gadiem nolēmis atgriezties un arī strādāt Latvijā, taču šeit saskāries ar dīvainu prasību - vēlreiz kārtot augstskolas eksāmenu, vēsta Panorāma.

“Tā sajūta reizēm ir tāda, ka mums stāv uz robežām tūkstošiem ārstu un visi grib tikt iekšā – no Amerikas, Kanādas, Austrālijas, un mēs izvēlēsimies – kuru mēs laidīsim, kuru mēs nelaidīsim,” sacīja sarūgtinātais profesors.

Izrādās, ka ārsts līdzīgi kā, piemēram, būvinženieris, ir viena no vairāk nekā 70 Latvijā reglamentētajām profesijām un, lai ārzemju speciālisti varētu tajās darboties, vispirms jāiziet profesionālās kvalifikācijas atzīšanas process.

“Tas, ka mums Latvijā prasības profesiju reglamentācijai ir ļoti augstas un bieži vien augstākas par daudzām citām valstīm, tas nu ir fakts,” atzina IZM Politikas iniciatīvu un attīstības departamenta vecākā eksperte Inese Stūre.

Veselības ministrijā savukārt skaidroja, ka šobrīd norit darbs, lai atvieglotu atgriešanos Latvijā ārstiem, kas strādājuši kur citur Eiropas Savienībā (ES). Trešās valstis, kāda skaitās arī ASV, būtu nākamais solis.

Komentāri (84)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu