Dezinformācija un novērošana - nopietni draudi demokrātijai (1)

TVNET/LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Ķīna ceturto gadu pēc kārtas "Freedom House" ziņojumā atzīta par lielāko interneta brīvības ierobežotāju.
Ķīna ceturto gadu pēc kārtas "Freedom House" ziņojumā atzīta par lielāko interneta brīvības ierobežotāju. Foto: AFP/SCANPIX

Valdības visā pasaulē arvien biežāk izmanto sociālos  medijus, lai manipulētu ar vēlēšanām un novērotu pilsoņus, kas ir uztraucošas tendences demokrātijai, secināts ASV nevalstiskās organizācijas "Freedom House" ikgadējā ziņojumā.

Organizācijas ziņojumā par brīvību internetā norādīts uz pierādījumiem par "modernām sociālo mediju novērošanas programmām" vismaz 40 no 65 valstīm, kas analizētas.

Ziņojumā secināts, ka interneta brīvība samazinājusies devīto gadu pēc kārtas, un varasiestādes vairākās valstīs mēdz vienkārši atslēgt internetu savu manipulāciju ietvaros, bet citās valstīs tiek plaši piekopta propaganda, lai sagrozītu informāciju sociālajos medijos.

"Daudzas valdības ir atklājušas, ka sociālajos medijos propaganda darbojas labāk par cenzūru," norādīja "Freedom House" prezidents Maikls Abramovics.

"Autoritāri līderi un populisti visā pasaulē izmanto gan cilvēka dabu, gan datora algoritmus, lai ieņemtu vēlēšanu urnas, nevērīgi sabradājot noteikumus, kas paredzēti brīvības un godīgu vēlēšanu nodrošināšanai," sacīja Abramovics.

"Freedom House" secinājusi, ka visizplatītākā taktika vēlēšanu rezultātu ietekmēšanā bijusi dezinformācija.

Ziņojumā teikts, ka 47 no 65 aplūkotajām valstīm personas aizturētas par politiskiem, sociāliem vai reliģiskiem izteikumiem internetā un 31 valstī cilvēki pakļauti fiziskai vardarbībai par aktivitātēm internetā.

Ķīna ceturto gadu pēc kārtas "Freedom House" ziņojumā atzīta par lielāko interneta brīvības ierobežotāju. Ķīnas valdība ir pastiprinājusi informācijas kontroli Honkongas protestu dēļ un gatavojoties Tjaņaņmeņas laukuma slaktiņa 30.gadskārtai.

Situācija interneta brīvības jomā pasliktinājusies 33 no 65 aplūkotajām valstīm, arī ASV.

Savienotajās Valstīs tiesībsargājošās iestādes un imigrācijas dienesti paplašinājuši sabiedrības novērošanu, izvairoties no mehānismiem, kas tos varētu ierobežot, secināts ziņojumā.

"Amatpersonas aktīvāk novērojušas sociālo mediju platformas un bez ordera pārmeklējušas ceļotāju elektroniskās ierīces, lai iegūtu informāciju par tādām konstitucionāli atļautām aktivitātēm kā miermīlīgi protesti un kritiska ziņošana," norādīts ziņojumā.

"Freedom House" secinājusi, ka dezinformācija bija plaši sastopama ASV pirms vidustermiņa vēlēšanām pagājušajā gadā, kad gan iekšējie, gan ārējie spēki manipulēja ar saturu politisku mērķu vārdā, graujot demokrātisko procesu un veicinot šķelšanos sabiedrībā.

Ziņojumā secināts, ka situācija interneta brīvības jomā visvairāk pasliktinājusies Sudānā, Kazahstānā, Brazīlijā, Bangladešā un Zimbabvē. Savukārt uzlabojumi konstatēti 16 valstīs, visvairāk Etiopijā.

Neskatoties uz drūmo kopainu, Abramovics norādīja, ka ir vietas, kur tehnoloģijas izmantotas demokrātisku pārmaiņu sekmēšanai, piemēram, Libānā, kur cilvēki mudina savus tautiešus uz reformām.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu