11 000 zinātnieku brīdina par neaprakstāmām ciešanām klimata izmaiņu dēļ (139)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: AFP/SCANPIX

Vairāk nekā 11 000 zinātnieku no visas pasaules šonedēļ izplatījuši brīdinājumu par “neaprakstāmām ciešanām”, kas sagaida cilvēci, ja vien tā nespers būtiskus soļus klimata pārmaiņu novēršanai, vēsta ASV raidorganizācija CNN.

Zinātnieku paziņojumā norādīts, ka viņi izjūt morālu atbildību runāt par reālo lietu stāvokli, neko nenoklusējot.

Viena no ziņojuma autorēm – bezpeļņas zinātnes organizācijas “Conservation Biology Institute” pārstāve Fēbe Barnarda norāda, ka politikas veidotājiem vairs nav laika vilcināties.

“Nākamās paaudzes viņus pieminēs ar sliktu par klimata pārmaiņu problēmas ignorēšanu, tādējādi apdraudot mūsu civilizāciju,” uzsver Barnarda.

Šī nav pirmā reize, kad tūkstošiem pasaules zinātnieku aicina pasaules līderus uz rīcību klimata pārmaiņu novēršanā.

Jau 2017.gadā 16 000 zinātnieku no 184 pasaules valstīm publiskoja vēstuli, kurā brīdināts, ka cilvēce un dzīvā daba tuvojas skumjam iznākumam.

Jaunāko vēstuli parakstījuši zinātnieki no vairāk nekā 150 pasaules valstīm, un tā publicēta žurnālā “BioScience”.

Zinātnieki uzsver, ka klimata krīze ir ļoti cieši saistīta ar pārmērīgo resursu patēriņu, ko rada vispārējā dzīves līmeņa palielināšanās pasaulē.

Diskusijas par nepieciešamu risināt klimata pārmaiņu jautājumu globālā līmenī norisinās jau 40 gadus, tomēr nekādiem būtiskiem risinājumiem pasaule šajā laikā tā arī nav pietuvojusies.

Zinātnieki savā vēstulē izvirzījuši sešus galvenos uzdevumus, kas pasaulei ir jāizpilda, lai izvairītos no katastrofālākā scenārija piepildīšanās. 

Šie uzdevumi ir – fosilā kurināmā aizvietošana, siltumnīcefektu izraisošo gāzu emisiju radikāla samazināšana, gaļas patēriņa samazināšana, ekosistēmu aizsargāšana un atjaunošana, bezemisiju ekonomikas veidošana, kā arī pasaules iedzīvotāju skaita stabilizēšana.

Zinātnieki uzsver, ka šie uzdevumi pasaulei būtu jāuztver nevis kā upuris, bet kā iespēja mainīt lietas, kas cilvēci ietekmē negatīvi.

Komentāri (139)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu