Mājoklis latviskās noskaņās: rotājumi patriotu nedēļā

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Publicitātes foto

Šonedēļ gaisā virmo svētku sajūta - nupat ir aizritējusi Lāčplēša diena un jau šonedēļ svinēsim 18. novembri. Ne velti nedēļu starp šiem svētkiem mēdz dēvēt par Patriotu nedēļu, un tas ir arī labs iemesls mājas izrotāšanai latviskās noskaņās. 

Padomā par galda klājumu

Svētkos vienmēr centrālais objekts ir bijis galda klājums, kurā droši var atļauties rotaļāties ar krāsām, faktūrām un materiāliem - tā pērn svētku galda klājuma paraugdemonstrējumos atklāja dekoratore un pasākumu organizatore Gundega Skudriņa. Svētku noskaņās izmanto sarkanbaltos toņus vai pat tieši pretēji - pieturies pie klasiskajām vērtībām un izmanto koka traukus, dekorus vai linu galdautus. Klājumā izmanto latviskos simbolus, piemēram, amizantākam izskatam vari apzīmēt baltas sveces ar speciālu sveču krāsu un uzzīmēt uz tām senlatviešu rakstu zīmes vai nelielus karodziņus. Noteikti šajā procesā iesaisti bērnus vai arī draugus, kas svētku vakariņās būs laba izklaide. 

Foto: Publicitātes foto

Latvju raksti ikdienas sīkumos

Patlaban jebkurā amatnieku tirdziņā, pat lielveikalā un interjera preču veikalā atradīsi dažnedažādus sīkumus ar senlatviešu rakstu zīmēm. Šie amizantie sīkumi var kalpot par  unikāliem mājas dekoriem - dažādas sedziņas, piekarināmas koka dekorācijas, pat puķupodi un svečturi. 

Šos dekorus var radīt arī pašu rokām, turklāt tas nav nekas sarežģīts. Ņem talkā latviskas lentītes, un tās vari izmantot ikdienišķu sīkumu izpušķošanā. Apsien lentītes ap svečturiem, puķupodiem vai piešuj tās galdautu malās.

Foto: Jānis Škapars

Izmanto sveces

Uguns novembra svētkos nav sveša lieta - to varam vērot lāpu gājienos, uguņošanā, ugunskuros pilsētu centros un arī māju logos. Izrotā māju ar maigo sveču apgaismojumu - izliec sveces uz palodzēm (tiesa, ievērojot ugunsdrošības normas un pasargājot aizkarus), uz kamīniem, uz galdiem un citām mēbelēm. Sveces radīs romantisku atmosfēru, turklāt šis vieglais apgaismojums arī liecinās par Ziemassvētku tuvošanos. 

Foto: Jānis Škapars

Liec lietā lampiņu virtenes

Lampiņu virtenes ir lieliska alternatīva svecēm, turklāt ar tām var izrotāt lielākus objektus, piemēram, gultas galvgali vai logu, neraizējoties par ugunsnelaimes risku. Latviskākam noskaņojumam vari kombinēt dzeltenīgi baltās lampiņas ar sarkanajām lampiņu virtenēm, veidojot sarkanbaltu gaismiņu instalāciju, kas, piemēram, ēdamistabā izskatīsies patiesi iespaidīgi. 

Foto: Unsplash

Rotā ar sarkanbaltiem ēdieniem

Izmanto savas kulinārās prasmes un pagatavo biešu kūciņas ar baltu krēmu, samta torti vai biešu salātus. Patlaban ir laiks, kad kulinārās izvirtības ir vērtīga un pat izglītojoša izklaide - vasarā dienās ir pārāk maz stundu, bet rudens drēgnos vakarus ir jāaizpilda ar aktivitātēm iekštelpās. 

Foto: Publicitātes foto
KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu