Austrumu slimnīcā vēl šogad sniegs psiholoģisku atbalstu 400 onkoloģijas pacientiem

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Evija Trifanova / LETA

Lai sniegtu psihoemocionālu atbalstu Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcas (RAKUS) onkoloģiskajiem pacientiem un viņu tuviniekiem, Latvijas Onkoloģijas centra (LOC) telpās šodien darbu sācis Psihoemocionālā atbalsta centrs, informēja RAKUS preses sekretāre Ilga Namniece.

Psihoemocionālā atbalsta centra izveidei tika piešķirti 34 104 eiro, savukārt RAKUS no pašu līdzekļiem veica telpu kosmētisko remontu.

Pašlaik centrā strādā divi darbinieki, kuri konsultē un nepieciešamības gadījumā dodas sniegt atbalstu uz slimnīcas stacionāriem. Pacientiem tiek sniegtas individuālās psihoterapeitu un psihologu konsultācijas, kā arī četru veidu mākslas terapijas nodarbības.

Palīdzību sniegšot arī veselības aprūpes un ārstniecības speciālistu komanda, kas būšot savas jomas profesionāļi. Jau tuvākajā laikā Psihoemocionālā atbalsta centrā plānots uzsākt dažādas grupu terapijas nodarbības. Plānots, ka drīzumā fizisko aktivitāšu terapeita Rūdolfa Cešeiko vadībā sāks darboties arī fizisko aktivitāšu grupa.

Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcas valdes priekšsēdētājs Imants Paeglītis pavēstīja, ka jau šobrīd palīdzību saņem plašs pacientu loks - cilvēki ar smagām veselības problēmām, kuriem nepieciešama komplicēta palīdzība.

Onkoloģisko pacientu atbalsta biedrības "Dzīvības koks" vadītāja Gunita Berķe informēja, ka līdz gada beigām ir iecerēts sniegt palīdzību vismaz 400 pacientiem, kuriem pirmo reizi ir atklāts ļaundabīgs audzējs. Tāpat centra speciālisti sniegs nepieciešamo atbalstu slimnīcas mediķiem, kas strādā psiholoģiski un emocionāli sarežģītos apstākļos.

Kā atzīmē slimnīca, onkoloģisko pacientu aprūpes kvalitātes uzlabošanā ir svarīgi nodrošināt multidisciplināru pieeju. Tāpēc ir svarīgs psihoemocionālais un sociālās integrācijas atbalsts, kas ļauj pacientam vieglāk iziet ārstēšanās procesu un vēlāk arī atgriezties ikdienas dzīvē, uzsvēra Veselības ministrijas galvenais speciālists onkoloģijā un ķīmijterapijā un LOC Krūts ķirurģijas nodaļas vadītājs Jānis Eglītis. Viņš uzskata, ka ar šādu pieeju tiks uzlabots ārstēšanās process kopumā un uzlabosies arī ārstēšanas rezultāti.

Kā informēja Namniece, lai nodrošinātu onkoloģisko pacientu aprūpē iesaistītā atbalsta personāla un ārstniecības personu apmācību un veicinātu ciešāku sadarbību starp RAKUS mediķiem un Psihoemocionālā atbalsta centra darbiniekiem ir notikuši dažāda veida izglītojoši apmācību semināri.

Onkoloģisko pacientu atbalsta biedrība "Dzīvības koks" jau 10 gadus īsteno onkoloģisko pacientu psihosociālo rehabilitāciju, pavēstīja biedrības vadītāja. Palīdzība pacientiem un viņu piederīgajiem tiek sniegta saskaņā ar programmu "Spēka Avots". Tā izstrādāta sadarbībā ar veselības nozares ekspertiem un speciālistiem, balstoties uz Eiropas valstu pieredzi.

Namniece informēja, ka Austrumu slimnīcā ārstējas aptuveni 80% no visiem onkoloģiskajiem pacientiem Latvijā. Kopējais onkoloģisko pacientu skaits, kas saņēma ārstniecības pakalpojumus mūsu slimnīcā šī gada 10 mēnešos, ir - 71 940 pacienti. No kopējā Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcas pacientu skaita - onkoloģisko pacientu īpatsvars ir tuvu 30%. Austrumu slimnīca ir lielākā ārstniecības iestāde valstī, un no visiem pacientiem onkoloģisko pacientu īpatsvars ir 30%, norādīja slimnīcas pārstāve.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu