Latvijā 14,5% bezdarbnieku ir ar invaliditāti

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Attēls ilustratīvs.
Attēls ilustratīvs. Foto: Evija Trifanova/LETA

Nodarbinātības valsts aģentūras (NVA) uzskaitē septembra beigās bija reģistrēti 52 595 bezdarbnieki, no kuriem 7645 jeb 14,5% no bezdarbnieku bija cilvēki ar invaliditāti, liecina NVA publiskotie dati.

Lai gan salīdzinot ar bezdarbnieku skaitu pirms gada, bezdarbnieku ar invaliditāti skaits ir samazinājies par 351 personu, atgriešanās darba tirgū šai grupai ir lēnāka nekā citām, norāda aģentūrā.

Šī gada septembra beigās vairāk nekā puse jeb 64,5% no reģistrētajiem bezdarbniekiem ar invaliditāti bija vecumā virs 50 gadiem, bet 1,8% bija jaunieši vecumā no 15 līdz 24 gadiem. Tāpat aģentūrā atzīmēja, ka 45,3% no reģistrētajiem bezdarbniekiem ar invaliditāti darba meklējumos ir jau ilgstoši.

Pēc NVA datiem, septembra beigās lielākais bezdarbnieku ar invaliditāti skaits sadalījumā pa profesijām pēc pēdējās nodarbošanās bija palīgstrādnieks - 524, apkopējs - 352, mazumtirdzniecības veikala pārdevējs - 234, sētnieks - 200, aprūpētājs - 95, apkures/krāšņu kurinātājs - 94 , kravas automobiļa vadītājs - 93, pārdevējs konsultants - 93, šuvējs - 90 un automobiļa vadītājs - 85.

2019.gada deviņos mēnešos darbā iekārtojušās 3185 personas ar invaliditāti, no kurām 1176 jeb 36,9% ir iekārtojušās darbā, pēc kāda aktīvā NVA pasākuma pabeigšanas.

Kā vēstīts, NVA regulāri aicina darba devējus pieteikties atbalstam, nodarbinot personas ar invaliditāti. Tā, piemēram, līdz 19.novembrim aģentūra ir aicinājusi darba devējus pieteikties atbalstam, ja darba tiesiskās attiecības ar bezdarbnieku ar invaliditāti nodibinātas uz nenoteiktu laiku.

Atbalsts tiek sniegts bezdarbnieka ar invaliditāti darba vietas aprīkošanai. Šajā gadījumā NVA piešķir dotāciju atbilstoši darba devēja iesniegtajai darba vietas pielāgošanas tāmei saskaņā ar ergoterapeita atzinumu, bet ne vairāk kā 711 eiro vienas darba vietas pielāgošanai. Darba vietas novērtēs NVA izvēlēts ergoterapeits, kurš sniegs rakstisku atzinumu par darba vietas atbilstību bezdarbnieka ar invaliditāti nodarbināšanai un darba vietas pielāgošanai nepieciešamajiem tehniskajiem palīglīdzekļiem.

Tāpat NVA sniedz atbalstu ikmēneša dotācijai darba vadītājam, kas strādā ar darbā pieņemtu bezdarbnieku ar invaliditāti. Dotāciju piešķir 50% apmērā no valstī noteiktās minimālās mēneša darba algas proporcionāli bezdarbnieka nostrādātajām dienām mēnesī. Atbalstu nodrošina pirmo vai pirmos divus darba tiesisko attiecību mēnešus. 

Atbalstam var pieteikties arī bezdarbnieks ar invaliditāti, ja darba tiesisko attiecību sākumposmā nepieciešams surdotulka pakalpojums (personām ar dzirdes invaliditāti) vai atbalsta personas pakalpojums (personām ar garīga rakstura traucējumiem).

Tāpat vēstīts, ka kopumā šogad deviņos mēnešos vērojama darba tirgus situācijas uzlabošanās - bezdarbnieka statusu, salīdzinot ar pagājušā gada attiecīgo periodu, ieguvušas par 1194 personām mazāk. Kopumā šogad septembra beigās NVA bija reģistrēti 52 595 bezdarbnieki.

 
KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu