Sauss gaiss veicina ādas saslimšanu rašanos un ātru novecošanu

Egoiste
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: pixabay.com

Pārmērīgi sausa un piesārņota gaisa ietekmē mūsu āda kļūst vieglāk ievainojama, un tas var veicināt dažādu ādas saslimšanu rašanos vai jau hronisko slimību paasināšanos. Piedevām, ja āda netiks pareizi mitrināta un aizsargāta, tā arī ātrāk novecos. 

Dr. Ineta Mauriņa, Lāzermedicīnas klīnikas dermatoloģe

Labā ziņa – ir daudz pasākumu, ko varam veikt, lai cīnītos ar sausu gaisu un samazinātu gaisa piesārņojumu savā mājoklī.

Sausas ādas veidošanos veicina virkne vides faktoru, no kuriem kā būtiskākie jāmin auksts, mitrs un vējains laiks, jo īpaši izteiktas temperatūras svārstības rudens/ziemas periodā, ultravioletais starojums, gaisa piesārņojums, kā arī sauss gaiss iekštelpās, sevišķi apkures sezonā. Gandrīz katrs no mums ir saskāries ar situāciju, kad pēc garākiem lidojumiem mūsu āda izskatās un jūtas slikti. Iemesls tam ir tieši ļoti zemais gaisa mitruma līmenis, kāds ir lidmašīnas salonos.

Izteikti sausa āda var liecināt arī par dažādām hroniskām saslimšanām (piemēram, atopiskais dermatīts, psoriāze, hormonāli traucējumi, dažādu medikamentu lietošana) un nepilnvērtīgu uzturu, kas nereti ir saistīts ar dažāda veida diētām. Sausas ādas veidošanos mēs varam veicināt paši, pārāk bieži mazgājoties, jo īpaši pārlieku karstā ūdenī, kā arī lietojot neatbilstošus mazgāšanās līdzekļus. Arī tabakas dūmi nelabvēlīgi ietekmē ādas stāvokli, turklāt ne vien aktīvam smēķētājam, bet arī cilvēkiem, kuri ikdienā atrodas līdzās, tai skaitā bērniem.

Ne vienmēr paši tiksim galā

Cilvēks ne vienmēr pats var noteikt, kas ir tas iemesls, kāpēc āda pēkšņi ir kļuvusi sausāka. Tāpēc, ja mūsu ikdienas dzīvē nekas nav krasi mainījies, nav uzlabojumu pēc intensīvi mitrinošu ādas kopšanas līdzekļu lietošanas, vēlams griezties pie dermatologa, kurš objektīvi izvērtēs ādas stāvokli, veiks nepieciešamos izmeklējumus, rekomendēs atbilstošu kopšanas līdzekļu lietošanu un nepieciešamības gadījumā arī ārstēšanu.

Optimālais gaisa mitruma līmenis telpās ir no 40% līdz 60%. To īpaši vēlams kontrolēt apkures sezonā un jo sevišķi cilvēkiem, kas cieš no alerģiskām un dažādām ādas saslimšanām, kuru viens no simptomiem ir sausa un jutīga āda.

Pārmērīgi sausa gaisa ietekmē arī pati āda kļūst sausāka un jutīgāka pret dažādiem ārējās vides kairinājumiem, tātad vieglāk ievainojama, kas var veicināt dažādu ādas saslimšanu rašanos vai jau hronisko slimību paasināšanos. Ādai kļūstot sausākai, tā var sākt plaisāt un lobīties, radot niezi, paaugstinot ādas sēnīšu un citu infekciju risku. Tā arī vizuāli izskatīsies slikti. Ja āda netiks pareizi mitrināta un aizsargāta, tā arī ātrāk novecos.

Optimālākais risinājums – gaisa mitrinātājs

Ir virkne pasākumu, ko varam veikt, lai cīnītos ar sausu gaisu un samazinātu gaisa piesārņojumu savā mājoklī. Vienmēr ir jāatceras par optimāla vēdināšanas režīma nodrošinājumu telpās, kurās ik dienas uzturamies. Lai mitrinātu gaisu, var izmantot arī tā saucamās “tautas” metodes – mitra dvieļa novietošanu uz radiatoriem vai ūdens trauka novietošanu sildelementa tuvumā. Tāpat mitruma līmeņa paaugstināšanos veicina arī zaļie telpaugi.

Tomēr visērtākais un optimālākais veids, kā mitrināt gaisu, ir izmantot šim nolūkam paredzētos gaisa mitrinātājus, kas telpā kontrolēti izplata noteiktu mitruma daudzumu. Savukārt pret gaisa piesārņojumu telpās var cīnīties, gan izvēloties videi draudzīgus tīrīšanas līdzekļus un maksimāli samazinot jebkādu ķīmisku līdzekļu lietošanu, gan arī izmantojot gaisa attīrīšanas iekārtas. Jebkurā gadījumā vienmēr jāatceras par tabakas dūmu kaitīgumu!

Arī karsta vanna sausina ādu

Sausas ādas kopšanā ir būtiski izvēlēties sausai un jutīgai ādai paredzētos mazgāšanas līdzekļus, kā arī krēmus, kas ir hipoalerģiski, optimāli mitrina un atjauno ādas bioloģisko barjeru. Šādus līdzekļus var iegādāties aptiekās. Jāatceras, ka biežas un pārmērīgas mazgāšanās rezultātā, īpaši ļoti karstā ūdenī, āda kļūs vēl sausāka.

Gan lidojuma laikā, gan uzturoties birojos un citās telpās ar sausu gaisu, ādas mitrināšanai iespējams lietot arī speciālus ūdens sprejus.

Lai samazinātu gaisa piesārņojuma slikto ietekmi uz mūsu ādu, ir radīti ādas kopšanas līdzekļi, kuru sastāvā ir antioksidanti, piemēram, C un E vitamīns. Par to lietošanu padomu vajadzētu lūgt savam kosmētiķim vai dermatologam. Un ļoti svarīgi ir neaizmirst arī par optimālu saules aizsardzības līdzekļu lietošanu.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu