Smiltenē vidusskolas virtuvē higiēnas pārkāpumi; saslimis 61 bērns (6)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Pixabay

Smiltenes vidusskolā konstatētā zarnu infekcija, visticamāk, ir norovīruss, un saslimušo skaits līdz šodienai pieaudzis līdz 61 bērnam, informēja Slimību profilakses un kontroles centra (SPKC) komunikācijas nodaļas vadītāja Ilze Arāja.Viņa gan uzsvēra, ka epidemioloģiskā izmeklēšana turpinās. Visi saslimušie ārstējas ambulatori un saslimšana norit ģimenes ārstu uzraudzībā.

Tikmēr Pārtikas un veterinārais dienests (PVD) pārbaudē konstatējis, ka ēdienu skolas un arī bērnudārza audzēkņiem gatavoja skolas virtuvē, turklāt tajā konstatēti vairāki vispārīgās higiēnas prasību pārkāpumi, tostarp, dezinfekcijas un tīrīšanas pasākumu realizācijā, personāla higiēnā - roku mazgāšanā.

Izklāstot situācijas attīstību, SPKC pārstāve Ārāja pastāstīja, ka piektdien SPKC sāka epidemioloģisko izmeklēšanu Smiltenes izglītības iestādē saistībā ar saņemto informāciju par vairākiem bērniem, kuriem no 14.novembra līdz 15.novembrim parādījušās akūtas zarnu infekcijas pazīmes.

Smiltenes vidusskolas direktore Ilze Vergina informēja, ka skolēnu ēdināšanas pakalpojumus skolā esošajā virtuvē nodrošina SIA "Draugs-SD". Šo informāciju apstiprināja arī PVD.  Aģentūrai LETA patlaban nav izdevies sazināties ar "Draugs-SD" vadību.

Apmeklējot izglītības iestādi un izvērtējot situāciju uz vietas, tika dotas konkrētās rekomendācijas zarnu infekcijas slimību izplatīšanās novēršanai,

viens no būtiskiem ieteikumiem - izvairīties rīkot kopīgus pasākumus, kuros bērni būtu pakļauti inficēšanās riskam nonākot tuvā kontaktā.

Skolas ēkā mācās 314 bērni, tajā skaitā 185 sākumskolas skolēni un 129 pirmsskolas vecuma bērni. Veicot epidemioloģisko izmeklēšanu, SPKC noskaidroja, ka kopā saslima 47 bērni. No tiem 31 pirmsskolas vecuma bērni un 16 skolēni no pirmās līdz ceturtajai klasei. Vēlāk 19.novembrī tika konstatēts, ka

saslimušo skaits pieaudzis līdz 61 bērnam - 35 pirmsskolas vecuma bērni un 26 skolēniem.

Viņa informēja, ka SPKC sazinājās ar ģimenes ārstiem, lai organizētu saslimušo bērnu laboratorisko izmeklēšanu uzliesmojuma izraisītāja noskaidrošanai. Tika informēta Vidzemes slimnīca, Bērnu klīniskā universitātes slimnīca, Neatliekamās palīdzības dienests, aicinot ziņot SPKC epidemiologiem, ja brīvdienās kāds bērns tiktu hospitalizēts.

Vienlaicīgi informēts arī PVD, Veselības inspekcija un Smiltenes pašvaldība.

Savukārt PVD Pārtikas izplatīšanas daļas vadītājas Tatjana Marčenkova pastāstīja, ka informāciju no SPKC epidemiologiem par Smiltenes vidusskolā saslimušajiem audzēkņiem PVD saņēma 15.novembrī un tajā pat dienā, vienlaicīgi ar Veselības inspekcijas inspektoriem un epidemiologiem, veica pārbaudi Smiltenes vidusskolas virtuvē un bērnudārzā.

"Pārbaudē konstatēts, ka skolas un arī bērnudārza audzēkņiem ēdienu gatavo skolas virtuvē. Bērnudārza bērniem ēdienu slēgtajā tarā piegādā uz grupiņām," sacīja Marčenkova. Tādējādi noskaidrojies, ka bērnu ēdināšanai nav piesaistīts ārpakalpojumu sniedzējs.

Skolas virtuvē pārbaudē konstatēti vairāki pārkāpumi, tostarp, dezinfekcijas un tīrīšanas pasākumu realizācijā, personāla higiēnā - roku mazgāšanā.

Notikušā kontekstā uzsākta administratīvā lietvedība.

PVD veiks atkārtotu uzņēmuma pārbaudi, lai pārliecinātos kā un/vai konstatētās neatbilstības ir novērstas, viņa teica.

PVD arī noskaidroja, ka analīžu veikšanai noņemto pārtikas paraugu un arī virsmu nomazgājumu paraugu rezultāti varētu būt zināmi šīs nedēļas beigās vai nākamnedēļ sākumā.

Kā norādīja SPKC, norovīrusu infekcija ir akūta vīrusu infekcijas slimība, kurai raksturīga caureja, spontāna vemšana, sāpes vēderā, neliela ķermeņa temperatūras paaugstināšanās un slikta dūša. Norovīrusu daudzums, kas spēj inficēt cilvēku, ir niecīgs, tāpēc slimība izplatās strauji.

Norovīrusa gadījumi tiek reģistrēti visa gada garumā, bet sezonālais pacēlums tiek novērots gada aukstajos mēnešos.

Viņa norādīja, ka slimība 70% gadījumu sākas ar vemšanu, kas biežāk ir izteikta bērniem, savukārt pieaugušajiem agrīnā stadijā slimība sākas ar caureju. Laiks no inficēšanās brīža līdz slimības pirmajām pazīmēm ir no 10-12 stundām līdz pat četrām dienām pēc inficēšanās. Slimība ilgst divas līdz trīs dienas.

Lai pasargātu sevi no norovīrusu infekcijas un mazinātu infekcijas izplatīšanos, Arāja iesaka, ievērot personīgo higiēnu, kā arī citus profilakses pasākumus, proti, bieži un rūpīgi mazgāt rokas ar ziepēm vairākas reizes dienā, sevišķi slimošanas laikā, jo izraisītāji intensīvi izplatās arī ar rokām.

Kā vēstīts, Smiltenes vidusskolas direktores vietniece Inese Raiskuma pastāstīja, ka pagājušās nedēļas ceturtdienas vakarā mājās bērniem sākusies vemšana un caureja, kas turpinājusies arī piektdienas rītā skolā, tādēļ skolas vadība izsaukusi ārstu epidemiologu un atcēlusi valsts svētkiem paredzēto pasākumu.

"Analīžu veikšanai ir paņemti pārtikas paraugi, kā arī virsmu nomazgājumu paraugi, bet vēl nav saņemtas atbildes. Telpās brīvdienās ir veikta papildus dezinfekcija, informēti vecāki par rīcību bērnu saslimšanas gadījumos," teica Raiskuma.

Smiltenes vidusskolas direktore Ilze Vergina informēja, ka visi

saslimušie bērni skolā var atgriezties tikai pēc tam, kad ir saņemta ģimenes ārsta izziņa par to, ka bērns ir vesels.

Komentāri (6)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu