Neonacists, kurš paviesojās NA birojā: Bendžamins Reimonds un "National Action" (51)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: sociālie tīkli

Nedēļas nogalē LTV raidījums "De facto" ziņoja, ka 2015.gada pavasarī Nacionālās apvienības (NA) birojā viesojās britu nenonacistu organizācijas "National Action" dibinātājs Bendžamins Reimonds. Gadu vēlāk tā Lielbritānijā tika atzīta par teroristu organizāciju.

2015.gada vizīte un tās priekšvēsture

Reimonda vārds saistībā ar Latviju pirmoreiz izskanēja novembra pirmajā pusē, kad internetā tika nopludināta starptautiskā neonacistu interneta foruma "Iron March" datubāze. Reimonds bija foruma moderators.

Tajā bija vēstule, ko foruma administrācijai pirms vairākiem gadiem bija sūtījis nacionālās apvienības "Visu Latvijai!"-"Tēvzemei un brīvībai"/LNNK ģenerālsekretārs Raivis Zeltīts. Šajā vēstulē Zeltīts aicina vienu no foruma moderatoriem "izmainīt" kādu publicētu vēstuli, jo "tā satur fragmentus, kam nevajadzētu būt publiskiem, jo [..] mums [VL-TB/LNNK] ir jākļūst "draudzīgākiem" masām".

Zeltīts vēlāk atvainojās tiem, kas tikuši aizskarti, un atzina, ka šis notikums "met ēnu uz mani un partiju". Pēc divām nedēļām gaismā nāca vēl kāds fakts - Zeltīts 2014.gada nogalē viesojās "National Action" atbalstītāja un neonacista Pola Hikmena radio šovā. Iepriekšējie šova raidījumi bijuši veltīti antisemītiskām sazvērestības teorijām. Zeltīts taisnojās, ka neesot iedziļinājies pārraides būtībā.

2015.gadā Latvijā ieradās britu neonacisti Hikmens un Reimonds. Reimonds pēc vizītes publicēja bildi, kur redzams, ka viņš ir viesojies "Nacionālās apvienības" birojā un rakstīja, ka viņiem bija kāds vietējais "kontakts". Tagad Zeltīts apgalvo, ka par vizīti esot uzzinājis tikai vēlāk.

Nacionālās apvienības priekšsēdētājs Raivis Dzintars atrunājās, ka šis gadījums "nevienam" neesot interesants,

savukārt viņa partijas biedrs Imants Parādnieks atteicās sniegt komentārus LTV žurnālistei. 

Kas ir Reimonds un "National Action"?

Organizāciju "National Action" 2013.gadā dibināja Bendžamins Reimonds un Alekss Deiviss. Reimonds bija nesen absolvējis politikas zinātnes programmu Eseksas Universitātē un strādāja tirdzniecībā, bet pēc tam - darbā iekārtošanas aģentūrā. Brīvo laiku viņš galvenokārt aizvadīja virtuālajā vidē: veidoja labēji radikālas "mēmes", montēja video un rakstīja garus apcerējumus par attiecīgo tematiku, tai skaitā mazzināmajai "Integrālistu partijai", kura par savu mērķi bija pasludinājusi "nacionāla līmeņa fašistiskas armijas" izveidi, raksta raidorganizācija BBC. 

Tieši internetā viņš iepazinās ar Vorvikas Universitātes studentu un galēji labējās Britu nacionālās partijas biedru Aleksu Deivisu. Viņus vienoja kopīgs uzskats, ka britu galēji labējās organizācijas pēdējo gadu laikā esot pārlieku "atšķaidījušas" savu ideoloģiju, mēģinot aptvert plašāku atbalstītāju loku.

Viņi nolēma, ka "National Action" būs citāda - neslēpti rasistiska un neonacistiska.

Deivisu viņa politisko aktivitāšu dēļ izslēdza no universitātes. 

Reimonds un Deiviss bija pārliecināti, ka viņu nacistiskās simbolikas izmantošana un sazvērestības teorijas uzrunās lielas jauniešu grupas. Taču patiesībā organizācijas dalībnieku skaits nekad tā arī nepārsniedza 100 biedrus. Organizācija vervēja jauniešus - divdesmitgadniekus un dažos gadījumos arī vidusskolēnus. Jaunos dalībniekus tā centās piesaistīt ar skrejlapām, dažādiem publicitātes pasākumiem un demonstrācijām, kas tika iemūžinātas grupējuma sociālo tīklu kanālos.

Melnā ģērbtie demonstranti propagandēja ideju, ka Lielbritānija esot uz "rasu kara" sliekšņa. Organizācija bija naidīga pret politiķiem; "National Action" biedrs Metjū Henkinsons vienā no savām runām solīja nodrošināt, ka "nodevēji karāsies no gaismas stabiem".

"Mums jābūt nežēlīgiem - ja procesā tiks nopļauti nevainīgi cilvēki, tad lai tā būtu," viņš sacīja.

Grupa esot iedvesmojusies no Norvēģijas slaktiņa sarīkotāja Andersa Bēringa-Breivīka un pat teroristu organizācijas "Islāma valsts", norāda BBC.

2016.gada jūnijā oficiālais "National Action" tvitera konts pauda klaju naidu, izsakot atzinību balto pārākuma sludinātājam Tomasam Meiram, kurš nogalināja leiboristu deputāti Džo Koksu. "Neļaujiet, lai šī vīra ziedošanās aiziet postā," bija teikts organizācijas ziņojumā.

"Vēl palikuši tikai 649 deputāti #baltodžihāds," vēstīja kāds cits uz vardarbību aicinošs tvīts.

Reimonds un Deiviss šajā laikā bija ietekmīgi organizācijas biedri, bet faktiski to vadīja 32 gadus vecais Kristofers Litgo. Viņš bija iecerējis pārvērst "National Action" par pusmilitāru organizāciju. Biedriem bija jātrenējas boksā, cīņas mākslā u.tml.

2016.gadā "National Action" iegāja vēsturē kā pirmais galēji labējais grupējums, kas tika atzīts par teroristisku organizāciju saskaņā ar Lielbritānijas 2000.gada terorisma likumu. Līdz ar to būšana organizācijas biedram, atbalsta piesaiste un tikšanos rīkošana kļuva par krimināli sodāmiem pārkāpumiem. Britu policija izsludinājusi ap 30 arestiem saistībā ar aizdomām par dalību šajā grupā.

Jāpiezīmē, ka teroristisko organizāciju sarakstā "National Action" tika iekļauta pēc tās dibinātāja Reimonda viesošanās Latvijā.

Viens no iemesliem, kāpēc "National Action" tika iekļauta šajā sarakstā, bija saistīts ar terorisma un vardarbības glorificēšanu, kā arī reāliem vardarbības gadījumiem. Kā 2019.gada augustā publicētā pētījumā norāda Lesteras Universitātes pētnieks Kriss Allens, pirmais vardarbīgais ar "National Action" saistītais incidents bija 2015.gada janvārī, kad tās biedrs Zeks Deiviss veikalā ar mačeti uzbruka sikhu vīrietim, cenšoties viņam nocirst galvu. "Balto spēks," kliedza uzbrucējs. Vēlāk Deiviss tiesā apgalvoja - lai gan esot organizācijas biedrs, viņš esot rīkojies uz savu roku.

Par spīti aizliegumam, organizācija turpināja darboties, izmantojot saziņas aplikācijas.

Pirms gada Birmingemas tiesa par notiesāja piecus vīriešus vecumā no 22 līdz 28 gadiem, kā arī 38 gadus vecu sievieti. Viņi visi 2018.gada janvārī tika aizturēti aizdomās par teroraktu plānošanu.

Seši cilvēki, kas notiesāti par dalību organizācijā "National Action"
Seši cilvēki, kas notiesāti par dalību organizācijā "National Action" Foto: West Midlands Counter Terrorism Unit

Divi notiesātie - 22 gadus vecais Adams Tomass un 38 gadus vecā Klaudija Patatasa - ir pāris ar mazu bērnu. Viņu dzīvi nacistiskās simbolikas ielenkumā aprakstīja raidorganizācija BBC.

Foto: West Midlands Counter Terrorism Unit

Notiesāto vidū ir arī Miko Vevilainens, kurš aresta brīdī bija Lielbritānijas armijas karavīrs ar palielu ieroču arsenālu. Kā vēsta BBC, viņš dalībai organizācijā esot vervējis citus karavīrus.

2017.gadā Vevilainenam un vēl vienam "National Action" biedram Aleksam Dīkinam saistībā ar dalību organizācijā tika piespriests astoņu gadu cietumsods.

Vairākiem aizturētajiem "National Action" dalībniekiem datoros tika atrastas pamācības, kā izveidot spridzekļus.

Domājams, ka organizācija joprojām darbojas. Lielbritānijas teroristu organizāciju sarakstā iekļauti divi jauni grupējuma nosaukumi "NS131" un "Scottish Dawn".

Kā savā pētījumā norāda Allens, daudzskaitlīgie aresti ir iedragājuši grupējumu, taču iespējams, ka Reimonds un Deiviss varētu radīt kādu jaunu platformu savas ideoloģijas izplatīšanai. Tikmēr ekstrēmisma pētnieks Greiems Maklins raksta, ka Reimonds un citi "National Action" aktīvisti esot kultivējuši sakarus ar kaujiniekiem Vācijā, Baltijas valstīs un Skandināvijā, kā arī esot pierādījumi to vizītēm uz Azovas bataljonu Ukrainā. Tas apsūdzēts spīdzināšanā un kara noziegumos, kā arī neonacistu uzņemšanā tā rindās.

#EsEsmuNeviens

Nacionālās apvienības TB/LNNK līdzpriekšsēdētājs Raivis Dzintars sižetā sacīja, ka "jūs patlaban runājat par jautājumu, kas nav aktuāls it nevienam cilvēkam". Pēc tā tviterī kļuva populāra mirkļbirka #EsEsmuNeviens.

Komentāri (51)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu