RCT vadībai būs jālauž līgums ar nelegālo cigarešu tirgošanas vietas nomnieku (20)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Edijs Pālens/LETA

Rīgas domes priekšsēdētājs un "Rīgas centrāltirgus" (RCT) kapitāldaļu turētājs Oļegs Burovs (GKR) ir uzdevis uzņēmuma vadībai līdz 28. novembrim iesniegt plānu līguma laušanai ar SIA "Tirdzniecības nams Latgales priekšpilsētā", kuras apsaimniekotajā teritorijā novērota aktīva tirdzniecība ar nelegālas izcelsmes cigaretēm.

Kā informē pašvaldība, Rīgas mērs uzdevis RCT valdei izstrādāt jaunu nomas līguma projektu, tajā iekļaujot prasību, ka turpmāk nomas līgumi no RCT puses var tikt nekavējoties pārtraukti gadījumā, jā tiesībsargājošās iestādes konstatē kādus pārkāpumus.

"Neredzu iespēju turpināt sadarbību ar nomnieku, kura teritorijā notiek nelikumīgas darbības, kuras ir fiksējusi gan Valsts policija, gan Latvijas Televīzija. RCT teritorija Gogoļa laukumā ir ne tikai ar kriminālu pieskaņu, bet arī ir visnesakoptākā teritorija visā Centrāltirgū," uzsvēris Burovs, solot, ka tuvākajā laikā RCT valdei būs jāizstrādā priekšlikumi šīs teritorijas sakārtošanai.

Savukārt Rīgas pilsētas būvvaldei Burovs uzdevis sniegt skaidrojumus par Gogoļa laukuma tirgus paviljonu tiesisko statusu un iespējamo darbību pēc ekspluatācijas termiņa beigām.

Burovs pauž atbalstu RCT plānam nodrošināt Centrāltirgus apsardzi un drošības dienestu ar ārpakalpojuma palīdzību, jo pēc pēdējo dienu notikumiem esošais RCT drošības dienests esot zaudējis uzticību.

Kā ziņots, 21. novembrī un 22. novembrī likumsargi Centrāltirgus administrācijas ēkā un citviet veica procesuālās darbības, apkarojot akcizēto preču nelikumīgu apriti. Kopumā aizturētas 12 personas vecumā no 20 līdz 58 gadiem. Četrām personām - 1970., 1975. un 1977.gadā dzimušiem vīriešiem, kā arī 1976.gadā dzimušai sievietei - tiesa piemērojusi apcietinājumu. No apcietinātajiem divas personas jau iepriekš nonākušas policijas redzeslokā, no kurām viena par nelikumīgu akcīzes preču apriti sodīta administratīvā kārtībā jau 49 reizes.

VP vadītājs Ints Ķuzis iepriekš Latvijas Televīzijā pastāstīja, ka policijai ir aizdomas, ka centrālo lomu akcizēto preču nelikumīgā apritē "Rīgas Centrāltirgū" ieņēmis tieši privātuzņēmums, kam ir izīrēta daļa no tirgus. Ķuža vērtējumā, šis privātais uzņēmums esot saistīts ar noziedzības pasauli un veicis organizētu darbu akcizēto preču nelikumīgā tirdzniecībā. Viņš mudināja Rīgas domi vērtēt, vai ar konkrēto uzņēmumu saglabāt nomas līgumu.

"Firmas.lv" pieejamā informācija liecina, ka "Tirdzniecības nams Latgales priekšpilsētā" dibināts 1991. gadā un pieder trim privātpersonām - Viktoram Baklaginam, Zanei Vilcānei un Radmilai Orlovai, kura ir norādīta kā uzņēmuma patiesā labuma guvēja. 2018. gadā uzņēmums strādājis ar 300 754 eiro apgrozījumu un 80 576 eiro peļņu. Aģentūrai LETA nav izdevies sazināties ar uzņēmumu, lai uzklausītu tā redzējumu par notikušo.

Kopumā tirgus teritorijā, tirdzniecības vietās un dažādās adresēs Rīgas reģionā veiktas 89 kratīšanas, kuru rezultātā izņemtas 8210 vienības tabakas izstrādājumu un aptuveni 11 litri alkoholisko dzērienu bez Latvijas akcīzes nodokļu markām.

Kratīšanu laikā izņemti arī 40 560 eiro, 80 britu mārciņas, 20 dināri, 500 Kazahstānas tenges, 60 Ukrainas grivnas un 50 Ķīnas juaņas. Tāpat kratīšanu laikā izņemti seši šaujamieročiem līdzīgi priekšmeti un 249 munīcijas vienības, dažādi datu nesēji un grāmatvedības dokumenti, kā arī automašīna "BMW X3" un citi ar izmeklējamo noziedzīgo nodarījumu saistīti priekšmeti.

Savukārt Latvijas Televīzijas raidījums "Aizliegtais paņēmiens" vēstīja, ka kontrabandas cigaretes RCT teritorijā pārdeva vismaz desmit nelegālos tirdzniecības punktos. Viena kontrabandas cigarešu tirgotava dienā iztirgojot aptuveni no 70 līdz 120 blokiem cigarešu, un "labās dienās" viena tirgotava pārdodot cigaretes par vairāk nekā 2000 eiro dienā. Cigarešu tirgotājam alga esot aptuveni 2000 eiro mēnesī, bet vienas "točkas" bosam - pat 13 000 eiro mēnesī.

Pēc notikušajām kratīšanām uzņēmuma valde no amata atstādinājusi RCT Iekšējās drošības dienesta vadītāju Maksimu Danovski un valdes padomnieku iekšējās drošības jautājumos Vitāliju Dubovu, kurš ir arī Rīgas domes Neatkarīgo deputātu frakcijas deputāts.

Komentāri (20)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu