Argentīnas jaunievēlētais prezidents atraida atlikušo SVF naudu (1)

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Argentīnas jaunievēlētais kreisais prezidents Alberto Fernandess
Argentīnas jaunievēlētais kreisais prezidents Alberto Fernandess Foto: EPA/Scanpix

Argentīnas jaunievēlētais kreisais prezidents Alberto Fernandess otrdien paziņoja, ka viņš atraidīs Starptautiskā valūtas fonda (SVF) aizdevuma atlikušo daļu 11 miljardu ASV dolāru apmērā, kad viņš decembrī stāsies amatā.

Aizejošais labēji centriskais prezidents Maurisio Makri pērn vienojās ar SVF par 57 miljardu dolāru lielu aizdevuma paketi, bet viņa noteiktie taupības pasākumi nav noregulējuši ekonomiku.

"Es gribu apturēt [naudas] lūgšanu un lai viņi man ļautu samaksāt," teica Fernandess, kurš oktobrī prezidenta vēlēšanās sakāva Makri un 10.decembrī stāsies prezidenta amatā.

"Man ir milzu problēma. Un es lai lūgtu vēl 11 miljardus dolāru?" sacīja Fernandess intervijā Argentīnas radiostacijai "Radio Con Vos".

Fernandess teica, ka viņš "mēģinās atdzīvināt ekonomiku, lai samaksātu un saprātīgi atrisinātu šo parāda problēmu". 

Protekcionistiski noskaņoto peronistu atgriešanās pie varas ir radījusi bažas par vēl vienu valsts parāda defoltu un izraisījusi Argentīnas peso vērtības samazināšanos.

Fernandess ir uzstājis, ka viņa valdība nepieļaus defoltu, bet mēģinās vienoties ar SVF par aizdevuma nosacījumu maiņu. Prezidenta vēlēšanu kampaņā viņš bija centies pārliecināt vēlētājus, ka viņu noguldījumi bankās būs drošībā. 

"Tas ir kā puisis, kas daudz dzer un ir nedaudz piedzēries. Risinājums nav turpināt dzeršanu. Risinājums ir izbeigt dzeršanu," Fernandess sacīja savā intervijā.

"Es negribu parakstīt vienošanās, kuras negrasos pildīt. Šīs vienosanās jau ir parakstījis Makri. Viņš parakstīja vienu, divas, trīs, un nepildīja nevienu." 

SVF septembrī apturēja 5,4 miljardu dolāru piešķiršanu šī aizdevuma ietvaros, jo valdība nespēja nodrošināt atbilstību inflācijas mērķa rādītājiem. 

Makri valdības laikā Argentīnas parāds pieauga par apmēram 100 miljardiem dolāru un tagad pārsniedz 90% no IKP. 2015.gadā, kad Makri tika ievēlēts, tas bija 38% no IKP. 

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu