Lieta pret Zilupes mēru par izvairīšanos no nodokļu nomaksas nonākusi Augstākajā tiesā (2)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Zilupes novada domes priekšsēdētājs Oļegs Agafonovs.
Zilupes novada domes priekšsēdētājs Oļegs Agafonovs. Foto: Edijs Pālens/LETA

Krimināllietu, kurā Zilupes novada domes priekšsēdētājam Oļegam Agafonovam (Latgales partija) celta apsūdzība par izvairīšanos no nodokļu nomaksas, skatīs Augstākā tiesa (AT).

Agafonovam un viņa sievai Irinai Agafonovai pirms desmit gadiem tika celta apsūdzība par izvairīšanos no nodokļu nomaksas. Valsts ieņēmumu dienests (VID) no Agafonova un viņa sievas vēlējies piedzīt teju 213 444 eiro kompensāciju.

Attaisnojot Agafonovu ģimeni, Rēzeknes tiesa Ludzā lēma atstāt bez izskatīšanas VID kaitējuma kompensācijas pieteikumu gandrīz 213 444 eiro apmērā - uz pašu novada domes priekšsēdētāju attiecināti 200 195 eiro, uz Irinu Agafonovu 13 248 eiro. Ar šo spriedumu nebija apmierināta prokuratūra un VID.

Tālāk lieta nonāca Latgales apgabaltiesā, un apelācijas instances tiesa grozīja Kriminālprocesa likumā noteikto attaisnošanas juridisko pamatu, konstatējot, ka ne Agafonovas, ne Agafonova apsūdzībā netiek konstatēts viņiem inkriminētā noziedzīgā nodarījuma sastāvs. Tāpat apelācijas instances tiesa konstatēja, ka abiem apsūdzētajiem izvirzītā apsūdzība neatbilst Kriminālprocesa likuma prasībām, aģentūru LETA informēja apgabaltiesas priekšsēdētājas palīdze Inga Augustaviča.

Pēc apgabaltiesas sprieduma tiesā saņemts prokurores kasācijas protests un VID kasācijas sūdzība, un septembra beigās lieta nosūtīta Senātam izskatīšanai kasācijas kārtībā.

AT preses sekretāre Baiba Kataja apliecināja, ka ir pieņemts lēmums ierosināt kasācijas tiesvedību. Lietas izskatīšanas datums vēl nav nozīmēts.

Agafonova lieta toreizējā Ludzas rajona tiesā tika saņemta 2008.gada 16.decembrī, bet pirmā tiesas sēde notika 2009.gada 22.septembrī.

Kā iepriekš aģentūrai LETA skaidroja prokuratūrā, VID savulaik bija konstatējis, ka Agafonovs savā amatpersonas deklarācijā nav norādījis ienākumus vairāku simtu tūkstošu latu apmērā. VID Zemgales reģionālajā iestādē veiktajā nodokļu aprēķina pārskatā konstatēts, ka Agafonovs izvairījies no nodokļu maksāšanas valsts budžetā par 2002., 2003., 2006. un 2007.gadu, slēpjot un samazinot ar ienākuma nodokli apliekamo objektu un nodarot zaudējumus valstij.

Lietā arī uzlikts arests naudas līdzekļiem - 39 430 eiro, 473 000 ASV dolāru un 8280 latu (11 829 eiro).

Šis kriminālprocess par izvairīšanos no nodokļu nomaksas izdalīts no cita kriminālprocesa, kas tika sākts par kontrabandu un kurā arī figurē Agafonovs.

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu