Lietuva pirmo reizi ievēlēta OPCW padomē

TVNET/LETA/BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lietuvas ārlietu ministrs Lins Linkevičs
Lietuvas ārlietu ministrs Lins Linkevičs Foto: AFP/SCANPIX

Lietuva pirmo reizi ievēlēta Ķīmisko ieroču aizliegšanas organizācijas (OPCW) padomē, piektdien paziņoja Lietuvas Ārlietu ministrija. 

Ministrija norādīja, ka šonedēļ Hāgā notikušajā sanāksmē Lietuvas kandidatūra OPCW padomei 2020.-2022.gadā tika apstiprināta vienbalsīgi. 

Savā runā Lietuvas vēstnieks Nīderlandē Vidmants Purlis "norādīja, ka Lietuvai ir žēl, ka iepriekšējos gados ķīmiskie ieroči ir izmantoti dažādās pasaules daļās", un sacīja, ka Lietuva "veicinās OPCW centienus izmeklēt un tiesāt šos smagos starptautisko tiesību pārkāpumus", informēja Lietuvas Ārlietu ministrija. 

"Vēstnieks arī sacīja, ka Lietuva turpinās neatlaidīgi censties pievērst starptautiskās sabiedrības uzmanību ķīmisko ieroču izgāšanai Baltijas jūrā un citās jūrās, un vecinās sadarbību un informācijas apmaiņu šajā jautājumā," teikts paziņojumā. 

OPCW ir Hāgā bāzēta institūcija 1997.gadā pieņemtās Ķīmisko ieroču konvencijas izpildei. Organizācijā ir 193 dalībvalstis. Tās mājaslapā teikts, ka tā "pārrauga starptautiskos centienus pastāvīgi un pārbaudāmi likvidēt ķīmiskos ieročus". 2013.gadā tā saņēma Nobela Miera prēmiju. 

Organizācijas padomi veido 41 valsts, kas padomē tiek iecelta uz divu gadu termiņu.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu