Adventes vainagu idejas bērniem

Egoiste
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Publicitātes foto

Tradicionālais adventes vainags visbiežāk ir no egļu vai priežu zariem pīts, apaļš vainags ar četrām svecēm, kas simbolizē dzīvību visos tās aspektos. 

Bet mūsdienās adventes vainagu noskaņas un tradīcijas iet līdzi laikam, modei un dažādībai. Šogad Pirmo adventi svinēsim 1. decembrī. Lai radītu īstu svētku sajūtu, Rimi Bērniem eksperti Lība un Klāvs Smildziņi piedāvā savas idejas un praktiskus padomus, kā pašiem radīt svētku sajūtu un savu Adventes vainagu.

Lai adventes vainaga veidošanu padarītu īpašu, Klāvs un Lība Smildziņi piedāvā sarīkot nelielu ballīti kopā ar draugiem un ģimeni. Piemēram, meistarklasi: pirms tam kopīgi dodieties pastaigā pa mežu, lai savāktu dabas veltes, vai apmeklējiet rokdarbu veikalu, kur var atrast dažādus dekorus un sveces, iesaka Rimi Bērniem eksperte Lība. "Atgriežoties mājās, galdā cel siltu zāļu tēju un piparkūkas, un adventes vainagu veidošana var sākties! Rosīšanās visiem kopā radīs svētku sajūtu. Adventes vainagu darbnīcu vari papildināt arī ar piparkūku cepšanu, lai māju piepilda Ziemassvētku sajūta, smarža un garša," padomos dalās Klāvs un Lība.

Garšām piesātināti adventes vainagi

"Adventes laiks man asociējas ar dažādām smaržām, krāsām un garšām, kas raksturīgas tikai ziemai, radot svētku noskaņu," stāsta Rimi Bērniem eksperte Lība. Iedvesmojoties no aromātiem, Klāvs un Lība iesaka izveidot greznu vainagu no kaltētiem čilli pipariem, kas pamīšus sakārtoti ar kaltētu apelsīnu vai citronu šķēlītēm. Ziemassvētkiem piestāv arī smaržīgo piparu, krustnagliņu, muskatriekstu, kanēļa un piparkūku aromāts, kas var kļūt par iedvesmu adventes vainagu izgatavošanai.

Dabas materiāli vainagos

"Kas var būt foršāk kā iebrist mežā, just tā smaržu un, lūkojoties apkārt, ņemt visu, ko daba piedāvā: egļu un priežu zarus, kas noderēs gan savīšanai aplī, gan skaistai izkārtošanai vienkāršā kompozīcijā, zaļās sūnas, kas kalpos par pamatu, uz kura izkārtot sveces, un citus dabas košumus - čiekurus, brūkleņu mētras, kastaņus, bērzu vai citu koku kailzarus. Turklāt, dodoties pastaigā pa mežu, var izzināt arī apkārtējo dabu un aktīvi pavadīt dienu svaigā gaisā," doties dabā aicina Klāvs.

Praktiski ieteikumi, gatavojot adventes vainagus

Vairums, izvēloties adventes vainagu krāsu, pielāgo tos krāsām, kas dominē mājas vai istabas interjerā. Mūsdienās populāri ir baltie vainagi, kur izmantots mākslīgais sniegs vai baltā krāsa. Bet arvien populārāka kļūst arī visplašākā krāsu dažādība - no sarkaniem līdz zelta toņiem. Rimi Bērniem eksperti Klāvs un Lība iesaka adventes vainagu radīšanas procesā ļauties iedvesmai, priekam un veidot savu krāsu paleti vainagā.

Veidojot adventes vainagu, noteikti pirms tam jāizlemj, kur tas atradīsies, cik siltā telpā, cik tuvu viegli uzliesmojošām lietām, piemēram, aizkariem vai galdautam, un kāds būs pats vainaga gatavošanas process.

Priežu un egļu zari, sūnas, kociņi, lentītes, spīguļi un citi materiāli bieži vien nozīmē piegružotu māju. Lība iesaka pirms lielajiem darbiem galdu noklāt ar plēvi, lieku tapešu rulli vai vecām avīzēm, lai pašiem un vecākiem pēc tam nav jānodarbojas ar mājas ģenerāltīrīšanu. Tas pasargās galda virsmu arī no karstās līmes vai krāsām pēdām. "Atceries, ka, dienām ritot un vainagam žūstot, tas var kļūt viegli uzliesmojošs. Aizdegtas sveces nedrīkst atstāt bez uzraudzības! Visdrošāk būs, ja tās liksi stikla traukos vai burciņās," atcerēties par drošību aicina Klāvs.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu