Tramps: iespējams jauns līgums ar Krieviju par kodolieroču neizplatīšanu (2)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Donalds Tramps
Donalds Tramps Foto: Ekrānuzņēmums

ASV prezidents Donalds Tramps otrdien raisījis cerību par jauna līguma noslēgšanu ar Krieviju par kodolieroču neizplatīšanu.

Tramps sacīja, ka runājis ar Krievijas prezidentu Vladimiru Putinu un darījis viņam zināmu, ka ASV vēlas "izstrādāt kaut kādu vienošanos par kodolieročiem". Tramps sacīja, ka Putins vēlējies to apspriest, un piebilda, ka jaunajā līgumā, visticamāk, iesaistītos arī Ķīna.

"Es domāju, ka tā ir viena no svarīgākajām lietām, ko varam paveikt, ja godīgi," Londonā kopīgā preses konferencē ar Kanādas premjerministru Džastinu Trudo pavēstīja Tramps.

Jau ziņots, ka NATO dalībvalstu līderi šodien pulcējas Londonā, lai atzīmētu alianses dibināšanas 70.gadadienu un piedalītos divu dienu samitā.

"Mūsu nodoms ir paskatīties, vai mēs varam kaut ko panākt, lai apturētu ieroču izplatīšanos, lai apturētu to, kas notiek, jo mēs ražojam daudz ieroču un mēs daudzus atjaunojam, un, ja godīgi, visa situācija ar kodolieročiem nav laba situācija," sacīja Tramps.

ASV augusta sākumā oficiāli izstājās no Vidēja un tuva darbības rādiusa raķešu līguma (INFT), apsūdzot Krieviju apzinātā vienošanās pārkāpumā.

INFT 1987.gadā Vašingtonā parakstīja toreizējais ASV prezidents Ronalds Reigans un Padomju Savienības līderis Mihails Gorbačovs.

Saskaņā ar šo līgumu aizliegtas kodolgalviņas nestspējīgas raķetes, kuru darbības rādiuss ir no 500 līdz 5500 kilometriem.

ASV un NATO uzskata, ka Krievija ir pārkāpusi šo līgumu, izstrādājot spārnoto raķeti 9M729. Krievija uzstāj, ka raķetes darbības rādiuss nesasniedz 500 kilometru.

Tramps šodien sacīja, ka izmaksas, tostarp pirms desmitgadēm saražoto ieroču uzturēšana, kopā ar to destruktīvajām spējām ir iemesls censties panākt vienošanos par šādu ieroču neizplatīšanu.

ASV prezidents paziņoja, ka aktualizējis šo jautājumu tirdzniecības sarunās ar Ķīnu, kura izrādījusi interesi iesaistīties.

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu