Deputāti atgriežas pie ieceres atļaut pašvaldību informatīvos izdevumus izdot ne biežāk kā reizi mēnesī (2)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Viktors Valainis
Viktors Valainis Foto: Paula Čurkste/LETA

Saeimas Valsts pārvaldes un pašvaldības komisija šodien tomēr noraidīja deputāta Viktora Valaiņa (ZZS) priekšlikumu noteikt, ka pašvaldību informatīvie izdevumi tiek izdoti ne biežāk kā reizi nedēļā.

Tādējādi deputāti atgriezušies pie sākotnējās ieceres noteikt, ka pašvaldību informatīvos izdevumus izdod ne biežāk kā reizi mēnesī. Valaiņa priekšlikums iepriekš tika atbalstīts 6.novembra sēdē.

Skatot grozījumus likumā "Par pašvaldībām", šodien visvairāk deputāti diskutēja par Valaiņa priekšlikumu mainīt izdevumu izdošanas biežumu, kā arī par deputāta Ērika Pucena (KPV LV) priekšlikumu, kas paredzēja noteikt, ka pašvaldības domes informatīvā izdevuma iespiedtehnikā sagatavotajam materiālam jābūt melnbaltam, paredzēja ierobežot izdevuma tirāžas apjomu un citas lietas. 

Kā pastāstīja Saeimas Juridiskā biroja pārstāvis Edvīns Danovskis, darba grupā pārrunāti visi Pucena priekšlikuma punkti, no kuriem daļa jau esot iekļauta komisijas atbalstītajās izmaiņās, piemēram, ka nevar būt apmaksātas reklāmas pašvaldību izdevumos un ka nav pieļaujama priekšvēlēšanu aģitācija tajos.

Tomēr tie priekšlikumi, kas nosaka, ka materiālam jābūt melnbaltam vai ka jābūt tirāžas ierobežojumiem, vairumā gadījumu atbalstu neesot guvuši.

Arī šodien, piemēram, deputāte Regīna Ločmele-Luņova (S) taujāja, kā īsti noteikt, kas ir krāsaina avīze. "Tas nozīmē, ka viss zīmējums ir krāsains vai tikai viens virsraksts ir sarkans, vai arī lapas ir glancētas? Izdevumu izdošanai ir vairākas pozīcijas, un krāsas nav noteicošais," pauda deputāte.

Ņemot vērā sākto diskusiju, Valainis pauda viedokli, vai vispār nepieciešams patlaban turpināt skatīt grozījumus likumā "Par pašvaldībām" un vai nebūtu pareizāk to darīt kontekstā ar administratīvi teritoriālo reformu, kuras rezultātā radīsies jaunas pašvaldības un jaunas vajadzības iedzīvotāju informēšanai.

Vairums deputātu tomēr aicināja "neiet galējībās" un darbu turpināt, jo par šīm izmaiņām diskutēts ne vien mēnešiem, bet gadiem ilgi. Tāpat vairums politiķu pauda viedokli, ka Pucena priekšlikumi būtu pārlieku ierobežojoši, kā arī Valaiņa ierosinājums noteikt izdevumu izdošanas biežumu ne biežāk kā reizi nedēļā nebūtu pamatots. 

Arī Latvijas Pašvaldību savienības un Latvijas Preses izdevēju asociācijas pārstāvji pauda viedokli, ka informatīvo materiālu izdošana reizi mēnesī būtu pietiekams nosacījums, jo "saprātīgas pašvaldības vienalga to nedarīs biežāk", jo tas ir finansējuma jautājums. 

Rezultātā Valaiņa priekšlikums tika noraidīts, savukārt Pucens pēc šāda pavērsiena savu priekšlikumu atsauca, jo arī iepriekš bija paudis nostāju, ka izdevumi būtu izdodami ne biežāk kā reizi mēnesī. 

Kā ziņots, Valainis iepriekš rosināja noteikt, ka pašvaldību informatīvie izdevumi jāizdod ne biežāk kā reizi nedēļā.

Politiķis aģentūrai LETA skaidroja, ka attiecīgo priekšlikumu iesniedzis, lai iedzīvotāji laicīgi saņemtu informāciju par plānotajiem satiksmes ierobežojumiem ceļu remontdarbu dēļ, sabiedriskā transporta grafika vai tarifu izmaiņām, kultūras pasākumiem un citiem jautājumiem. Deputāts norādīja, ka šo priekšlikumu iesniedzis ar "skatu nākotnē", kad pašvaldības kļūs lielākas un cilvēki būs jāapziņo biežāk. Valainis skaidroja, ka mēneša laikā informācija varot novecot un vairs nebūt aktuāla.

Tikmēr Pucens pauda pārliecību, ka pietiekami būtu izdot pašvaldību laikrakstu ne biežāk kā reizi mēnesī, jo neesot tādu aktualitāšu pašvaldībās, kas netiek plānotas savlaicīgi. 

Politiķis arī aicina noteikt, ka pašvaldības domes informatīvā izdevuma iespiedtehnikā sagatavotajam materiālam jābūt melnbaltam. "Tā ir absolūta izšķērdība tērēt papildu finansējumu, lai avīzi drukātu krāsainu," pārliecināts bija parlamentārietis.

Preses izdevēji un žurnālistu organizācijas iepriekš gadiem centušās panākt, ka pašvaldībām aizliedz izdot bezmaksas avīzes, kas kropļo konkurenci un nekritiski slavina vietvaru paveikto. Savukārt daļai pašvaldību šajā jautājumā bija pretējs viedoklis, ka tām ir jāsaglabā iespējas izdot informatīvus izdevumus.

Pašlaik Saeimā otrajā lasījumā ir atbalstīti grozījumi citā likumprojektā, kas paredz, ka pašvaldībām līdz 2019.gada 31.decembrim būs jāiesniedz pieteikums Uzņēmumu reģistram par to īpašumā esošo masu informācijas līdzekļu izslēgšanu no reģistra. Šī norma gan neskars informatīvos izdevumus.

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu