Brīvība uz Vācijas autobāņiem var kļūt par vēsturi (33)

Daudzi vēlas noteikt ātruma limitus
TVNET Auto
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: EPA/Scanpix

Vācijas politiķi šobrīd aktīvi meklē iespējas, kā samazināt kaitīgo izmešu daudzumu. Iespējamās metodes un līdzekļi daudziem autobraucējiem, domājams, nepatiks.

Vācijas autobāņi ir daudzu autobraucēju sapnis, jo 130 km/h ir tikai ieteicamais maksimālais ātrums; patiesībā daudzviet ātruma ierobežojuma nav nemaz un var traukties tik ātri, cik auto iespējas vai paša drosme ļauj. Protams, saglabājot veselo saprātu, izpratni par drošību un atbildību pret citiem satiksmes dalībniekiem.

Tomēr aizvien reālāka kļūst iespēja, ka šai brīvībai reiz pienāks gals. Un tas notiks nevēlamo klimata izmaiņu dēļ. 

Jau iepriekš Vācijas "zaļie" izteica vēlmi uz autobāņiem noteikt maksimālā ātruma ierobežojumu pie 130 km/h. Tagad vācu AutoBild, atsaucoties uz izdevuma "Süddeutsche Zeitung" (SZ) ziņojumu, vēsta, ka klimatisko mērķu sasniegšanai nepieciešamas arī citas būtiskas reformas. 

Foto: EPA/Scanpix

Piemēram, SZ vēsta, ka, pirmkārt, būtu jāatsakās no jebkādām nodokļu atlaidēm dienesta jeb darba automašīnām. Otrkārt, jāatsakās no jebkādām priekšrocībām, kas attiecas uz dīzeļdegvielu, un tas nozīmē, ka līdz 2030.gadam "smagās degvielas" nodoklis varētu pieaugt pat par 70 centiem līdz 1,19 eiro litrā. Nodoklis benzīnam attiecīgi palielinātos par 47 centiem litrā. Visbeidzot, lai kaitīgo izmešu apmērus pietuvinātu mērķa līmenim, SZ norāda uz maksimālā ātruma samazināšanu uz autobāņiem līdz 120 km/h. Vides ministrijas aprēķini gan liecina, ka pat ar šādu scenāriju siltumnīcas efektu veicinošo gāzu daudzums būs par 20 - 30 miljoniem tonnu lielāks nekā vēlams.

Vēl gan nekas nav pieņemts vai apstiprināts, taču viedoklis, ka braukšanai tik ātri, cik auto "velk", jādara gals, kļūst aizvien izplatītāks. Jau minēts, ka iepriekš gan "zaļie", gan pavisam nesen arī Vācijas Sociāldemokrātiskā partija (SPD) izteicās, ka ātruma griesti jānosaka pie 130 km/h. 

Jau ziņojām, ka aptaujā, ko viedokļu izpētes institūts YouGov veica labi zināmā portāla mobile.de uzdevumā, par ātruma likumā noteiktu ierobežojumu izteicās 56,5% no 1020 aptaujātajiem. Tikai 16,8% bija pret. Par 130 km/h kā maksimālo robežu bija 31,8%, 12,8% vēlētos braukt ar vismaz 140 km/h, 10,2% ar vismaz 150 km/h, bet ar 160 km/h - 9,2 procenti aptaujāto. Tai pašā laikā gan jāatzīmē, ka 14,7% aptaujas dalībnieku vēlētos, lai tiktu noteikts, ka pa autobāni nevar braukt ātrāk kā ar 120 km/h.

Komentāri (33)CopyLinkedIn Draugiem X
Nepalaid garām!
Uz augšu