Grieķija izraida Lībijas vēstnieku ar Turciju noslēgtās vienošanās dēļ (1)

TVNET/LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Grieķijas ārlietu ministrs Niks Dendijs
Grieķijas ārlietu ministrs Niks Dendijs Foto: EPA/Scanpix

Grieķijas Ārlietu ministrija piektdien paziņoja, ka no valsts tiek izraidīts Lībijas vēstnieks, jo nav atklāts Lībijas un Turciju vienošanās par jūras robežu saturs.

"Man ar nožēlu jāpaziņo, ka šorīt Lībijas vēstnieks tika izsaukts un informēts par izraidīšanu," žurnālistiem pavēstīja Grieķijas ārlietu ministrs Niks Dendijs, norādot, ka vēstniekam valsts jāpamet 72 stundu laikā.

Lībijas un Turcijas vienošanās noteikta abu valstu jūras robeža, neņemot vērā, kā skaidro Grieķija, tai piederošo Krētas salu.

Ar Lībijas un Turcijas vienošanos "tiek pārkāptas starptautiskās jūras tiesības", sacīja Grieķijas Ārlietu ministrijas preses sekretārs Aleksandrs Gennimats.

"Starp Turciju un Lībiju nav robežas. Nelikumība nerada likumu," viņš piebilda.

Dendijs vēl pirmdien sacīja, ka Grieķija grib iepazīties ar Lībijas un Turcijas vienošanos līdz piektdienai, citādi vēstnieks "tiks pasludināts par nevēlamu personu un dosies prom".

"Mēs ne tikai nezinām [šīs vienošanās] saturu, bet tas arī tiek rūpīgi slēpts no mums," sacīja ministrs. Viņš piebilda, ka Grieķija jūtas "maldināta", jo Lībija septembrī bija apliecinājusi, ka šāda vienošanās netiks parakstīta.

Turcijas prezidents Redžeps Tajips Erdoans pagājušonedēļ tikās ar Tripolē bāzētās Lībijas nacionālās vienotības valdības premjerministru Fajedu as Sarradžu, lai parakstītu vienošanās par drošības un militāro sadarbību, kā arī par jūras jurisdikciju.

Šīs vienošanās ir izraisījušas bažas arī Ēģiptē un Kiprā.

Dendijs pirmdien sacīja, ka noslēgtā vienošanās par jūras robežām "robežojas ar smieklīgo", jo neņem vērā Grieķijai piederošo Krētas salu. 

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu