Kima plāns, kā papildināt Ziemeļkorejas izputējušos valsts naudas koferus (52)

TVNET/AP
CopyLinkedIn Draugiem X
Kims Čenuns
Kims Čenuns Foto: AP/Scanpix

Ziemeļkorejas vadonis Kims Čenuns nesen atklāja "sociālisma paradīzi" - paraugpilsētu Samdžijonu. Tagad viņš atvēris arī jaunu spa un slēpošanas kūrortu kalnos, cerot papildināt patukšotos valsts naudas koferus.

ANO Drošības padome Ziemeļkoreju tās kodolambīciju dēļ aplikusi ar stingrām sankcijām. Ziemeļkoreja nedrīkst tirgoties ar tādiem svarīgiem eksporta produktiem kā kokogles, tekstilmateriāli un jūras produkti, savukārt naftai noteikti strikti ierobežojumi.

Savukārt tūrisms ir joma, uz kuru sankcijas neattiecas.

Nedēļas nogalē Kims pārgrieza sarkano lentīti Jangdokas karsto avotu spa Phjonannamdo provincē, kur ļaudis varēšot baudīt "augsto civilizāciju sociālismā". Tas ir tikai viens no pēdējā laikā atklātajiem tūrisma objektiem.

Foto: AP/Scanpix

Ziemeļkorejas propagandas televīzija demonstrēja no putna lidojuma uzņemtus skatus - grandiozā kompleksa sarkanos jumtus un blakus esošo slēpošanas trasi.

"[Kims] neslēpa prieku, sakot, ka tagad būs iespējams tautai sniegt jauno kultūru," ziņoja Phenjanas oficiālā aģentūra KCNA. "Tas ir vēl viens partijas plāns, kā ļaut mūsu tautai baudīt augsto civilizāciju sociālisma iekārtā, cik drīz vien tas iespējams."

Slēpošanas kūrorta būvniecība sākās pagājušogad. Tas ir starp Kima lielākajiem projektiem līdzās nesen atklātajam kalnu kūrortam Samdžijonā, kam atbilstoši autoritārās valsts propagandai jākļūst par "modernās civilizācijas iemiesojumu".

Līdzās dzīvojamiem namiem Samdžijonā uzbūvētas jaunas administratīvās ēkas, veikali, dzelzceļa stacija, mūsdienīga zinātniski tehniskā bibliotēka, kā arī slimnīca ar jaunākajām diagnostikas iekārtām.

GALERIJA: Ziemeļkorejā atklāj "sociālisma paradīzi"

Ziemeļkoreja pagājušonedēļ paziņoja par jauna valsts uzņēmuma dibināšanu. Tas nodarbosies ar medicīnisko tūrismu, termālajos avotos un valsts slimnīcās uzņemot ārvalstu pacientus. Tiks piedāvāts plašs procedūru klāsts - sākot ar kataraktas operācijām un zobu implantiem, beidzot ar krūts audzēju izņemšanu. Karstie avoti savukārt palīdzēšot dziedināt neiralģiju, artrītu, sirds un ādas slimības.

Tuvākajā laikā plānots pabeigt arī vasaras kūrortu piejūras pilsētā Vonsanā.

Šogad Ziemeļkorejā viesojušies apmēram 350 000 tūristu no Ķīnas, ziņo aģentūra "Reuters". Analītiķi uzskata, ka Ziemeļkoreja ar tūrismu nopelnījusi līdz 175 miljoniem ASV dolāru.

Ziemeļkoreja līdz 90. gadiem paļāvās uz finanšu palīdzību no diviem sponsoriem - Padomju Savienības un Ķīnas. Kad PSRS sabruka un Ķīna zaudēja interesi par "rūpju bērna" uzturēšanu, Ziemeļkoreja ķērās pie dažādiem krimināliem peļņas veidiem: dažādu preču viltošanas, narkotiku ražošanas un kontrabandas, kā arī naudas viltošanas.

Komentāri (52)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu