Somijas premjeri kritizējušais Igaunijas ministrs iztur neuzticības balsojumu (2)

TVNET/LETA/BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Marts Helme
Marts Helme Foto: Reuters/ScanPix

Igaunijas parlaments otrdien noraidījis neuzticības izteikšanu iekšlietu ministram Martam Helmem saistībā ar viņa izteikumiem par jauno Somijas premjerministri Sannu Marinu.

Pret neuzticības izteikšanu balsoja 44 no klātesošajiem Igaunijas parlamenta deputātiem, par bija 42. 

Parlamenta opozīcijā esošās Reformu partijas deputātu grupa otrdien iesniedza neuzticības pieprasījumu Helmem, kurš ir arī Konservatīvās tautas partijas (EKRE) līderis, saistībā ar viņa izteikumiem par Somijas jauno premjerministri un valdību. 

Igaunijas sabiedriskā raidorganizācija ERR vēstīja, ka bez parlamenta opozīcijā esošo Reformu partijas un Sociāldemokrātiskās partijas deputātiem neuzticības pieprasījumu parakstījusi arī valdības koalīcijā ietilpstošās partijas "Tēvzeme" deputāte Viktorija Ladinska-Kubitsa. 

Jau ziņots, ka Helme svētdien intervijā radiostacijai "TRE Raadio", kas pieder EKRE biedram Sīmam Pohlakam, izteicās, ka "no pašlaik Somijā notiekošā mati ceļas stāvus". 

"Saistībā ar to atcerējos Vladimira Uļjanova-Ļeņina teikto, ka katra ķēkša var kļūt par ministru, vai kā nu viņš tur izteicās. Lūk, šeit mēs kārtējo reizi redzam, kā pārdevēja uzdienējusies līdz premjerministra amatam, kā arī daži citi ielu aktīvisti un neizglītoti ļaudis kļuvuši par valdības locekļiem," viņš klāstīja.

Intervijā Igaunijas iekšlietu ministrs arī pauda bažas, vai Somijas jaunā valdība spēs aizstāvēt savas valsts intereses. 

Vēlāk ministrs paskaidroja, ka intervijā esot paudis gan savu personīgo, gan savas partijas viedokli, bet tas nav Igaunijas valdības viedoklis.

Somijas parlaments pagājušajā otrdienā premjerministra amatā apstiprināja 34 gadus veco sociāldemokrāti Sannu Marinu, kas kļuvusi par pasaulē jaunāko valdības vadītāju. Marina vada piecu partiju centriski kreiso koalīciju. Četras pārējās koalīcijas partijas arī vada sievietes, un trīs no viņām vēl nav sasniegušas 35 gadu slieksni.

Marina iepriekš ir sacījusi, ka agrāk  strādājusi lielveikalā par pārdevēju. 

Savukārt Marina pirmdien sociālās saziņas tīklos pauda lepnumu par savu valsti, kurā bērns no nabadzīgas ģimenes var iegūt izglītību un panākumus dzīvē.  

Helme pirmdien pēc plašas ažiotāžas, ko viņa izteikumi izraisīja Igaunijā, izteica atvainošanos Somijas premjerei, vienlaikus uzsverot, ka medijos nepareizi interpretēts viņa teiktais, kas drīzāk bijusi atzinība, nevis apvainojums. 

Igaunijas prezidente Kersti Kaljulaida intervijā avīzei "Postimees"atklāja, ka aicinājusi premjeru Jiri Ratasu apsvērt iespēju atbrīvot Helmi no amata, taču valdības vadītājs nav uzskatījis to par nepieciešamu.

Viņa pastāstīja, ka telefonsarunā ar Somijas prezidentu Sauli Nīnisti lūgusi nodot premjerministrei Marinai viņas personisko atvainošanos, un atzinās, ka viņai "par to visu ir liels kauns".

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu