Galma reperis. Timati ceļš uz bagātību, slavu un antirekordu (43)

TVNET/BBC
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: AP/Scanpix

"YouTube" antirekordists Timati papildus mūzikas ierakstīšanai pamanās pagrozīties arī politiskajās aprindās. Raidorganizācija BBC pēta, kāpēc reperis tā glaimo Vladimiram Putinam, kā sadraudzējās ar Ramzanu Kadirovu un kā tika pie Grieķijas pases.

Novembra vakarā 36 gadus vecais Timurs Junusovs izdala burgerus maskaviešiem, kuri sanākuši uz viņa zīmola "Black Star" 39. burgernīcas atklāšanu. Pēc pasākuma gastrotirgus "Depo" apsargi noslēdz stāvvietu un ietvi, lai Junusovs, pasargāts no fanu pūļiem, varētu doties uz līdzās esošo turku restorānu. Pie ieejas stāv četri personīgie miesassargi, divos mersedesos gaida šoferi. Maltīti gatavo šefpavārs. Timurs pīpē ūdenspīpi un nesteidzīgi ietur vakariņas.

Junusovs jau pirms 25 gadiem iznēsāja burgerus. Tikai toreiz viņš lavierēja starp Krievijas pirmā "McDonald's" kasi un Tverskas ielā noparkotajām automašīnām. Pateicis vecākiem, ka dodas pastaigāties, viņš ar draugiem nodarbojās ar savu pirmo biznesu - pirka un pienesa burgerus tiem, kuri paši negribēja stāvēt rindā. Tā bija pirmā nauda, ko nopelnīja vēlākais uzņēmuma "Black Star" dibinātājs un Kremļa "galma reperis" Timati.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Black Star (@timatiofficial) on

Maskavas glamūra un patosa laikmets

Timati ir no pirmās "zelta jaunatnes" paaudzes pēcpadomju Krievijā. No mātes Simonas puses viņam ģimenē ir daudz mūziķu, no tēva Ildara - diplomāti un ierēdņi ar vērtīgiem ekonomiskajiem sakariem. Junusovs vecākais dzīvo Šveicē un darbojas finanšu jomā. Pats Timati stāsta, ka vecāki esot mācījuši - viss jāsasniedz pašam.

13 gadu vecumā viņš devās mācīties uz ASV. Kādā intervijā viņš stāsta, ka sākumā esot cītīgi mācījies, bet drīz vien esot sācis maksāt kursabiedriem, lai tie viņa vietā parakstās par apmeklējumu. Losandželosā Timuru sāka saukt par Timu vai Timati. Tur viņš uzzināja, kas ir hiphops, grafiti, dīdžeji. Iemācījās angļu valodu. Trīs gadus vēlāk viņš atgriezās Krievijā, kur iestājās Ekonomikas augstskolā, bet otrajā kursā mācības pameta.

Foto: TASS/Scanpix

Skeitojot Manēžas laukumā, Timurs iepazinās ar Pavlu Kurjanovu jeb Pašu - pašreizējo biznesa partneri un labo roku uzņēmumā "Black Star". Pašu BBC žurnālistiem stāsta, ka ne reizi vien esot Timati dēļ kāvies - melnīgsnējais tīnis platajās biksēs 90. gadu beigās mēdza piesaistīt Maskavas skinhedu uzmanību.

1999.gadā breikdensa studijā Timurs iepazinās ar reperi Kirilu Tolmacki, kurš tolaik jau bija pazīstams kā Decls. Viņš bija populārs, koncertos pulcēja pilnus stadionus. Taču draudzība pajuka pēc aptuveni gada.

"Timati sāka apgrozīties visādās kompānijās... Tā es tolaik domāju," saka Decla tēvs Aleksandrs Tolmackis (Decls nomira 2019.gada februārī). "Es sāku iniciēt to, lai viņi pašķiras, man [Timati] sāka nepatikt. Šķita, ka viņš [Declu] izmanto, lai iepazītos ar meitenēm."

Tagad Tolmackis vecākais par Timati izsakās ar ieturētību un cieņu. "Viņš aizgāja uz populāro mūziku, glamūru, šo tendenci ļoti labi uzķēra. Domāju, ka puisis visu dara kā nākas. Ja būtu muļķis, neko nebūtu sasniedzis."

Pēc tam Timati un Pašu sāka nodarboties ar pasākumu rīkošanu un drīz vien par sponsoru naudu atvēra savus klubus "B-Club" un "Black October Bar". Tajos vietējā jaunatne iepazina Rietumu reperus, MC un dīdžejus. Nauda netika žēlota. "Tiem bērniem obligāti vajadzēja paņemt pāris "Cristal" pudeles, lai tās vienkārši izlaistītu uz deju grīdas," atceras Tolmackis vecākais. Viņš pats vadīja vienu no populārākajiem un dārgākajiem Maskavas klubiem "Infinity".

"Tas bija laiks, kad Maskavā pilnīgi izzuda pieticība. Tolaik nodibināja "Comedy Club", klubus "Vasara", "Rudens" un "Ziema", tie bija glamūra un patosa laikmets. Un Timati tajā visā dabiski iederējās," saka producents "UnorthodoxX", kurš ar Timati sadarbojās līdz 2009.gadam.

Timati bija modīgo ballīšu nagla. "Grūti būtu atrast cilvēku, kurš pateiktu, ka viņam nepatīk Timati. Visiem viņš patika, gan veciem, gan jauniem. Timati var iepatikties ikvienam, ja sagrib. Un tolaik viņš gribēja patikt visiem," stāsta Andrejs Širmans jeb "DJ Smash".

Foto: TASS/Scanpix

"Neviens neatzīsies, ka klausās Timati"

Timati tikmēr kaldināja plānus par karjeru mūzikā. 2004.gadā viņš realitātes šova "Fabrika zvezd" kastingā iepazinās ar Kseniju Sobčaku, kura tolaik bija pazīstama kā šova "Dom-2" vadītāja.

"Dziedāt nemācēju, lai gan ļoti gribējās," BBC žurnālistiem atzīstas Sobčaka. "Viņš man teica - nu zini, es jau arī nemāku dziedāt. Bet kāpēc tu paņēmi Pugačovas dziesmu? Tagad vajag nodarboties ar popu-repu, tas aizies."

Timati šovā neuzvarēja, bet ar tur nodibināto grupu "Banda" sāka strādāt producents Igors Krutojs. Radās viena no Krievijas pirmajām R&B kompozīcijām "Plačut ņebesa", un "Banda" devās pirmajā koncerttūrē. Timati bija 22 gadus vecs.

Ap to laiku Timati pārtrauca lietot alkoholu un smēķēt. Pēc koncertiem uzreiz devās atpakaļ uz viesnīcu - izgulēties. Timati joprojām nedzer un daudz laika pavada sporta zālē, taču "tusētāja" imidžs vēl vairākus gadus vilkās līdzi. 2006.gadā Timati ierakstīja pirmo soloalbumu "Black Star".

"Tāpat kā tagad, arī tolaik - ja kādam pajautāja, vai klausās Timati, visi vienā balsī bļāva: "Nē!" Neviens neatzīsies, ka klausās Timati. Taču patiesībā visiem mašīnā bija viņa disks," smejas "UnorthodoxX".

Pirmajā albumā galvenokārt bija dziesmas par nelaimīgu mīlestību, taču dziesmā "Voprosi" bija skartas sociālpolitiskas tēmas - inflācija, dzimstības samazināšanās un korupcija.

"Kāpēc Hodorkovski divus gadus izmeklē, bet tagad viņš sēž cietumā? Kur telekanālu, radiostaciju, preses, žurnālu brīvība? Kur demokrātija? Kur brīvība?" dziesmā jautā Timati.

"Droši vien mēs tolaik bijām opozīcija," joko mūzikas autors "UnorthodoxX". Taču dziesmas iedvesmas avots esot bijusi savulaik populārā "Black Eyed Peas" dziesma "Where Is the Love?", kas vērsās pret rasismu un policijas zvērībām ASV.

"Man nepatīk opozīcijas trūkums. Valstī radies nedaudz totalitārs režīms," 2007.gadā intervijā "Eho Moskvi" sacīja Timati.

Savs bizness

Tolaik Krievijas ekonomika pieredzēja augšupeju. 2006.gadā Timati uz vienas rokas uztetovēja vārdu "Black", uz otras "Star", un sāka kalt vērienīgākus biznesa plānus. Draugi stāsta, ka viņa paraugs esot bijis amerikāņu reperis "Diddy", kuram slavas zenītā bez muzikālās karjeras piederēja lērums dažādu biznesu: apģērbs, restorāni, kino, sporta uzturs un tamlīdzīgi. Tomēr Timati tik labi neveicās. Solokoncerti nevarēja piesaistīt gana daudz klausītāju, nācās uzstāties korporatīvajos pasākumos un klubos. Timati piekrita uzstāties gandrīz visur, reiz pat suņa dzimšanas dienas ballītē.

Sākumā Timati "Black Star" zaudējumus sedza ar paša korporatīvajos pasākumos sapelnīto naudu. Vēlāk par uzņēmuma līdzīpašniekiem kļuva Pašu un Kamerūnas pilsonis Valters Časems. Pēc dažiem gadiem viņi izveidoja apģērbu līniju "Black Star Wear". 2012.gadā par "Black Star" līdzīpašnieku kļuva Jevgeņijs Zubickis, kuram pieder 500 miljonu dolāru vērtais uzņēmums "Koks".

2016.gadā tika atvērta pirmā "Black Star" burgeru ēstuve Maskavā. Pēc tam arī reklāmas aģentūra, automazgātuve, kartings, spēļu klubs, fitnesa un tetovēšanas salons.

2018.gadā tie visi uzņēmumam "Black Star" nesa ieņēmumus divu miljardu rubļu (28,8 miljonu eiro) apmērā, stāsta Pašu.

Liktenīgais kautiņš Nellijas Furtado koncertā

2008.gadā Maskavā koncertēja kanādiešu dziedātāja Nellija Furtado. Aizkulisēs risinājās notikumi, kuri atstāja milzīgu ietekmi uz Timati turpmāko karjeru un likteni. Tur notikušā konflikta nianses pārzina tikai retais. Vēl mazāk cilvēku grib par to runāt.

Furtado iesildītājs bija dziedātājs Dima Bilans. Afišas solīja, ka koncerta vidū abi izpildītāji dziedās duetu. Taču koncerta dienā nekas nenotika kā plānots. Vētras dēļ aizkavējās Furtado lidmašīna un viņa nepaspēja uz kopīgo mēģinājumu. Taču Olimpiskajā stadionā ieradās Timati ar savu svītu un paziņoja, ka duetu ar Furtado dziedāšot viņš. Viņš ieradās kanādiešu dziedātājas ģērbtuvē ar degvīna pudeli kalašņikova formā un izteica piedāvājumu - uz skatuves sacerēt repu vienai no viņas dziesmām.

Bilana producente Jana Rudovska tobrīd sēdējā zālē blakus Čečenijas senatoram Umaram Džabrailovam, ko viņa bija ielūgusi. Uzzinājusi par Timati piedāvājumu, Rudovska lūdza Džabrailovam aprunāties ar Timati, kuru viņš neilgi pirms tam bija nolīdzis uzstāties meitas dzimšanas dienas svinībās. Džabrailovs BBC žurnālistiem stāsta, ka toreiz esot Timati pieteicis "nelīst, kur nevajag" un atstājis "savu karavīru" pieskatīt reperi.

"Mēs ar Janu sēžam zālē. Un tad es dzirdu - kopā ar Nellijas balsi mikrofonā ieskanas arī vīrieša balss: "Maybe, maybe, maybe." Viņš tik un tā uzgāja uz skatuves un kopā ar viņu sāka izpildīties. Kaut arī mana prasība bija tur neiet," pirms vairāk nekā desmit gadiem notikušo atstāsta Džabrailovs. Furtado aprāvās, mūzika apklusa, Džabrailovs sazinājās ar apsargu un lika "palūgt" Timati atstāt koncertzāli.

"Ieeju aizkulisēs, skatos - skrien Timati miesassargi, viņiem pakaļ soļo mans karavīrs, visa piere asinīs. Jautāju: "Tevi piekāva?" Atbild, ka viņš visus esot atsitis, tikai maucis ar pieri.

Furtado apsardze arī esot kāvusies," turpina Džabrailovs.

Foto: Reuters/ScanPix

Pati dziedātāja esot bijusi histērijā, aizkulisēs pat esot izskanējusi vēlme izsaukt pārstāvjus no Kanādas vēstniecības. "Ieraudzīju Timuru, iepļaukāju viņu un teicu: kāpēc tu tā izdarīji? Tu man solīji nejaukties. Tagad es izdarīšu visu, lai tu šajā pilsētā vairs nekad nevarētu uzstāties," saka Džabrailovs. "Un ziniet, ko viņš izdarīja? Nevis atvainojās, bet aizskrēja piezvanīt vienai toreiz pazīstamai dziedātājai, uz kuru aci bija licis Ramzans Ahmatovičs [Kadirovs]. Kopā ar viņu aizbrauca uz "Prezident-Oteļ" prasīt Ramzanam aizsardzību.

Un Ramzans tā vietā, lai pasūtītu to puņķutapu garajās apenēs, zvana man un saka: pie manis atbrauca dziedātājs, es tev lūdzu, netaisi viņam problēmas, jo viņš tagad ir mans cilvēks, es ņemu viņu zem sava jumta."

Džabrailova stāstīto raidorganizācijai BBC apstiprināja cilvēki, kas tolaik bija tuvos draugos ar Timati. Reperis pats komentārus sniegt atteicās. Kadirova preses pārstāvji neatbildēja.

Džabrailovs uzskata, ka kopš tā laika Timati "sāka blatot un pārvērtās par veiksmīgu uzņēmēju".

"Ramzanam bija stadija "čeburaška meklē draugus""

Pēc tikšanās viesnīcā Timati un Kadirovs sadraudzējās. Timati nereti uzstājas Groznijā, fotografējas kopā ar Kadirovu. 2013.gadā Kadirovs dziesmas videoklipa filmēšanai esot atvēlējis miesassargus un helikopteru, stāsta Pašu. 2016.gadā "Black Star" sapulču telpas daudzajos grāmatplauktos esot bijusi atrodama viena vienīga grāmata - Kadirovam veltītu sacerējumu apkopojums.

"Timati parādījās laikā, kad Ramzanam bija stadija "čeburaška meklē draugus"," stāsta Sobčaka. Pašā sākumā Kadirovs esot centies draudzēties ar visdažādākajām šovbiznesa zvaigznēm, bet vēlāk, kad draugu bariņš kļuvis lielāks, sācis no dažiem norobežoties. Timati palika.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Black Star (@timatiofficial) on

"Kadirovs - tas ir resurss, ar kuru Timati biedē nelabvēļus un konkurentus biznesā. Domāju, ka tas izraisa bijību 95% cilvēku," stāsta kāds pasākumu rīkotājs Maskavā.

"Kāds grib būt tavs konkurents, bet tu atbrauc un saki: "Gribi, lai piezvanu Ramzanam?" paņēmienu raksturo Sobčaka. Kadirovs savus iemīļotākos māksliniekus arī apdāvina ar lepniem džipiem.

Savukārt kādas reklāmas aģentūras vadītājs šovbiznesa zvaigžņu draudzību ar Kadirovu skaidro tikai ar finansiālo izdevīgumu. Kā piemēru viņš min kādu modes skašu rīkotāju. Maskavā par skates sarīkošanu var nopelnīt 250 000 rubļu, bet 2017.gadā Kadirova meitas modes nama skates sarīkotājs esot ticis pie "Mercedes Maybach" 10 miljonu rubļu vērtībā.

Pašu noliedz, ka "Black Star" būtu jebkādas ekonomiskās attiecības ar Kadirovu.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Black Star (@timatiofficial) on

Putina draugs

Pēc sadraudzēšanās ar Kadirovu Timati atsāka runāt par politiku, taču citā toņkārtā - viņš bija kļuvis par Vladimira Putinu atbalstītāju.

2011.gadā iznāca Timati un "DJ Smash" dziesma "Fokusi". "Jā, mana maģija - tā ir mana maize, pat VVP tagad klausās repu." Videoklipā redzams Putina dubultnieks, kurš naktī uz motocikla vizinās pa pilsētu.

"Mēs abi ar Timuru gribējām pēc iespējas tuvāk varai. Mums gribējās būt kaut kādā veidā iesaistītiem procesā. Domāju, ka, plānojot turpmākos soļus, Timurs nolēma, ka viņam vajadzēs administratīvo resursu," izklāsta "DJ Smash".

Foto: TASS/Scanpix

Putina administrācijai pietuvināts avots BBC atklājis, ka ap to laiku notikuši repera pirmie kontakti ar Kremli. Timati esot uzaicināts uz tikšanos ar augstu prezidenta administrācijas ierēdni. Pašu apgalvo, ka neko par tādu tikšanos nezinot.

Savukārt informācijas avots norāda, ka Timati esot piedāvājis "publisku lojalitāti" apmaiņā pret viena miljona dolāru piešķiršanu producentu centram, kurā jaunie mākslinieki varētu ierakstīt repu.

Ierēdnim priekšlikums neesot šķitis saistošs. Taču vēlāk sadarbība ar Kremli esot uzlabojusies.

Pirms 2012.gada vēlēšanām Timati iesaistījās kampaņā "Kāpēc es balsoju par Putinu". "Skatos uz notikumiem Tuvajos Austrumos un negribu, lai manā pilsētā met dūmu bumbas, brauc tanki un armija slaktē iedzīvotājus," skatītājiem saka Timati. "Es domāju, ka Vladimiram Vladimirovičam ir pietiekami liela pieredze, lai izlemtu šādus jautājumus."

Dziesmā "Ponti" Timati pauž prieku, ka "Putins lika aizliegt geju parādi". Tas gan izbrīnīja repera agrākos draugus. "Līdz aktīvai ieiešanai politikā viņš neko tādu nerunāja. Nezināt, ka viņš strādā ar daudziem gejiem, vienkārši nav iespējams - tāda industrija," saka Timati pirmo klipu režisors Konstantīns Čerepkovs.

2015.gadā Timati un "Black Star" mākslinieks Saša Čests laida klajā dziesmu "Lučšij drug".

"Mans labākais draugs - tas ir prezidents Putins," teikts Krievijas autokrāta dzimšanas dienā iznākušajā dziesmā.

Timati vēlme draudzēties nepalika nepamanīta. Viņš tika uzaicināts uz divām Putina inaugurācijas ceremonijām Kremlī.

2018.gadā preses konferencē uz jautājumu, kāpēc Krievijā tiek izjaukti par nabadzību un noziedzību repojošo izpildītāju koncerti, Putins atbildēja: "Manā uzticamo personu lokā ir bijuši reperi. Pats Timati! Tāds māksliniecisks puisis. Starp citu, lielisks cilvēks un izcils mākslinieks."

"Lai Navaļnijs savāc naudu un pasauc mūs"

Informācijas avoti šovbiznesā un valsts struktūrās žurnālistiem apstiprina, ka ar jebkādiem Putina vai valdošā režīma slavinājumiem reperis nākot klajā pēc paša iniciatīvas. "Prezidenta administrācijas ierēdnis nevar piezvanīt Timati un nodiktēt tehnisko uzdevumu. Tā tas nenotiek - bez cieņas. Viņam nevar pateikt, lai iet un taisa klipu. Viņš tevi pasūtīs," ir pārliecināts kāds Timati paziņa.

Tikmēr Kremlim pietuvināts avots atzīst, ka galvenais labums, ko Timati ieguva, bija iespēja piezvanīt un pasūdzēties. "Tas ir supervērtīgi," žurnālistiem saka informācijas avots. "Svarīgas un stratēģiskas attiecības reģionos - Timati burgernīcu neviens neaiztaisīs. Papildus vēl brangs kumoss no valdības, piemēram, garantētas uzstāšanās visos valsts svētkos un laukumos."

Četri informācijas avoti Maskavas domē sacīja, ka "Black Star" ēstuvēm un automazgātuvēm tiekot piemērotas dāsnas telpu īres atlaides. BBC gan neizdevās atrast dokumentus, kas to apstiprinātu. Timati biznesa partneris Pašu noliedz, ka repera politiskais aktīvisms nestu kādu finansiālu labumu, taču vienlaikus nenoliedz sadarbības faktu ar prezidenta administrāciju. "Black Star" izpildītāji piedalās valdības projektos jauniešiem un ir bieži viesi festivālos okupētajā Krimā.

Timati uzstājies Krimas aneksijas gadadienas svinībās. Šā iemesla dēļ Timati un Pašu aizliegts iebraukt Ukrainā.

Tomēr Pašu uzsver, ka uzņēmums "Black Star" esot gatavs sadarboties ar visiem.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Black Star (@timatiofficial) on

"Kad mums dod naudu, mēs neatsakāmies," viņš saka. "Ja Navaļnijs no mums nopirktu koncertu, tad arī... Uz barikādēm mēs neietu, bet koncertēt kādā parkā, kur būtu teltis un šašliki, mēs 100% piekristu. Varat pārbaudīt. Lai Navaļnijs savāc naudu, uztaisa parkā koncertu un pasauc mūs."

Pašu saka, ka Timati atbalsta Putinu par pliku paldies. Taču, kā Timati pats 2017.gadā stāstīja intervijā žurnālam GQ, šis "paldies" viņam daudz nozīmē. "Es uzskatu, ka pazīšanās ar prezidentu - tas ir visaugstākais līmenis. Ja vari piecas minūtes pasēdēt un parunāt ar prezidentu, tas nozīmē, ka savā dzīvē esi daudz sasniedzis," viņš teica pirms diviem gadiem.

"Putinu viņš sauc tikai un vienīgi par "priekšnieku"," žurnālistiem stāsta kāds Timati paziņa. "Viņš ir laimīgs par tādu priekšnieku. Viņa priekšnieks ir pats krutākais priekšnieks valstī."

Dzīve ar vērienu

Pēdējos gados ierakstu kompāniju "Black Star" pametuši vairāki tās slavenākie izpildītāji, tai skaitā Krīds un "L'One"; pagātnē aizgājuši arī citi, bieži vien ar skandāliem. Iepriekšējās desmitgades pārmērības arī vairs īsti nav modē, taču Timati turpina dzīvot pa vecam. Pa Maskavu braukā "geļikā" par 22 miljoniem rubļu (320 000 eiro), ko izgudroja arābu šeihiem, lai varētu braukt pa smilšainiem ceļiem. Kopā ar Timati brauc seši miesassargi, kas izskatās pēc čečeniem: gaišām acīm, rudi, bārdaini.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Black Star (@timatiofficial) on

Spriežot pēc "Instagram" ievietotajām fotogrāfijām, četrgadīgo meitu viņš māca sērfot uz miljona rubļu (14 500 eiro) vērta dēļa, bet mājās rotaļlietas tiek glabātas gandrīz četrus miljonus rubļu (58 000 eiro) vērtā "Louis Vuitton" lādē.

Fotogrāfijās bieži parādās Timati jahta un privātmājas Dominikānā un Sentropēzā. Timati draugi BBC žurnālistiem stāsta, ka reperim esot otra pilsonība - Grieķijas. Timati ar Pašu starpniecību norādīja, ka "pase bija, bet pirms dažiem gadiem tai beidzās termiņš". Neprecizēja, vai viņam bija piešķirta pilsonība vai uzturēšanās atļauja.

Jaunas dziesmas Timati nav ierakstījis jau vairākus gadus, toties aktīvi filmējas reklāmās. "AliExpress", rotaļlietas, čipsi, zobu pasta, sūkājamās tabletes pret kakla sāpēm. To pašu dara arī viņa ģimene, piemēram, meita reklamē rotaļlietu veikalu, otrā sieva - grūtniecības testus.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Black Star (@timatiofficial) on

2018.gadā Timati ar bukmeikeru kompāniju "Fonbet" noslēdza līgumu uz gadu. Tā kopējā summa - ap 60 miljoniem rubļu (868 000 eiro).

Tikmēr "Black Star" ar naudu nesvaidās. "L'One" tiesā žēlojās, ka ierakstu kompānija iekasējot 70% no izpildītāju honorāriem, kamēr mūziķiem pašiem esot jāieraksta albumi, jāuzņem videoklipi un jākoncertē.

"Tāda ir "Black Star" politika - maksāt maz, jo galvenais taču esot iespēja asociēt sevi ar zīmolu. Tā sakot, mēs taču dodam biļeti uz jaunu dzīvi," žurnālistiem anonīmi stāsta viens no Timati bijušajiem kolēģiem.

Izpildītāji nopelna maz, toties iegūst atpazīstamību un iespēju nokļūt Timati "Instagram" kontā ar 14,4 miljoniem sekotāju.

"Ar tevi pārstās kontaktēties puse no Maskavas draugiem, kuri ir noskaņoti pret valdību, taču tu ieiesi pavisam citā Krievijā," viņš skaidro. "90% no tiem nedzīvo Maskavā un uzskata, ka Timati - tas ir stilīgi. Un tur ietilpst arī 1%, kurš pārvalda šo 90% naudu. [..] Ja kādam no šīs pasaules pateiksi, ka ar Timati nofilmēji klipu vai ierakstīji dziesmu, viņi būs sajūsmā. Un dos tev darbu."

Visnīstākais dziedātājs visā "YouTube"

2019.gada septembrī dienu pirms Maskavas domes vēlēšanām, pirms kurām notika plaši protesti pret opozīcijas kandidātu nepielaišanu, Timati savā "YouTube" kontā ievietoja klipu "Moskva". 

"Esmu piektajā paaudzē, es uz mītiņiem neeju," repo Timati, fonā zibsnījot skatiem ar  Kremli.

Video pirmajās divās stundās pēc publicēšanas savāca vairāk nekā miljonu "nepatīk", sasniedzot Krievijas "YouTube" antirekordu.

"Mēs ar viņu pēc tam par to runājām, viņš teica, ka esot šokā," stāsta "DJ Smash".

BBC informācijas avoti Maskavas domē stāsta, ka Timati pats piedāvājis ierakstīt dziesmu. Par to neesot zinājis pat ilggadējais biznesa partneris Pašu. "Viņš skaidroja, ka gribot pasniegt dāvanu Maskavai. Es prasīju, kāpēc tur bija konkrētie vārdi par mītiņiem. Viņš teica, ka tā esot viņa pozīcija un tas, ko viņš domā," norāda Pašu. 

"Mēs par šo dziesmu vairākkārtīgi strīdējāmies. Pēc tam viņš teica - ja tu uzskati, ka es cilvēkus aizvainoju ar šo dziesmu, es to izdzēsīšu. Es teicu: jā, aizvainoji."

Trīs Maskavas mēram Sergejam Sobjaņinam pietuvināti avoti apstiprina, ka klipu izdzēst lūgusi arī dome. Taču oficiāli dome tā arī neatbildēja, kurš bija video dzēšanas iniciators.

Timati klipu izdzēsa 9.septembrī un paziņoja, ka neesot vēlējies nevienu aizvainot. "Man nav kauns, man nesamaksāja un es neglābju savu biznesu," viņš piebilda.

Pašu atzīst, ka Timati izgājiena dēļ cietis uzņēmums "Black Star". "Kad publiska persona ar biznesa impēriju ne tikai izrāda cieņu valdošajai varai, bet vēl arī sāk nodarboties ar opozīcijas kritizēšanu, tad cilvēki vairs nevēlas palīdzēt šāda cilvēka struktūrām, jo tas ir sāpīgs temats. Konkrēti runājot, mums palika mazāk atbalstītāju. Mazāk cilvēku apmeklēja mūsu burgernīcas," stāsta uzņēmējs. Turklāt skandāls esot atstājis negatīvu iespaidu arī uz reklāmas līgumiem un uzaicinājumiem uzstāties korporatīvajos pasākumos Maskavā.

Kāds paziņa BBC stāsta, ka "YouTube" vērtējumu dēļ vien Timati nekad nebūtu izdzēsis klipu. "Viņa skatījumā opozīcija - tie vienkārši ir cilvēki, kuri neizsitās. Viņi nav cieņas vērti. Viņš ļoti dala cilvēkus veiksmīgajos un neveiksmīgajos," norāda informācijas avots.

Tikmēr simpātijas opozīcijai vairāk vai mazāk atklāti izteicis gan Pašu, gan arī "Black Star" mākslinieki "L'One" un Jegors Krīds.

Pašu septembrī savā "Instagram" kontā publicēja attēlu aktiera Pāvela Ustinova atbalstam. Viņš pierakstīja: "Gribu, lai brīvība būtu īsta."

"Timurs prasīja, kāpēc es tā darīju. Atbildēju, ka tā uzskatu un saskatu netaisnību. Viņš painteresējās, vai tas nenovedīs pie kaut kāda veida pašķīšanas, bet es atteicu, ka man vienalga," saka Pašu.

Timati pagaidām paspēris soli prom no "Black Star" lietām un apsver atgriešanos mūzikā. 

Komentāri (43)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu