Spānijas tiesa aizliedz Katalonijas līderim pusotru gadu ieņemt publiskus amatus

TVNET/LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Katalonijas līderis Kims Torra
Katalonijas līderis Kims Torra Foto: Reuters/ScanPix

Spānijas tiesa ceturtdien liegusi Katalonijas reģionālās valdības vadītājam Kimam Torram 18 mēnešus ieņemt publiskus amatus, jo priekšvēlēšanu kampaņas laikā viņš nav aizvācis no sabiedriskajām ēkām katalāņu separātistu simbolus.

Tomēr spriedums, kas Katalonijā var izraisīt pirmstermiņa vēlēšanas, stāsies spēkā tikai tad, kad to apstiprinās arī Augstākā tiesa, bet tas var prasīt vairākus mēnešus.

Reaģējot uz tiesas spriedumu, Torra plkst. 13.30 (plkst. 14.30 pēc Latvijas laika) uzstāsies ar runu, pavēstījusi viņa kanceleja.

Spānijas varasiestādes martā uzdeva Torram aizvākt separātistu simbolus, lai tādējādi nodrošinātu iestāžu politisko neitralitāti pirms aprīlī paredzētajām parlamenta pirmstermiņa vēlēšanām.

Katalonijas valdība sākotnēji ignorēja Madrides prasības un piekāpās vienīgi īsi pirms paredzamās policijas iejaukšanās.

Īpašus Madrides iebildumus izraisīja pie reģionālās valdības ēkas esošais plakāts, kas pieprasīja "brīvību politieslodzītajiem un trimdiniekiem". Uz plakāta bija attēlota arī dzeltenā lentīte, kas kļuvusi par simbolu solidaritātei ar deviņiem katalāņu separātistu līderiem, kuriem Spānijas Augstākā tiesa oktobrī piesprieda ilgstošus cietumsodus par 2017.gada neatkarības referenduma sarīkošanu.

Šis tiesas spriedums izraisīja plašus protestus Barselonā un citās Katalonijas pilsētās, kas bieži pārauga vardarbīgās sadursmēs ar policiju.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu