KNAB šogad pētīja Rīgas domi - "kratīja" Ušakovu un citus sabiedrotos (15)

CopyLinkedIn Draugiem X
Rīgas dome
Rīgas dome Foto: Ieva Lūka/LETA

Šogad nebija neviena mēneša, kad Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs neaizturētu kādu ar Rīgas pašvaldību saistītu personu. KNAB viesojās arī pie domes vadības. 

Varas vertikāle bija sagrauta, un likumsakarīgi, ka koalīcija galvaspilsētā, kuru kopā līdz šim turēja dzelžaina disciplīna, izjuka. Tāpēc vairs nav jautājums, vai būs ārkārtas Rīgas domes vēlēšanas, bet gan kad precīzi tās būs. 

Gada sākumā, klātesot daudzām televīzijas kamerām, KNAB veica kratīšanu Nila Ušakova un viņa dzīvesbiedres Ivetas Strautiņas-Ušakovas dzīvesvietā Mežaparkā. Mērs liedzās, ka būtu jelkā saistīts ar korupciju Rīgas satiksmē, un solīja savu posteni neatstāt. Tomēr jau drīz Ušakovs valsti pameta un pēc 9 gadu valdīšanas Rīgas domē sākās haoss.

Ja Ameriks pēc KNAB viesošanās viņa dzīvesvietā atkāpās no vicemēra amata, pēc identiskām kratīšanām pie Ušakova mērs šādu soli nespēra, lai gan tieši viņa paraksti bija uz aizdomīgajiem daudzmiljonu darījumiem Rīgas Satiksmē.

Ilggadējā uzņēmuma vadītāja Leona Bemhena arests kapitāldaļu turētājpārstāvim Ušakovam bija negaidīts. Taču pēc vairāku mēnešu pavadīšanas cietumā ar advokātu, tostarp Ušakova kādreizējā padomnieka gādību, aizdomās turētos, arī iespējamo kukuļa devēju “Škodas” pārstāvi izlaida brīvībā.

No cietuma pret pusmiljonu lielu drošības naudu iznāca arī Rīgas satiksmes pretlikumīgajos darījumos iespējamais starpnieks Māris Martinsons, no kura ātro kredītu firmas galvaspilsētas vicemērs Ameriks savulaik guva pasakainu peļņu. Ušakovs  nekad nav deklarējis, ka būtu saņēmis kādu labumu no konkrētās pašvaldības kapitālsabiedrības. Bet eksmēra dzīvesbiedrei, neskatoties uz ietekmīgo stāvokli, deklarācijas visas darbības laikā nebija pienākums sniegt. 

Nils Ušakovs, Rīgas mērs (2009.06.-2019.05.): - Strautiņai-Ušakovai nevajag aizpildīt deklarāciju, jo viņa nav amatpersona. Ja arī vajadzēs aizpildīt, tur nebūs nekādu pārsteigumu nevienam.

Pārsteigumi tomēr sekoja

Atklājās, ka Ušakova-Strautiņa paralēli mēra biroja vadītājas amatam bija iekārtota par konsultanti Rīgas pašvaldībai piederošajā kapitālsabiedrībā Rīgas Ūdens, ik mēnesi saņemot atlīdzībā pusotru tūkstoti.

Pēc raidījuma De Facto izpētītā,

viņu darbā 8 gadu laikā Rīgas Ūdenī neviens nebija redzējis. Taču Rīgas Satiksmē neredzamo konsultantu skaits bija izaudzis līdz pussimtam.

Pamatā ar Saskaņu un Gods kalpot Rīgai saistītajiem trīs gados par neticamām konsultācijām samaksāts vairāk nekā pusmiljons eiro.  Un tas viss laikā, kad Rīgas Satiksme nevar savilkt galus kopā un jāieķīlā pat sliedes. 

- Sporta izglītību ieguvušais Zaharovs konsultē par degvielu, jūs nopietni?

Nils Ušakovs, Rīgas mērs (2009.06.-2019.05.): -  Viņš bija atbildīgās komitejas vadītājs ilgus gadus.

Taureņu pirts

Pētot šaubīgos darījumus Rīgas satiksmē, KNAB nonāca arī pie gadiem neaizskaramās personas, Gods kalpot Rīgai dibinātāja, miljonāra un diriģenta Aleksandra Brandava. Viņa firmas ieguva ekskluzīvus līgumus par pasažieru pārvadājumiem mikroautobusos galvaspilsētā.

Pēc KNAB ziņām, Brandavs arī bijis slavenajā Taureņu pirtī, kur, iespējams, caur uzņēmēju Martinsonu nodevis kukuli par sev labvēlīgu lēmumu panākšanu pašvaldības konkursos. Pēc sāktās izmeklēšanas Brandavs pameta amatu ienesīgajā “Rīgas kartes” valdē. Divām privātfirmām e-talona sistēmas uzturētājs piecos gados samaksājis 76 miljonus, un arī tās saistītas ar Brandava cilvēkiem.

Maijā KNAB par budžeta līdzekļu izšķērdēšanu, dokumentu viltošanu un krāpšanu aizturēja Rīgas Tūrisma attīstības biroja vadību. Jermolovičas vadītais birojs no domes trīs gados bija saņēmis 17 miljonus. Nekā personīga zināms, ka daļu maksājumu birojs skaitījis sabiedrisko attiecību konsultantam no Vācijas Lucam Meijeram un viņa sadarbības partneriem Spānijā un Zviedrijā.

Kungu izteiksmīgajās brillēs pamanījām Saskaņas kongresā neilgi pirms pašvaldības vēlēšanām. Meijers redzams arī šajos video, kur priekšvēlēšanu kampaņas laikā Nils un Iveta ar politiķiem tiekas Berlīnē. Meijers ir pazīstams politisko partiju konsultants, un KNAB ir aizdomas, ka tūrismam domāto domes naudu Saskaņa izmantojusi savas priekšvēlēšanu kampaņas apmaksai. Tas ir kriminālsodāms pārkāpums, un, ja tas pierādīsies, Saskaņai var atņemt valsts naudu un likt atmaksāt vairāk nekā 300 tūkstošus.

- Jūs esat saukta uz KNAB?

Anna Vladova, Saskaņas valdes locekle, tagad Rīgas domes pr. vietniece: - Es nekomentēšu.

Daudzās izmeklēšanas un reģionālās attīstības ministra Jura Pūces lēmums atstādināt Ušakovu no mēra pienākumiem pamudināja ilggadējo domes priekšsēdētāju negaidīti kandidēt uz Eiroparlamentu. Un jau kuro reizi iepriekš nosauktajam Saskaņas saraksta pirmajam numuram Vjačeslavam Dombrovskim palūdza paiet malā.

- Nesanāk tā, ka jūs piekāpāties partijas interešu vārdā?

Vjačeslavs Dombrovskis, Saskaņas iepriekš virzītais pirmais numurs Eiroparlamenta vēlēšanām: - Mēs kopīgi pieņēmām lēmumu.

- Jūs konkrēti, kurš līdz tam tikāt minēts kā galvenais kandidāts eiroparlamentam?

Vj.Dombrovskis: - Vēlreiz, tas ir bijis kopīgs lēmums partijas interesēs.

Ušakovs ar Ameriku kandidēja vienā sarakstā, abi vēlēšanās ieguva nepieciešamo balsu skaitu, un līderu nosūtīšanai uz Briseli prom no rīdzinieku acīm vajadzēja mazināt skandālu turbulenci Rīgā.

Jānis Urbanovičs, Saskaņas Saeimas frakcijas un partijas priekšsēdētājs: - Redziet, viņu abu startēšana cementē šo koalīciju pašreiz. Dažādos televizoros viskautko runā par koalīciju, un, ja runā, tad var arī daudz ko sarunāt, katrā ziņā abu kopīga startēšana cementē šo koalīciju. 

Tomēr tā nenotika 

Četri Saskaņas deputāti ar jauno vicemēru Baraņņiku priekšgalā pēkšņi sacēlās pret Saskaņas plāniem, par ko viņus nekavējoties izslēdza no partijas.Ušakovam muguru pagriezušais Baraņņiks mantoja teikšanu Centrāltirgū un gribēja lauzt nomas līgumu, kam ir saistība ar Ušakovam pietuvināto Ēriku Teilānu. Baraņņiks gribēja liegt Teilānam saimniekot Centrāltirgū līgumā atļautos 40 gadus un izslēgt no līguma normu, kas ne peļņu Teilānam, bet zaudējumus pašvaldībai. 

- Vai varētu būt tā, ka aiz šīs kompānijas stāv kādas biznesa intereses, kas ir pietuvinātas Nilam Ušakovam?

Vadims Baraņņiks, Rīgas vicemērs, “Rīgas centrāltirgus” akcionāra pārstāvis (NDF): - To jums jājautā Nilam Ušakovam. 

Oļegs Burovs: - Tas absolūti ir neveiksmīgs stāsts. Tas galīgi nav izdevīgi priekš pilsētas.

Tomēr, kad Baraņņiks sāka apdraudēt paša Burova pozīcijas, jaunais mērs atrada domubiedrus starp kādreizējiem opozīcijas deputātiem,

tajā skaitā no nacionāļiem ievēlēto Baibu Broku un Druvi Kleinu no Jaunās konservatīvās partijas, kurš par atbalstu Burovam tika pat vicemēra krēslā un turpmāk lēma tā, kā vajag Saskaņai un Gods kalpot Rīgai.

Druvis Kleins, Rīgas domes vicemērs, 2019.gada 29.novembris: - “Es nevienu neesmu nodevis! Es pārstāvu savus politiskos uzskatus, un man ir tiesības izvēlēties savus politiskos mērķus!” 

Burova un viņa vadītās koalīcijas noturēšanās uz ūdens,  vadības pārbīdes Centrāltirgū un citās Saskaņas saimniecībās tā bija aizņēmušas domnieku prātus,

ka tika pieļauti pretlikumīgi lēmumi kādā pašvaldībai būtiskā jomā.  Konkurences padome apturēja domes slēgto līgumu ar uzņēmumu Tīrrīga, kas paredzēja monopolsituāciju Rīgā atkritumu apsaimniekošanā. Pēc tam valdībai un Saeimai divreiz nācies lemt par ārkārtas situāciju, jo pastāvēja bažas, ka pašvaldība nespēj noorganizēt atkritumu apsaimniekošanu likumīgi.

Domes atlaišana

Lai arī Burovs uzskata, ka nekādu pārkāpumu nav un nav arī krīzes atkritumu apsaimniekošanā, pašvaldības lietu ministrs Juris Pūce rosināja  domi atlaist un  nākamgad tas, visticamāk, arī notiks.

Tomēr Urbanoviča piesauktajā koalīcijas cementā pāris mēnešos radušās plaisas ir tik lielas, ka ārkārtas vēlēšanās Saskaņa ar GKR startēs atsevišķi. Un ilggadējā mēra Ušakova atgriešanās Rīgā lielā mērā ir atkarīga no tā, kā veiksies KNAB izmeklētājiem.

Nils Ušakovs, Rīgas mērs (2009.06.-2019.05.): - Mana sirdsapziņa ir tīra.

Komentāri (15)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu