Divējāda reakcija uz Zelenska Jaungada runu, kurā viņš aicina uz vienotību (33)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: kadrs no video

Ukrainas prezidenta Volodimira Zelenska Jaunā gada uzruna, kurā viņš aicināja uz vienotību, izpelnījusies pretrunīgus vērtējumus. Kamēr vieni slavē viņa interesanto pieeju un samierniecisko vēstījumu, citi apsūdz prezidentu pārāk lielā piekāpībā.

"Šovakar visiem pie sevis godīgi jāatbild uz jautājumu: kas es esmu? Ukrainas prezidents, veiksmīgs advokāts, parasta mājsaimniece, Kijevas-Mogila filozofijas fakultātes students vai agronoms no Čerkasi? Kas es esmu? Bijušais fotogrāfs, kurš Austrumos sargā valsti? Bijušais fiziķis, kurš tagad mazgā traukus Itālijā? Bijušais ķīmiķis, kurš būvē debesskrāpi Novosibirskā? Doņeckas ārsts, kurš pārcēlies un atvēris privātpraksi? Vai skolotājs no Luhanskas, kurš pārcēlās, dažus gadus pastrādāja par taksistu, bet tad atgriezās?" saka Zelenskis.

Runā viņš uzskaita visdažādākos dzīves ceļus, kādus Ukrainā dzīvojošie gājuši pēdējo gadu laikā, iepinot arī tādus raksturlielumus kā "vegāns", "Mežāzis" un "neskatās "Troņu spēli"".

"Ikviens no viņiem. Viņi visi ir ukraiņi. Tādi viņi ir. Mēs neesam ideāli, mēs neesam svētie. Tas tāpēc, ka esam tikai cilvēki," turpina Zelenskis. "Mēs esam cilvēki. Mums ir savi trūkumi un dīvainības. Bet mūsu pases neparāda, vai esam pareizie vai nepareizie ukraiņi. Tur nav tādu ierakstu kā "patriots", "maloross", "vatņiks" vai "banderietis". Tur teikts - "Ukrainas pilsonis", kam ir tiesības un pienākumi."

Vislielākos iebildumus raisīja Zelenska runas noslēguma daļa, kurā Zelenskis runā par to, ka Ukrainai jābūt vienotai valstij, "kur nav svarīgs ielas nosaukums, jo tā ir gaiša un asfaltēta".

"Mūsu vēsturē ir daudz epizožu, kas mūs vieno. Un brīžiem mēs esam mācījušies būt vienota valsts. Šogad mums katru dienu jābūt vienotiem," mudina Zelenskis. "Tai jākļūst par mūsu nacionālo ideju: iemācīties sadzīvot ar cieņu valsts nākotnes vārdā. Galu galā mēs to redzam vienādi - kā veiksmīgu un pārtikušu valsti, kurā nav kara, valsti, kas atguvusi savus cilvēkus un teritorijas. Kur nav svarīgs ielas nosaukums, jo tā ir gaiša un asfaltēta. Kur nav svarīgi, pie kāda pieminekļa gaidi mīļoto meiteni. Ja savu nākotni redzam vienādi, tam vajadzētu mūs vienot."

Pēc laimīga 2020.gada novēlēšanas Zelenskis noslēdza runu ar teikumu: "Atcerēsimies, ka mīlēt Ukrainu - tas nozīmē mīlēt visus ukraiņus, lai arī kurā valsts nostūrī viņi būtu dzimuši."

Tviterī bija vērojamas pozitīvas atsauksmes par Zelenska runu:

Tajā pašā laikā izskanēja arī negatīvi viedokļi:

Komentāri (33)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu