Francija gatavojas sarunām ar arodbiedrībām par pensiju sistēmas reformu (2)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Protesti Francijā pret pensiju reformu.
Protesti Francijā pret pensiju reformu. Foto: KONRAD K./SIPA / KONRAD K./SIPA

Augsta ranga Francijas amatpersonas piektdien apspriedušas labāko stratēģiju sarunās par pensiju sistēmas reformu ar arodbiedrībām, kas solījušas turpināt streikus un paplašināt protestus.

Francijas prezidenta Emanuela Makrona iecerētā pensiju sistēmas reforma izprovocējusi transporta darbinieku streikus un citas protestu akcijas, kas turpinās jau 30.dienu.

"Es aicinu visus arodbiedrību līderus pieņemt premjerministra pastiepto roku, lai mēs kopīgi varam atrast kompromisu,"

sacīja Francijas finanšu ministrs Bruno Lemērs, tiekoties ar Parīzes veikalu īpašniekiem, kas cietuši no streikiem.

Transporta darbinieku streiku dēļ veikalu un amatnieku ienākumi Parīzē Ziemassvētku laikā samazinājušies par 30% līdz 40%, aplēsusi uzņēmēju federācija CMA.

Makrons vēlas ieviest universālu pensiju sistēmu, kas nomainīs pašreizējos 42 "īpašos režīmus",

ko bauda dažādās nozarēs strādājošie, sākot ar dzelzceļniekiem un enerģētikas sektorā strādājošajiem un beidzot ar advokātiem un Parīzes opernama darbiniekiem.

Šīs atsevišķās sistēmas attiecīgajā nozarē strādājošajiem bieži garantē lielākas pensijas un agrāku pensionēšanos.

Taču arodbiedrības norāda, ka reformas ietekmēs arī miljoniem strādājošo privātajā sektorā, kas būs spiesti strādāt arī pēc 62 gadu vecuma sasniegšanas, ja tie vēlēsies saņemt pilni pensiju.

Pensiju sistēmas reforma bija viens no galvenajiem Makrona priekšvēlēšanu solījumiem. Viņš apgalvo, ka jaunā sistēma būs taisnīgāka, sevišķi attiecībā uz cilvēkiem ar zemiem ienākumiem un sievietēm.

Taču arodbiedrības iebilst pret ierosinājumu noteikt 64 gadus par vecumu, līdz kuram cilvēkiem būtu jāstrādā, ja viņi vēlas saņemt pilnu pensiju.

Arodbiedrības arī nevēlas, lai tiek likvidēta priekšlaicīgās pensionēšanās iespēja vairākās nozarēs, tostarp dzelzceļa darbiniekiem.

Radikāli noskaņotā arodbiedrība CGT aicinājusi uz četru dienu ilgu valsts naftas pārstrādes rūpnīcu blokādi, sākot ar otrdienu, kad paredzētas sarunas starp valdību un arodbiedrībām.

Divas arodbiedrības, kas pārstāv lidsabiedrības "Air France" pilotus un stjuartus izsludinājušas streiku nākamnedēļ, kad streikot plāno arī juristi, psihoterapeiti un citi pašnodarbinātie, kuriem ir atsevišķas un bieži vien izdevīgākas pensiju sistēmas.

"Mēs katru dienu saņemam desmitiem e-pastu no atbalstītājiem," mītiņā pie universālveikala Parīzē šodien sacīja CGT līderis Filips Martiness.

Makrons savā Jaungada uzrunā sacīja, ka virzīs reformu uz priekšu, bet solīja, ka cilvēkiem smagos darbos joprojām būs iespējams doties priekšlaicīgā pensijā.

Paredzēts, ka pensiju sistēmas reforma valdībai tiks prezentēta 22.janvārī, un pēc tam tā tiks nosūtīta apspriešanai parlamentā.

Makrons cer, ka sabiedrības viedoklis nosvērsies par labu viņam, bet atbalsts streikiem samazināsies, turpinoties grūtībām, ko šie streiki izraisa.

"Es atbalstu viņus, (..) bet problēma ir, ka tam nevajadzētu ietekmēt visas transporta līnijas,"  ziņu aģentūrai AFP norādīja kāda 59 gadus veca medmāsa vienā no Parīzes piepilsētām.

"Nav iespējams neko izdarīt, doties uz darbu (..). Es sāku no tā nogurt," viņa atzina.

Arodbiedrības izsludinājušas nākamo ceturtdien masu protestus, un sagaidāms, ka streikotājiem pievienosies arī skolotāji, slimnīcu darbinieki un citu profesiju pārstāvji.

Kāds valsts dzelzceļa kompānijas SNCF darbinieks, kurš streiko jau 30 dienas, sacīja, ka valdība cer uz protestētāju nogurumu. Viņš pauda pārliecību, ka tas nenotiks, bet atzina, ka algas zaudēšana par 30 dienām sāk radīt bažas. Jautāts, cik ilgi viņš vēl ir gatavs streikot, 35 gadus vecais vīrietis atbildēja, ka nezinot.

Lai gans streikotāju skaits SNCF un Parīzes sabiedriskā transporta kompānijā RATP ir ievērojami sarucis, sabiedriskā transporta darbība joprojām ir ievērojami traucēta.

Lielākā daļa Parīzes metro līniju darbojas tikai dienas noslogotākajās stundās un šodien tika atcelta trešdaļa no ātrvilcienu TGV reisiem.

Šie protesti, kas Francijā turpinās jau 30.dienu, ir garākie kopš 1968.gada.

Līdz šim ilgāko streiku uzsākuši arī Parīzes Operas darbinieki, kam ir atsevišķa pensiju sistēma.

Streika dēļ Parīzes Operā līdz šim atceltas 63 izrādes, radot operai vairāk nekā 12 miljonus eiro lielus zaudējumus.

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu