Polijas prezidents nevēlas apmeklēt holokausta forumu Putina dēļ (26)

LETA/RFE/RL
CopyLinkedIn Draugiem X
Polijas prezidents Andžejs Duda
Polijas prezidents Andžejs Duda Foto: EPA/Scanpix

Polijas prezidents Andžejs Duda, visticamāk, neapmeklēs Izraēlā rīkoto holokausta upuru piemiņas vispasaules forumu, jo šī foruma galvenais viesis būs Krievijas prezidents Vladimirs Putins, vēsta Polijas laikraksts "Gazeta Wyborcza".

Oficiāls lēmums šajā jautājumā vēl nav pieņemts, bet Polijas puse ir neapmierināta ar lomu, kāda forumā tiek uzticēta Putinam.

Kā liecina pasākuma programma, foruma galvenais viesis būs Putins, un Kremļa saimnieks forumā uzstāsies ar galveno runu, līdz ar to Putinam tiks dāvāta iespēja turpināt izplatīt melus par Otro pasaules karu, un Polijas pusei tas ir nepieņemami, sacīja Polijas prezidenta pārstāvis Kšištofs Ščerskis.

Gada nogalē Putins vairākkārt noliedza PSRS vainu Otrā pasaules kara izraisīšanā un centās zināmu daļu atbildības par konflikta izraisīšanu novelt uz Poliju.

Krievijas prezidents arī noliedza, ka PSRS būtu 1939.gadā iebrukusi Polijā, un apgalvoja, ka Polija bijusi iejaukta Hitlera holokausta plānos.

Putina apgalvojumi izsaukuši asu Varšavas reakciju un strīdus Krievijas sabiedrībā.

Decembrī Putins arī kritizēja Eiropas Parlamenta rezolūciju, kurā norādīts, ka Hitlera Vācijas un Staļina PSRS neuzbrukšanas pakts "sagatavoja ceļu tam, lai izraisītos Otrais pasaules karš".

Polijas premjerministrs Mateušs Moraveckis nosodījis Putina centienus vainot Poliju par Otrā pasaules kara izraisīšanu, norādot, ka Maskava melo, lai novērstu uzmanību no savām nesenajām neveiksmēm.

Pirms Vācijas iebrukuma Polijā 1939.gada 1.septembrī, ar ko sākās Otrais pasaules karš, Padomju Savienība un Vācija bēdīgi slavenā Molotova-Ribentropa pakta slepenā pielikumā vienojās par Austrumeiropas sadalīšanu. 

Padomju Savienība 1939.gada 17.septembrī uzbruka Polijai, kas tobrīd karoja pret Vāciju, un okupēja lielu daļu Polijas teritorijas.

Komentāri (26)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu