Irānā nogāžas Ukrainas lidmašīna ar 176 cilvēkiem: izdzīvojušo nav

LETA/DPA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: AP/Scanpix

Irānā netālu no Teherānas Imama Homeini starptautiskās lidostas trešdien nogāzusies Ukrainas pasažieru lidmašīna ar 176 cilvēkiem. Irānas valsts televīzija ziņo, ka izdzīvojušo neesot, ziņo aģentūra AP.

Irānas Sarkanā krusta vadītājs televīzijā norādīja - "nav iespējams", ka kāds katastrofā izdzīvojis. 

Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis apstiprinājis, ka bojā gājuši visi cilvēki, kuri atradās "Boeing 737" pasažieru lidmašīnā. "Saskaņā ar sākotnējo informāciju, visi pasažieri un apkalpes locekļi gājuši bojā. Mūsu vēstniecība strādā pie tā, lai noskaidrotu traģēdijas apstākļus un iegūtu bojāgājušo pasažieru sarakstu. Izsaku visdziļāku līdzjūtību pasažieru un apkalpes locekļu ģimenēm un tuviniekiem," paziņoja Zelenskis.

Lidmašīnā atradās 176 cilvēki - 167 pasažieri un deviņi apkalpes locekļi, informē Teherānas Imama Homeini starptautiskās lidostas pārstāvis Kasems Bianizs.

Lielākā daļa no aviokatastrofā bojā gājušajiem ir Irānas un Kanādas pilsoņi – attiecīgi 82 un 63 cilvēki, tviterī paziņojis Ukrainas ārlietu ministrs Vadims Pristaiko.

Dzīvību zaudējuši vienpadsmit Ukrainas pilsoņi, no kuriem deviņi bija apkalpes locekļi.

Desmit bojāgājušie ir Zviedrijas pilsoņi, četri – Afganistānas, bet pa trīs saviem pilsoņiem šajā traģēdijā zaudēja Vācija un Lielbritānija.

Iepriekš vairāki avoti minējuši nedaudz atšķirīgu cilvēku skaitu, kas atradies aviolainerī - no 170 līdz 180.

Aģentūras AP žurnālisti no avārijas vietas ziņo, ka lielā platībā izmētātas lidmašīnas atlūzas, starp kurām guļ bojāgājušie.

Foto: Mohammad Nasiri / AP

"Pašlaik terorakta versija tiek izslēgta," uzsvērusi Ukrainas vēstniecība Irānā.

Tās paziņojumā arī teikts, ka, pēc "Ukraine International Airlines" sniegtās informācijas, uz reisu pārdotas 168 biļetes, un pašlaik tiek mēģināts noskaidrot, cik cilvēku uz lidojumu ieradušies.

Lidsabiedrība "Ukraine International Airlines" paziņojusi, ka lidmašīna bijusi ražota 2016.gadā, un aviokompānija to saņēmusi tieši no rūpnīcas. Pēdējā tehniskā apskate lainerim veikta pirmdien.

Foto: ROUHOLLAH VAHDATI / AFP

Lidmašīna izlidojusi no Teherānas lidostas un bijusi ceļā uz Kijevu, atsaucoties uz provizorisko informāciju, vēsta britu raidsabiedrība BBC.

Drīz pēc izlidošanas tā pārtraukusi sūtīt datus, vēsta tīmekļa vietne "FlightRadar24".

Kā uzsvēra Irānas Transporta par katastrofas galveno iemeslu uzskatāma lidmašīnas dzinēja aizdegšanās, kā rezultātā piloti zaudējuši kontroli pār lidaparātu un tas nogāzās.

Irānas Transporta ministrija kategoriski noliegusi, ka Ukrainas lidmašīnas katastrofas iemesls varētu būt tai trāpījusi raķete.

"Ja lidmašīnai būtu trāpījusi raķete, tā būtu uzsprāgusi gaisā," paziņoja ministrijas pārstāvis Kasims Nizami.

Lidmašīnas avārijas vietā uz dienvidrietumiem no Teherānas ieradušās izmeklētāju komandas, paziņoja civilās aviācijas pārstāvis sakariem ar presi Reza Džafarzade.

"Pēc izlidošanas no Imama Homeini starptautiskās lidostas tā nogāzās starp Parandu un Šahriaru," sacīja Džafarzade. "Uz avārijas vietu pēc ziņu parādīšanās nosūtīta nacionālā aviācijas departamenta izmeklēšanas komanda."

Krievijas aģentūra "RIA Novosti", atsaucoties uz Irānas amatpersonām, ziņoja, ka vairums lidmašīnas pasažieru bija irāņi. Borispiļas lidostas darbinieki Kijevā ziņu aģentūrai AP stāstīja, ka reisā varētu būt liels skaits irāņu studentu, kuri pēc ziemas brīvlaika devās atpakaļ uz Ukrainu.

Nav skaidrs, vai incidents ir saistīts ar pašreizējo ASV un Irānas konfrontāciju, norāda BBC.

Ukrainas lidmašīnas avārija notikusi dažas stundas pēc tam, kad Irāna veica ballistisko raķešu triecienu divām bāzēm Irākā, kur izvietoti ASV karavīri, šādi atbildot uz Irānas ģenerāļa Kasema Soleimani nogalināšanu ASV gaisa spēku triecienā piektdien Irākā pie Bagdādes starptautiskās lidostas.

CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu