Irānas varas iestādes nosauc Ukrainas lidmašīnas katastrofas ticamāko iemeslu (51)

CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: AP/Scanpix

Par Ukrainas aviokompānijas "Ukraine International Airlines" lidmašīnas katastrofas iemeslu Irānā uzskatāma lidmašīnas dzinēja aizdegšanās, vēsta Irānas ziņu aģentūra IRNA, atsaucoties uz Irānas Transporta ministriju.

Dzinēja aizdegšanas rezultātā piloti esot zaudējuši kontroli pār lidaparātu un tas nogāzies.

Dzīvību zaudēja visi 176 cilvēki, kas bija lidmašīnā.

“Telegram” kanāls “Ukraina 24/7” pirmais publicēja visu aviokatastrofā bojā gājušo cilvēku sarakstu.

Savukārt Ukrainas lidsabiedrība sākotnēji publiskoja vien traģēdijā mirušo lidmašīnas ekipāžas locekļu sarakstu. Visu katastrofas upuru sarakstu lidsabiedrība publicēja vēlāk.

Kā iepriekš paziņoja Ukrainas ārlietu ministrs Vadims Pristaiko, lielākā daļa no aviokatastrofā bojā gājušajiem ir Irānas un Kanādas pilsoņi – attiecīgi 82 un 63 cilvēki.

Aviokatastrofā dzīvību zaudējuši arī vienpadsmit Ukrainas pilsoņi, no kuriem deviņi bija apkalpes locekļi. Vēl desmit bojāgājušie ir Zviedrijas pilsoņi, četri – Afganistānas, bet pa trīs saviem pilsoņiem šajā traģēdijā zaudēja Vācija un Lielbritānija.

Ukrainas lidmašīnas avārija notikusi dažas stundas pēc tam, kad Irāna veica ballistisko raķešu triecienu divām bāzēm Irākā, kur izvietoti ASV karavīri, šādi atbildot uz Irānas ģenerāļa Kasema Soleimani nogalināšanu ASV gaisa spēku triecienā piektdien Irākā pie Bagdādes starptautiskās lidostas.

Irānas Transporta ministrija kategoriski noliegusi, ka Ukrainas lidmašīnas katastrofas iemesls varētu būt tai trāpījusi raķete.

"Ja lidmašīnai būtu trāpījusi raķete, tā būtu uzsprāgusi gaisā," paziņoja ministrijas pārstāvis Kasims Nizami.

Versiju par lidmašīnas dzinēja problēmām, kā galveno traģēdijas iemeslu, atbalstījusi arī Ukrainas vēstniecība Irānā, ziņo aģentūra "Reuters".

Vēstniecības sākotnējā paziņojumā sociālajā tīklā "Facebook" tika norādīts, ka esot mazticams, ka lidmašīnai trāpījusi raķete vai ka notikušais bijis terorakts.

Tomēr vēlāk no vēstniecības paziņojuma pazudis teksts par teroraktu.

Vēl vēlāk Ukrainas vēstniecība Irānā izplatījusi vēl vienu paziņojumu, kurā uzsvērts, ka iepriekšējie vēstniecības komentāri uzskatāmi par neoficiāliem, bet par katastrofas iemesliem vēstniecība oficiāli vēl neesot izteikusies.

Tikmēr lidsabiedrība "Ukraine International Airlines" paziņojusi, ka avarējusī lidmašīna "Boeing" bijusi ražota 2016.gadā, un aviokompānija to saņēmusi tieši no rūpnīcas.

Pēdējā tehniskā apskate lainerim veikta pirmdien. Lidaparāts pārbaudīts arī pirms liktenīgā reisa, un nekādas problēmas netika konstatētas.

Lidsabiedrība uzsver, ka lidmašīna bijusi darba kārtībā. Tāpat aviokompānija norāda, ka liktenīgā reisa piloti ir bijuši ļoti kvalificēti.

Savukārt glābēji lidmašīnas avārijas vietā atraduši abas lidmašīnas "melnās kastes", informējusi Irānas Civilās aviācijas pārvalde.

Kā vēsta Irānas aģentūra FARS, viena no "melnajām kastēm" ir ļoti labā stāvoklī.

Irānas amatpersonas jau paziņojušas, ka "melnās kastes" informācijas iegūšanai netiks nodotas lidmašīnas ražotājam – ASV uzņēmumam "Boeing".

Šobrīd nav skaidrs, kurai valstij Irāna varētu uzticēt no "melnajām kastēm" iegūtās informācijas analīzi.

Irānas Civilās aviācijas pārvaldes vadītājs Ali Abedzade pavēstīja, ka saskaņā ar starptautiskajiem aviācijas noteikumiem valstij, kurā aviokatastrofa ir notikusi, ir tiesības veikt tās izmeklēšanu.

"Šo negadījumu izmeklēs Irānas aviācijas organizācija, bet arī Ukrainas pārstāvji varēs būt klāt izmeklēšanā," viņš piebilda.

Irāna, Ukraina un ASV ir Starptautiskās Civilās aviācijas organizācijas (ICAO) dalībvalstis un saskaņā ar šīs organizācijas noteikumiem izmeklēšanu vada valsts, kurā aviokatastrofa notikusi.

Taču aviācijas eksperti uzskata, ka tikai pāris valstis ir spējīgas izanalizēt "melnās kastes", un labākās šajā jomā ir  ASV, Vācija, Francija un Lielbritānija.

Izmeklēšanu par aviokatastrofas iemesliem sākusi gan Irānas Civilās aviācijas pārvalde, gan Ukrainas Ģenerālprokuratūra.

Tikmēr uzņēmums "Boeing" paziņojis, ka tas jau ir sazinājies ar Ukrainas aviokompāniju un piedāvājis visu nepieciešamo palīdzību.

Komentāri (51)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu