Baltijas karavīri Irānas raķešu triecienos Irākā nav cietuši (1)

TVNET/LETA/BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: AFP/SCANPIX

Arī Irākā dislocētie Lietuvas un Igaunijas karavīri - tāpat kā viņu kolēģi no Latvijas - Irānas raķešu triecienos nav cietuši un ir drošībā, trešdien paziņoja Lietuvas un Igaunijas amatpersonas. 

Jau vēstīts, ka Latvijas Aizsardzības ministrijas preses pārstāvis Kaspars Galkins LTV "Rīta panorāmā" apliecināja, ka vienā no bāzēm, pret kuru bija vērsts uzbrukums, atrodas arī Latvijas karavīri, kuri neesot cietuši un atrodas drošībā. Galkins uzsvēra, ka bāzē dienošie bijuši informēti, ka šāds uzbrukums ir gaidāms, attiecīgi karavīri bija laicīgi sagatavojušies.

"Pēc naktī notikušajiem triecieniem Irākā, kad no Irānas tika palaistas raķetes uz ASV vadītās koalīcijas militārajām bāzēm, Lietuvas Bruņoto spēku Aizsardzības štābs saņēma Lietuvas karavīru ziņojumus, ka viņi ir drošībā," informēja Lietuvas Aizsardzības ministrija. 

Lietuvas Aizsardzības štāba sabiedrisko attiecību virsnieks Andrjus Dilda ziņu aģentūrai BNS sacīja, ka uzbrukuma brīdī bāzē Ainasadā atradās seši Lietuvas armijas instruktori, kas piedalās ASV vadītās koalīcijas misijā " Inherent Resolve" un apmāca vietējos spēkus. 

"Karavīri pagaidām paliek Ainasadā," viņš piebilda. 

Irākā atrodas vēl deviņi Lietuvas karavīri, kas dienē NATO vadītajā misijā. Trīs no viņiem jau ir pārvietoti uz Kuveitu, bet pārējie joprojām atrodas Bagdādē. 

Arī Igaunijas Aizsardzības ministrija apstiprināja, ka šīs valsts karavīri, kas pašlaik dienē Irākā, uzbrukumā nav cietuši. 

"Mēs varam apstiprināt, ka ir notikusi saziņa ar Igaunijas karavīriem Irākā un neviens no karavīriem nav cietis," sacīja Igaunijas aizsardzības ministrs Jiri Luiks. 

Igaunijas Aizsardzības ministrijā norādīja, ka jau vairākas dienas bāzē Ainasadā tika pastiprināti drošības pasākumi, un uzbrukuma brīdī Igaunijas Aizsardzības spēku karavīri bāzē neatradās. 

Otrdienas vakarā Luiks paziņoja, ka Igaunijas karavīru darbs Irākā ir apturēts un viņi atrodas ASV bāzē, kurā piekļuve liegta pat Irākas robežsargiem, kurus Igaunijas karavīri apmāca. 

Irākā pašlaik dienē seši Igaunijas Aizsardzības spēku karavīri, kas apmāca vietējos robežsargus. 

Irāna trešdien paziņoja, ka ir īstenojusi "samērīgu" pašaizsardzību, kad tā trešdien ar ballistiskajām raķetēm apšaudīja Irākas aviobāzes, kurās stacionēti ASV spēki, atriebjoties par Irānas ģenerāļa Kasema Soleimani nogalināšanu. 

ASV Aizsardzības ministrija jau iepriekš vēstīja, ka vairāk nekā desmit ballistiskās raķetes tika palaistas no Irānas uz divām Irākas armijas bāzēm, kurās stacionēts ASV armijas un koalīcijas personāls - Ainasadā un Erbīlā. Vēlāk Irākas armija paziņoja, ka bāzēm tās teritorijā trāpījušas 22 raķetes, bet Irākas karavīri nav cietuši. 

3.janvārī no ASV drona izšautu raķešu triecienā pie Bagdādes lidostas tika nogalināti desmit cilvēki - pieci irākieši un pieci irāņi, arī Soleimani un Irākas militārā grupējuma "Hashed al Shaabi" ("Tautas mobilizācijas spēki") vadītāja vietnieks Abu Mahdi al Muhandiss. Šis trieciens bija vērsts pret Soleimani un tika īstenots pēc ASV prezidenta Donalda Trampa rīkojuma. 

Irāna solījusi, ka Soleimani nāve tiks atriebta. 

ASV un Irānas attiecības saasinājušās kopš 2018.gada gada maija, kad ASV vienpusējā kārtā izstājas no pasaules lielvaru un Irānas kodolvienošanās un atjaunoja ekonomiskās sankcijas.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu