Sešgadnieks sver 90 kg: arvien biežāk Latvijā sastopama ekstrēma aptaukošanās (26)

CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: pixabay.com

Aizvien vairāk Latvijā pieaug to bērnu skaits, kam ir liekais svars; aptaukošanās tik agrā vecumā draud ar nopietnām veselības problēmām nākotnē, vēsta TV3 ziņas. 

Bērnu klīniskās universitātes slimnīcas endokrinoloģe Jurgita Gailīte savā praksē saskārusies ar sešgadīgu bērnu, kas sver 90 kilogramus, deviņus gadus vecu bērnu ar 110 kilogramu svaru, bet kāds 16 gadus vecs jaunietis svēris 195 kilogramus.

Kā norāda Gailīte, pēdējais piemērs ir jau morbīda aptaukošanās, kam miega laikā vajadzīga pat mākslīgā elpināšana.

Endokrinoloģe stāsta, ka bērniem ar lieko svaru nākotnē var draudēt otrā tipa cukura diabēts, ortopēdiskas problēmas, muguras, ceļu locītavu, pēdu problēmas, kā arī kardiovaskulāri riski, piemēram, miokarda infarkts, insults u.c.

Liekā svara un aptaukošanās problēma skolēniem Latvijā jau ir tik izplatīta, ka rindā uz Bērnu klīniskās universitātes slimnīcas svara korekcijas programmu bērniem ir jāgaida trīs, četri mēneši. 

Rietumeiropā korpulentie bērni ir raksturīgi ģimenēm ar zemiem ienākumiem, jo uzbarojošie ēdieni ir lētāki nekā veselīgie. Taču Latvijā šāda problēma esot ģimenēs ar labiem ienākumiem, jo spēj bērnus vairāk lutināt ar kalorijām bagātiem ēdieniem.

Komentāri (26)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu