Maskavā paredzēts parakstīt vienošanos par pamieru Lībijā

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
  Turcijas ārlietu ministrs Mevlits Čavušolu
Turcijas ārlietu ministrs Mevlits Čavušolu Foto: AFP/SCANPIX

Abām Lībijas konkurējošajām valdībām pirmdien Maskavā paredzēts parakstīt vienošanos par pamieru.

Ar Turcijas un Krievijas starpniecību panāktais pamiers stājās spēkā svētdien, lai gan abas puses viena otru ir apsūdzējušas tā pārkāpšanā.

Maskavā jau ir ieradies feldmaršals Halifa Haftars, kura spēki atbalsta valdību Tubrukā,  vēsta Krievijas ziņu aģentūra "RIA Novosti", atsaucoties uz neoficiāliem avotiem.

Iepriekš Krievijas kontaktgrupas Lībijas jautājumos Ļevs Deņgovs sacīja ziņu aģentūrai "Interfax", ka pirmdien Maskavā uzturēsies Haftars un Tubrukā bāzētā parlamenta spīkers Agila Salehs, kā arī  ANO atzītās Nacionālās vienotības valdības Tripolē premjerministrs  Fajezs al Sarradžs un Tripolē bāzētā parlamenta spīkers Haleds al Mišri.

Paredzēts arī, ka Maskavā pirmdien ieradīsies  Turcijas ārlietu ministrs Mevlits Čavušolu un aizsardzības ministrs Hulusi Akars.

Kopš 2011.gada, kad NATO atbalstītās sacelšanās gaitā tika gāzts un nogalināts ilggadējais diktators Muammars Kadafi, Lībijā valda haoss. Uz kontroli pretendē divas konkurējošas valdības un daudzi kaujinieku grupējumi.

Tripoles valdību atzīst ANO un atbalsta Turcija un Katara, bet Tubrukas valdību atbalsta Ēģipte, Saūda Arābija un Apvienotie Arābu Emirāti (AAE). Pastāv spēcīgas aizdomas, ka arī Krievija atbalsta Haftara spēkus, lai gan Maskava noliedz, ka tai būtu kāda loma Lībijas konfliktā. 

Situācija Lībijā saasinājās pagājušajā gadā, kad Haftara spēki aprīlī sāka uzbrukumu Tripoles ieņemšanai. Konfliktu sarežģījusi ārvalstu spēku iejaukšanās, tostarp AAE un Krievijas algotņi, kas atbalsta Haftaru.

Turcija ir nosūtījusi uz Lībiju 35 karavīrus, un paziņojusi, ka tie nodarbojas ar apmācību un koordinēšanu, atbalstot Tripoles valdību. Ankara apgalvo, ka šie karavīri kaujās nepiedalīsies.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu