Austrālijas ugunsgrēku dūmi apmetīs loku ap zemeslodi, prognozē NASA (2)

TVNET/BBC
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Reuters/ScanPix

Dūmi no milzīgajiem Austrālijas ugunsgrēkiem drīz apmetīs loku ap zemeslodi, atgriežoties virs Austrālijas, prognozē ASV Nacionālā aeronautikas un kosmosa administrācija (NASA).

Ugunsgrēki jau vairākus mēnešus plosās Austrālijas austrumu krastā, un to dūmi šķērsojuši Kluso okeānu. NASA norāda, ka ap gadumijas laiku dūmi virzījās pār Dienvidameriku, ietinot debesis dzeltenīgā miglā. Ap 8.janvāri dūmi bija šķērsojuši puspasauli.

"Paredzams, ka dūmi mēros vismaz vienu apli apkārt zemeslodei," uzskata NASA.

NASA skaidro, ka ugunsgrēki izraisījuši neparasti daudz negaisu, kuru rezultātā dūmi vietām pacēlušies pat 17,7 kilometru augstumā un veikuši lielus attālumus. 

"Nokļūstot stratosfērā, dūmi var mērot tūkstošiem jūdžu lielu attālumu no sava avota un ietekmēt atmosfēras apstākļus globālā mērogā," uzsver NASA.

Foto: Reuters/ScanPix

Austrālijas ugunsgrēkos gājuši bojā vismaz 28 cilvēki, kā arī apmēram miljards dzīvnieku cietuši vai miruši. Ugunsnelaime iznīcinājusi vairāk nekā 2000 mājokļus.

Eksperti uzskata, ka klimata pārmaiņu rezultātā Austrālijas savvaļas ugunsgrēku sezona šogad bijusi daudz postošāka nekā iepriekš.

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu