Kopš izmaiņām likumā jau 914 cilvēkiem piešķirta beztermiņa invaliditāte

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Ieva Lūka/LETA

Kopš izmaiņām invaliditātes noteikšanas kārtībā, kas paredz, ka turpmāk pirmajā invaliditātes ekspertīzē invaliditāti personai varēs noteikt uz mūžu, 914 personām invaliditāte noteikta bez atkārtota ekspertīzes termiņa, informēja Labklājības ministrijas pārstāvis Egils Zariņš.

Pērn veiktie grozījumi noteikumos paredz, ka turpmāk Veselības un darbaspēju ekspertīzes ārstu valsts komisijai (VDEĀVK) ir tiesības jau pirmajā invaliditātes ekspertīzē noteikt invaliditāti bez atkārtota invaliditātes ekspertīzes termiņa personām jebkurā vecumā, kurām ir iestājušies slimības vai traumas radīti stabili un neatgriezeniski funkcionēšanas ierobežojumi, kas būtu par pamatu invaliditātei visa mūža garumā.

VDEĀVK dati liecina, ka šo 914 personu vidū ir 153 cilvēki, kuriem invaliditātes ekspertīze veikta pirmreizēji un invaliditāte noteikta bez atkārtota invaliditātes ekspertīzes termiņa. Vienlaikus invaliditāte noteikta uzreiz, bez atkārtota invaliditātes ekspertīzes termiņa arī 16 bērniem.

Komisijā informēja, ka no visiem, kam līdz šim invaliditāte noteikta uz mūžu, 177 personas vērsušās VDEĀVK, lai veiktu atkārtotu invaliditātes ekspertīzi. Pirms normas stāšanās spēkā šīm personām invaliditāte tiktu piešķirta uz noteiktu termiņu, proti, sešiem mēnešiem, vienu gadu, diviem vai pieciem gadiem, kā rezultātā pēc noteikta laika ekspertīze būtu jāveic atkārtoti.

Pēdējie pieejamie VDEĀVK dati liecina, ka 2019.gada novembrī Latvijā bija 196 274 personas ar invaliditāti.

Kā ziņots, pirms attiecīgo grozījumu stāšanās spēkā, ja pilngadīgai personai saslimšanas vai traumas dēļ bija radušies stabili un neatgriezeniski funkcionēšanas ierobežojumi, kuri būtu par pamatu invaliditātes noteikšanai visa mūža garumā, bet tie neatbilda noteikumos uzskaitītajiem veselības traucējumiem, VDEĀVK, veicot pirmreizēju invaliditātes ekspertīzi, varēja noteikt invaliditāti tikai uz terminētu periodu - līdz pieciem gadiem. Lai personai varētu noteikt invaliditāti uz mūžu, tai pēc pieciem gadiem jāveic atkārtota ekspertīze, un attiecīgi atkārtoti jāvāc un jāiesniedz nepieciešamā dokumentācija.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu