Irānas augstais līderis nodēvē Trampu par klaunu (4)

TVNET/LETA/AP
CopyLinkedIn Draugiem X
Irānas augstais līderis ajatolla Ali Hamenei
Irānas augstais līderis ajatolla Ali Hamenei Foto: AFP/SCANPIX

Irānas augstais līderis ajatolla Ali Hamenei ASV prezidentu Donaldu Trampu nodēvējis par klaunu, kurš tikai izliekas, ka atbalsta Irānas iedzīvotājus.

Ajatolla piedalījās piektdienas lūgšanās Teherānā pirmo reizi kopš 2012.gada.

Savā runā viņš teica, ka Tramps Irānai mugurā "iedurs saindētu dunci". Hamenei uzsvēra, ka plašās sēras ASV raķešu triecienos Irākā nogalinātā Irānas Revolucionārās gvardes vienības "Kudsas spēki" komandiera ģenerāļa Kasema Soleimani bērēs apliecina, ka valsts iedzīvotāji atbalsta Islāma Republiku.

Irānas augstais līderis norādīja, ka ASV gļēvi ir nogalinājušas komandieri, kura rīcība bijusi visiedarbīgākā cīņā pret džihādistu grupējumu "Islāma valsts".

Atbildot uz ģenerāļa nogalināšanu, Irāna palaida ballistiskās raķetes uz ASV karavīru bāzēm Irākā. Šajos uzbrukumos neviens negāja bojā, tomēr ASV piektdien paziņoja, ka 11 amerikāņu karavīri esot cietuši. Tomēr Irāna ir atzinusi, ka, gaidot ASV pretuzbrukumu, kļūdas dēļ notrieca Ukrainas pasažieru lidmašīnu, kas tikko bija pacēlusies no Teherānas lidostas. Katastrofā gāja bojā visi 176 cilvēki, kas atradās lidmašīnā, no kuriem lielākā daļa bija Irānas pilsoņi.

Hamenei lidmašīnas notriekšanu raksturoja kā "rūgtu negadījumu", kas Irānu sarūgtinājis, bet tās ienaidniekus iepriecinājis.

Valsts augstākajā amatā Hamenei ir kopš 1989.gada. Viņa viedoklim ir izšķiroša ietekme visu lielāko lēmumu pieņemšanā. Soleimani bērēs 80 gadus vecais ajatolla neslēpa asaras un solīja atriebties ASV par viņa nāvi.

Pēdējo reizi piektdienas lūgšanās viņš piedalījās 2012.gada februārī, kad nodēvēja Izraēlu par audzēju un solīja atbalstīt ikvienu, kas pret to vērsīsies. Viņš arī brīdināja ASV neveikt triecienus pret Irānu saistībā ar tās kodolprogrammu, sakot, ka zaudējumi ASV būtu desmitkārtīgi.

Ukrainas lidmašīna ar 176 cilvēkiem nogāzās 8.janvārī pie Teherānas dažas stundas pēc Irānas raķešu trieciena ASV bāzēm Irākā, kas bija sarīkots, atbildot uz 3.janvārī notikušo ASV gaisa spēku triecienu Irākā, kurā tika nogalināts Irānas ģenerālis un vēl deviņi cilvēki.

Irāna trīs dienas vēlāk atzina, ka notriekusi Ukrainas lidmašīnu kļūdas dēļ, lai gan sākotnēji uzstāja, ka avārija notikusi tehnisku problēmu dēļ. Tāda varasiestāžu rīcība izraisījusi protestus Irānā, kurus drošības spēki izklīdinājuši ar lodēm un asaru gāzi.

Tramps ir paudis atbalstu protestiem Irānā, cerot ka protesti un sankcijas radīs fundamentālas pārmaiņas ilggadējās naidnieces Irānas režīmā. 

ASV un Irānas attiecības saasinājušās kopš 2018.gada gada maija, kad ASV vienpusējā kārtā izstājas no pasaules lielvaru un Irānas kodolvienošanās un atjaunoja ekonomiskās sankcijas.

Komentāri (4)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu