IDB vērtēs Valsts kontroles secinājumus par pārkāpumiem robežjoslas ierīkošanā (2)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Ilustratīvs attēls.
Ilustratīvs attēls. Foto: Ieva Čīka/LETA

Prokuratūra pārsūtījusi Iekšējās drošības birojam (IDB) ziņojumu par pārkāpumiem valsts robežas joslas ierīkošanā un uzturēšanā, pastāstīja prokuratūras preses sekretāre Laura Majevska.

IDB jau kopš pagājušā gada izmeklē kriminālprocesu par robežjoslas izbūvi, atgādināja Majevska.

Aģentūrai LETA gan patlaban nav izdevies noskaidrot, vai IDB VK revīziju materiālus pievienos esošajam IDB kriminālprocesam vai ierosinās jaunu kriminālprocesu.

Kā ziņots, VK skatījumā, ierīkojot Latvijas un Krievijas robežas joslu, vismaz 7,4 miljoni eiro valsts budžeta līdzekļu un mantas izlietoti prettiesiski. VK arī secinājusi, ka vismaz viens miljons eiro budžeta līdzekļu un mantas prettiesiski izlietoti Latvijas-Igaunijas un Latvijas-Lietuvas robežas joslas uzturēšanā.

VK norāda, ka dažādas neatbilstības un darba izpildes kavējumus valsts austrumu robežas joslas ierīkošanā VK revīzijās konstatējusi jau kopš 2016.gada un ir aicinājusi Iekšlietu ministriju tos novērst. Tomēr šajā revīzijā, kurā vērtēta robežas joslas infrastruktūrai un uzturēšanai piešķirto valsts budžeta līdzekļu izlietošanas likumība, secināts, ka, lai gan finansējums tiks izlietots pilnībā, būvniecība nav pabeigta plānotajā laikā, proti, līdz pagājušā gada 31.decembrim.

Attiecībā uz valsts austrumu robežu VK konstatējusi, ka nelikumīgi izcirsti un pazuduši koki, kā arī bijusi novēlota un apšaubāma nocirsto kokmateriālu uzskaite. Tāpat nepamatoti palielinātas robežas joslas platības, turklāt, aizstājot koka laipas ar šķeldas klājumu, nav panākta līdzekļu ekonomija. VK arī secinājusi, ka iepirkums bijis viena dalībnieka interesēs.

VK par revīzijas secinājumiem ir informējusi prokuratūru, kura jau iepriekš sadarbojusies ar IDB un abas iestādes ir koordinējušas savas darbības. 

Tikmēr iekšlietu ministrs Sandis Ģirģens (KPV LV) uzdevis Valsts robežsardzes priekšniekam Guntim Pujātam un Nodrošinājuma valsts aģentūras direktoram Ērikam Ivanovam veikt disciplinārizmeklēšanas, lai noskaidrotu un izvērtētu valsts robežas joslas izbūves un uzturēšanas procesā un zemes atsavināšanas procesā iesaistīto nodarbināto atbildību.

Tāpat ziņots, IDB lietvedībā jau ir kriminālprocess, kurā birojs pērn aizturēja vairākas personas, tostarp, bijušo VRS priekšnieku Normundu Garbaru un SIA "Ceļu būvniecības sabiedrība "Igate"" valdes priekšsēdētāju un līdzīpašnieku Māri Peilānu. Šajā lietā tiek vērtēti iespējamie noziegumi būvniecības procesos par Latvijas un Krievijas robežas joslas infrastruktūras izbūvi un Latvijas un Baltkrievijas robežu ierīkošanu.

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu